Avatar uživatele
anonym

Jak vůbec vznikl název obaleného plátku masa – řízek?!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, johana 56, gagaga před 4013 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

První byl vídeňský řízek.
Za objevitele vídeňského řízku je považován Maršál Radecký. Kdo a kdy jako první rozklepal plátek libového masa, aby jej lehce osolený protáhl moukou, rozšlehaným vejcem, obalil v jemné strouhance a horkém oleji na pánvi z obou stran osmažil? Vynalezen byl údajně již ve starověkém Řecku. Podle jedné z legend má svůj prapůvod ve středověkých jídlech, jímž položili základ bohatí byzantští obchodníci svým zvykem pojídat maso s tenkými plátky zlata. Když to samé ale zkusili i benátští kupci, církev takové chování zakázala a označila je jako příliš dekadentní.

„Ztrátu“ zlata bylo třeba nějak kompenzovat a na řadu přišla strouhanka. Tak se zrodila ,, Picata Milanese“, milánská obdoba vídenského řízku.

Tam dle historických pramenů poprvé ochutnal tehdejší dobyvatel Milána, maršál vítězné rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče, naroz. 2. 11. 1766, báječný smažený řízek a zajímal se o recept.
Předpis na nevídanou specialitu přivezl jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I. Císaři tento řízek tak mimořádně zachutnal, že se brzy poté stal už pod názvem řízek „vídeňský“ vlastnictvím celého rakouského národa. Ani ve Vídni řízek neustrnul ve své podobě a z původního obalovaného telecího kotletu změnil v tenký plátek telecího masa.

Postupem doby řízek zaznamenal různé proměny. Původní obalovaný telecí kotlet se přeměnil v tenký plátek telecího masa. V té době ve Vídni pracovalo v tehdejších panských domech mnoho českých kuchařek, tak není nepravděpodobné, že se na řízku podepsaly opravdu velkou měrou. Podle možností se začal smažit krom telecího plátku též plátek vepřový a jak je nám dnes známo, trojobalem lze protáhnout kdeco 🙂

Řízek je prostě hit. Teplý či studený, chutná pořád výtečně a nedá se s ničím jiným srovnat. Proto jeho obliba letí napříč kontinenty. Dát si ho můžete téměř všude.

Obyčejný trojobal z mouky, vajec, strouhanky dobyl svět.

http://www.res­taurace-rizkarna.cz/his­torie-rizku
Doplňuji:
Původ obalovaného řízku jsem uvedla. Ale doplňuji ještě původ.

České slovo řízek vzníklo jako náhrada za vídeňsky Schnitzel, protože šlo o plátek uřezaného masa.

Jiný řízek ,např- rostliny, pochází ze slova zřízek na rozdíl od obalovaného vídeňského řízku.

Základem u obou výrazů je sloveso řezat.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Název řízek je odvozený od odříznutého kousku něčeho, třeba masa nebo rostliny.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Řízek nemusí být nutně obalovaný.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
LeVovič

nevím, ale při přečtení toho slova mě napadlo jediné – říz (něco říznout) a kousEK :) třeba to tak i je :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek