Avatar uživatele
zjentek

Jak vysoké riziko nákazy hrozí v případě, kdy si nechávám vařit a donášet jídlo osobou, která je nakažena koronavirem?

Kuchařka sice onemocněla kovidem (vypadá to na „běžný“ průběh – únava, silný kašel, průjmy, prostě marod jaxfiň), ale ani tohle jí nebrání v tom, aby NORMÁLNĚ zastávala svou funkci v domácnosti, pokračovala v běžných pracech, jako je úklid, praní a aby taky nadále vařila, což ji velmi baví a chce, jenže… zbytek otázky už znáte – jak vysoké riziko nákazy bude hrozit mi, pokud se rozhodnu jíst vařené jídlo, které mi dotyčná postaví zvenčí za své vstupní dveře a zavolá mi, že si ho tam můžu vyzvednout?

Mohu poprosit o více odpovědí? Prosím prosím… (; …na Prajzké nikdo neporadí a potřebuji si (u)tříbit jasnější rozhodnutí. Totiž jde o celkem zásadní rozhodnutí, je to rozhodování mezi plným a prázdným žaludkem. (;

Zajímavá 0 před 1410 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Riziko nějaké je, ale zřejmě velmi malé v tomto případě. Před nedávnem dělali test na poště kde prošlo 2600 lidí. Lze předpokládat , že v takovém množství jich bylo několik přenašeči. Na žádném povrchu, ani na tlačítkách zařízení, na rukou pracovnic, na tužkách a podobně se jim nepodařilo najít ani jediný vzorek covidu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Já bych do toho nešel. Podle mně je zde riziko zbytečně velké. Člověk s nařízenou izolací by rozhodně neměl nic předávat ostatním.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
elkon

Na to je jediná odpověď. Nerozum. Riskovat kvůli jídlu, které si může člověk pořídit jiným způsobem. Obchody potravin jsou otevřené.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
NoFear

Heleď, nevím jaká je pravděpodobnost, ale nějaké donášky máme od Po do Pá a nikdo žádný koronavirus (já roušku při převzetí nenosím, poslíčci z drtivé většiny taky ne… Jako jinak ji ve společnosti nosím vždy, ale tady ne).
Jídlo objednáváme často a nějaké balíky nám opravdu chodí skoro pořád.

Jo, a pokud myslíš, že ta osoba už ten koronavirus má, tak to riziko je tam celkem dost vysoké. On se snadno přenáší. To byste skutečně oba museli mít roušky a hned pak bys musel vydezinfikovat sebe (ruce) a krabice, ve kterém je to jídlo a taky si vykloktat ústní vodou. A ani tak není jisté, že bys ho nedostal.
Pokud ti to vaří ona doma a má koronu, tak jí možná budeš mít taky. Jako to riziko tam bude větší, že to můžeš chytit, i přesto že ti to jídlo bude někde nechávat, kde by sis pro něj chodil… Nevím, jestli nemůže být i v tom jídle… A no tak, có, nó. Tak budete nemocní spolu, to zas není taková hrůza. :D
I když jeden známý byl v karanténě s celou svou rodinou, všichni (4) měli covid, ale on ne a to tam byl s nimi.

Upravil/a: NoFear

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Midoc

Hadry na nádobí nezabrání šíření nákazy. Je v nich hodně bakterií.
https://www.de­wolf.cz/blog/spi­nava-kuchynska-houbicka-na-nadobi/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Spíš záleží na tom, jakou máš imunitu a celkové zdraví. Osobně se téhle virózy nebojím. Není to nijak nebezpečná nemoc, abych podléhal panice. Jídlo bych si vzal. Spíš by mi vadilo jíst jídlo z podlahy. Bez ohledu na covid bych ho pasteroval na 80°C.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1162 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Acacia Hary

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1409 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Přece jíst se něco musí a já teda netuším, jakým dávkám můžu být v TOMTO KONKRÉTNÍM případě vystaven. Prý z hrnců do nádob/nosičů odebírá v rukavicích a furt vše utírá do hadry.

před 1410 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Utírat hadrem nestačí, musí se použít desifekční prostředek, třeba Anti – covid.

před 1410 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek