První byl vídeňský řízek.
Za objevitele vídeňského řízku je považován Maršál Radecký. Kdo a kdy
jako první rozklepal plátek libového masa, aby jej lehce osolený protáhl
moukou, rozšlehaným vejcem, obalil v jemné strouhance a horkém oleji na
pánvi z obou stran osmažil? Vynalezen byl údajně již ve starověkém
Řecku. Podle jedné z legend má svůj prapůvod ve středověkých jídlech,
jímž položili základ bohatí byzantští obchodníci svým zvykem pojídat
maso s tenkými plátky zlata. Když to samé ale zkusili i benátští kupci,
církev takové chování zakázala a označila je jako příliš
dekadentní.
„Ztrátu“ zlata bylo třeba nějak kompenzovat a na řadu přišla strouhanka. Tak se zrodila ,, Picata Milanese“, milánská obdoba vídenského řízku.
Tam dle historických pramenů poprvé ochutnal tehdejší dobyvatel Milána,
maršál vítězné rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče,
naroz. 2. 11. 1766, báječný smažený řízek a zajímal se o recept.
Předpis na nevídanou specialitu přivezl jako vzácný dárek Jeho
Veličenstvu Františku Josefovi I. Císaři tento řízek tak mimořádně
zachutnal, že se brzy poté stal už pod názvem řízek „vídeňský“
vlastnictvím celého rakouského národa. Ani ve Vídni řízek neustrnul ve
své podobě a z původního obalovaného telecího kotletu změnil v tenký
plátek telecího masa.
Postupem doby řízek zaznamenal různé proměny. Původní obalovaný telecí kotlet se přeměnil v tenký plátek telecího masa. V té době ve Vídni pracovalo v tehdejších panských domech mnoho českých kuchařek, tak není nepravděpodobné, že se na řízku podepsaly opravdu velkou měrou. Podle možností se začal smažit krom telecího plátku též plátek vepřový a jak je nám dnes známo, trojobalem lze protáhnout kdeco 🙂
Řízek je prostě hit. Teplý či studený, chutná pořád výtečně a nedá se s ničím jiným srovnat. Proto jeho obliba letí napříč kontinenty. Dát si ho můžete téměř všude.
Obyčejný trojobal z mouky, vajec, strouhanky dobyl svět.
http://www.restaurace-rizkarna.cz/historie-rizku
Doplňuji:
Původ obalovaného řízku jsem uvedla. Ale doplňuji ještě původ.
České slovo řízek vzníklo jako náhrada za vídeňsky Schnitzel, protože šlo o plátek uřezaného masa.
Jiný řízek ,např- rostliny, pochází ze slova zřízek na rozdíl od obalovaného vídeňského řízku.
Základem u obou výrazů je sloveso řezat.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
Název řízek je odvozený od odříznutého kousku něčeho, třeba masa nebo rostliny.
0 Nominace Nahlásit |
nevím, ale při přečtení toho slova mě napadlo jediné – říz (něco říznout) a kousEK :) třeba to tak i je :D
0
před 4013 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2632 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1346 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |