Můžete mi pomoci se zorientovat v konzervaci/sterilaci ovoce a zeleniny? Kdy je potřeba sterilovat a kdy stačí jen horkou směs dát do sklenic a otočit dnem vzhůru? Druhý způsob mi přijde jednodušší a taky se jistě uchová více prospěšných látek. Existují tedy nějaká pravidla, podle kterých je možno se řídit?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2987 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Konzervace/zavařování je důležitá pro dlouhodobější uchování ovoce, zeleniny atd. Vždy také zaleží na receptuře, zda je nebo není uvedena nutnost sterilizování..
Pro orientaci
http://www.milujivareni.cz/kucharska-skola/468-zavarovani/
0 Nominace Nahlásit |
Teplotu varu mají především různé džemy, marmelády a kečupy. Ostatní se nevaří, ale zavařují při teplotě 82°C/20min., což je také šetrný způsob. To vaše otočení dnem vzhůru spíše obsah natlakuje, protože se vzduch uvnitř ohřeje.
Upravil/a: dr.luha
0 Nominace Nahlásit |
Sterilizace je jistější. Zavařuji a konzervuji všechno ovoce, zeleninu, houby i maso postaru a nikdy jsem neměla problém.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |