Avatar uživatele
paul1

Jak zabránit připalování vloček?

Máme celkem rádi kaši z ovesných vloček. Manželka uvaří a na mne potom zůstává čistění připálenin v hrnci. Jak se dá připáleninám zabránit, nebo je aspoň zmírnit?
Doplňuji: pro zjemnění chutě je výborné přidat počas vaření na jednu porci vloček asi tak 3 lžíce dětské krupice

Upravil/a: paul1

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, aliendrone před 1667 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Hodně taky pomáhá vařit v nerezovém nádobí, tam skoro nic nepřipálí a když ano, jde to snadno dolů.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

No a co třeba hrnec poté, co ho vyprázdníte, odmočit? Ono se to tak dělá i s talířem, než ho hodím do dřezu, tak ho opláchnu, pokud ho teda hned neumeju.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hufnágl

Je dobré dát trochu na dno vody a teprve mléko a pokud je nádoba porézní, vyměň ji za jinou, třeba za tu, jak radí Kepler.
Drapova rada je k ničemu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Z dětství si pamatuji takovou speciální nádobu (kastrol), které se říkalo MLÉKOVAR. V podstatě to byl kastrol s dvojitým pláštěm, mezi který se vlila voda a tím se celá věc ohledně brutus připékání vyřešila. (po teplota uvnitř katrolu nepřekročila bod varu)

V nouzi to můžeš udělat tak, že do věšího kastrolu dáš na dno nějakou podložku (co vydrží mechanické namáhání a teplotu varu) – kupříkladu keramiku – podšálek, naliješ přiměřené množství vody a nakonec dovnitř vložíš menší katrol, ve kterém uděláš tu kaši. Podstané je, aby se vnitřní nádoba dotýkala nejmenší plochou s podložkou a ta zase se dnem větší nádoby – pro co nejmenší přenost tepla, ideálně by se o to měla starat vodní výplň v co největší míře. (vyrábí a prodávají se i přímo vložky/podložky s několika „hroty“ přímo pro tento účel)

Tak díky za připomenutí dětství – bože jak já NESNÁŠEL teplé mléko, takový HNUS! (Přitom studené mám rád!)
A to nebyl týden, abych ho k snídani alespoň 1× neměl. BLÉÉ! Tož doufám, že ti má rada pomůže! Ono se to sice tak jako tak trošičku chytne, ale to celkem snadno odstraníš drsnou stranou houbičky (drátěnka by neměla být potřeba), popřípadě to „sežere“ louh z myčkové tablety pokud myješ v myčce. :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Mícháním a přiměřenou teplotou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zbyndo

Ja varím vločky vo vode,kým nezhustne na kašu,a chutim ju na slano,tak mi to chutí.Či to priharanie nerobí mlieko.No,ale ako rada to nie je nič platné,niekto vločky nedokáže ziesť bez medu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
TechLili

Nevařit to tím způsobem, že tam hodíte vločky a mléko a hotovo. Musí se to průběžně míchat, kdyžtak můžete přidat trochu vody, jak to dělá moje babička.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Hmmm také nevím, jaký přesně to má na var mléka vliv, ale mamka mně učila nejdřív po dně vody, až když se začne vařit tak dolít mléko… A ty vločky pak samozřejmě míchat, výkon vařiče co nejmenší, který stačí na to aby se udržel var.

Vločky tedy obvykle neděláme (nebo už dlouho jsme je nedělali, nejblíže k nim má asi krupicová kaše) ale při spoustě dalších věcí pozoruji, že to zvládnu bez nehody, zatímco po manželce zůstávají připálené hrnce… Myslí si, že musí při vaření dělat milion dalších věcí a tak místo toho aby 1 minutu stála u plotny a míchala tak pak půl hodiny drhneme hrnce ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Tak vločky se mi nikdy nepřipálily. Dal jsem si mléko do hrnce vařit a když se mléko trochu ohřálo, tak jsem tam nasypal ovesné vločky míchal, až to byla vhodná hmota, kterou jsem dal na talíř. Dnes jsem líný u toho stát, tak si kupuji prášek a zaleju horkou vodou a rozmíchám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Zřejmě se připaluje v mlécenprávě ta krupička.

Mírný var/plamen, hrnec se silným dnem (nerez), míchat a míchat. U plynu použít ploténku, malý hořák.
Mám doma starý kašovar, zřejmě už není jejich výroba aktuální.
Zkuste vodní lázeň (mísa nebo kastrol v hrnci s vodou).

Také můžete vařit kaši sám a manželka po odmočení vydrbe hrnec.

Ovesné vločky, kaše vařená v kravském mléce, pravidelně, 2 a vícekrát týdně je pro zdraví člověka nevhodná. Tato úprava brání přisvojování Ca do kostní trámčiny, odvápňuje organismus.
Nejvhodnější je voda + vločky, ochutit,, přidat ovoce atp.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
paul1

Díky za rady. Vyzkoušíme ten nerezový hrnec, nejdřív do něho trochu vody a až bude vařit, tak přidat mléko, vločky a trochu krupice (fakt je výborná, zlepší to chuť vloček). Vařit na mírném ohni a míchat. Když se to i tak přichytí, odmočit – to deláme i teď.

před 1665 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek