jsem začátečník ve vaření a prosím o radu proč jeden žlutý
půlený hrách nevykypí ani při velkém plameni a jiný je na sporo a má
tendenci vykypět tím přetlakovým otvorem, tak jak snížit riziko vykypění
a přitom vařit dostatečně v tlaku (na vysoký plamen)? děkuji
Doplňuji:
díky, jde mi spíš o tu příčinu proč ten jeden nevykypěl a tento ano,
jak tomu předejít
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? quentos, zjentek před 3559 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Namočený hrách papiňák nepotřebuje, uvaří se za krátkou dobu i při normálním tlaku. Jinak vychytávka proti nadbytečnému kypění a pěnění je : přidat k vařenému pokrmu několik lžic oleje.
0 Nominace Nahlásit |
Jsou jisté poživatiny, které výrobci přetlakových hrnců vyloženě
označují jako NEVHODNÉ
Doplňuji:
Omlouvám se za nedokončení, pokračuji: …nevhodné pro použití
přetlakového hrnce k jejich přípravě. Hrách patří mezi ně. Hrách
totiž vzkypí takovým způsobem, že pěna s sebou unáší poměrně hrubé
částečky hrachu a ten pak ucpe odfukový otvor, ale i pojistku – hrozí
exploze. Explozi přetlakového hrnce jsem zažil na vlastní kůži, byť ne
s hrachem, naštěstí jsem nebyl ve viditelném dosahu, byl jsem za rohem
v jiné místnosti.
Upravil/a: cochee
0 Nominace Nahlásit |
Tomu asi ne zcela rozummím…
Jakmile tlak v hrnci dosáhne definované hodnoty, už dále nestoupá
(tudíž je naprosto zbytečné dále vařit „na vysoký plamen“)…
A rychlost, s jakou je tohoto tlaku dosaženo, je závislá na množství
vzduchu vůči množství vody uvnitř (voda je ´nestlačitelná´, čili –
čím více vody, tím dříve nastane přetlak).
Na hrachu to nezávisí (pokud ti ten „jeden“ neucpal přetlakový
ventil – to by pak chytla pojistka a šel bys shánět novou). A nebo by to
pojistka nechytla – a to by byl ´šupec´…
😉
Doplňuji:
Proč jeden ano a druhý ne – to ti takhle neřeknu – faktorů je
více – množství vody, rychlost zahřátí, vlastně i ten ´ucpaný´
přetlakový ventil je jedním z faktorů.
Ale jinak je to jednoduché – jakmile začne tlakáč ´pšoukat´, ztlum
plamen, protože dál už teplota neporoste.
Upravil/a: gecco
0 Nominace Nahlásit |
Záleží, jaké množství luštěnin vložíš do nádoby. Je určitá hranice, která se nesmí převýšit a nezáleží o jaký druh luštěnin jde.
0
před 3559 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
varenie nie je postaviť hrniec na šporák a potom zdrhnutie z kuchyne a sedenie u počítača – však ono to za x minút bude hotovo.
u pretlakového hrnca to platí obzvlášť, to sa potom ľahko môže stať, že budete i začínajúcim maliarom (bytov a kuchýň).
u pretlakového hrnca dodržujte v prvom rade maximálne množstvo náplne (je tam ryska).
ak trváte na rýchlom uvedení do varu, dajte plyn/elektriku/polienka na
plné pecky a potom zostaňte v kuchyni a situáciu majte pod dozorom (žiadne
parenie na kompe!).
akonáhle [jakmile] kastrólik začné pískať, plameň/elektriku/polienka
stiahnite – hrniec nemusí pískať stále, stačí, keď cez ventil uniká
vzduch/para.
potom sa môžete vzdialiť, kastról dokoná varenie sám.
nezabudnite ho po istej dobe vypnúť, lebo potom budete kupovať kastról nový
a ani to dlhé vetranie v chladnom počasí nie je nič moc.
prajem dobrú chuť.
;-Q
0
před 3559 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To stačí dělat v normálním hrnci, né? Záleží na množství vody, to
jo, ale luštěniny se často také namáčejí přes noc. Když se ti voda
začne vařit, stačí ztlumit plamen (to se dělá u všeho), a když chceš
zabránit vykypění vody, stačí dát mezi hrnec a pokličku vařečku a ta
tomu nedovolí „utíkat“.
Jinak na pytlíčku bys měl mít určitě návod ;)
0
před 3559 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nedá mi to:
Gecco: „A rychlost, s jakou je tohoto tlaku dosaženo, je závislá na
množství vzduchu vůči množství vody uvnitř (voda je ´nestlačitelná´,
čili – čím více vody, tím dříve nastane přetlak).“
Nesouhlas. Bude to naopak. Čím víc vody, tím později nastane přetlak.
Problém je v té vodě, která se musí ohřát na teplotu varu, což stojí
energii a tedy i čas než plamen dost energie dodá. Pak ta trocha páry co se
do hrnce vejde zas tak moc energie potřebovat nebude…
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |