Vzpomínám na zabijačku, rodiče chovali prasata. Řezník přidával do jitrnicového prejtu trochu měkkých krup, někdy namočené rohlíky, Sousedka pekla buchtu.
Záleží na oblasti či chutí.
Např.
"Domácí zabijačkové jitrnice a jelita se nedělají jen z masa, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velmi podstatná je ještě jedna surovina – buchta do jitrnic. Zaslechl jsem sice, že někde jí nahrazují bílým pečivem – rohlíky nebo houskami – ale to je myslím chyba.
Zabijačková buchta je pro jitrnice nenahraditelná a tvoří podstatnou část hmoty samotné jitrnice. Není to žádné šetření – pokud bychom totiž jitrnice dělali jen z masa, byly by neuvěřitelně tučné. Je potřeba si uvědomit, z jakého masa jitrnicovou směs (jitrnicový prejt) vlastně děláme – tam toho libového opravdu moc nebude. Buchta pak dokáže pojmout značnou část tuku, a jitrnice jsou pak výrazně chutnější. Samotná pak nijak neovlivňuje chuť samotného díla – to už je na dochucení každého řezníka.
Buchta do jitrnic se vždy připravuje několik dní před zabíjačkou – nejméně 3–4 dny předem. Recept na ní je celkem jednoduchý :
Směs polohrubé a hladké mouky v poměru 3:1
Na kilo mouky 1 vejce a jedna malá kostka droždí
Voda a sůl , mléko na kvásek "
atd.
Více zde: https://www.zabijacky.cz/suroviny-pro-zabijacku/buchta-do-jitrnic/
4Kdo udělil odpovědi palec? vagra, Drap, da ny, independent
před 1707 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vypadá steině, jako forma (pekáč), ve které se pekla 🙂
4Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, DoTazatel, annas, jirka F
před 1707 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Můžeš dát rohlík bez kmínu a soli na povrchu. Nač se zabývat pečením nějaké buchty, když ve výsledku je těsto podobné.
0 Nominace Nahlásit |
Tady máš návod, stačilo dvakrát kliknout. https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-zabijackovy-prejt-recept.html
0 Nominace Nahlásit |
… jen mouka a voda … dává se spíš veka, na rozdíl od housek a rohlíků není sypaná, a nemá tolik kůrek, buchta se nechává ztvrdnout a pak se namáčí …
0
před 1707 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |