Avatar uživatele
Kepler

Jak se vyrábí pravá nefalšovaná vodka?

Je to destilát, ale z čeho? Cítím tam jemnou příchuť cukru a snad i soli.

obr.: pixabay

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1, Lamalam, Klaproth, gecco před 2834 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Kvalitní a pořádná vodka se dělá z pšenice.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Pravá vodka je z obilí (nemusí nutně jít o pšenici). Česká vodka bývá obvykle z brambor.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Standard pro výrobu ruské vodky dle Mendělejeva z roku 1894:
Vodka musí být vyrobena pouze z kvalitní pšenice a stejně kvalitní měkké ledovcové vody. Musí projít vícenásobnou destilací a nakonec také filtrací přes dřevěné uhlí a musí obsahovat nejméně 38% alkoholu, kdy pak bylo toto množství stanoveno na 40%, z důvodu snadnějšího výpočtu spotřební daně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Česká vodka je patok. Je to naředěný a příslušně upravený destilát.
Ruska vodka je o něčem jiném.
Kdo má zájem nechť si počte.
Jiří Uher – Vratislav Grégr
„Průmyslová výroba lihovin“

http://imgway­.cz/s/67g
http://imgway­.cz/s/67h
http://imgway­.cz/s/3w0
http://imgway­.cz/s/3w1
http://imgway­.cz/s/3w2
http://imgway­.cz/s/3w3
http://imgway­.cz/s/3w4
http://imgway­.cz/s/3w5
http://imgway­.cz/s/3w6
http://imgway­.cz/s/3w7

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Vyrábí se z obilovin, mohou to být i brambory a ovoce, (třeba z vinných hroznů), červené řepy ap.
Vodka je vysokoprocentní destilát, který je populární po celém světě. Kvalita vodky je dána výrobcem, obsahem alkoholu i ingrediencemi, které byly při výrobě vodky použity. Z čeho se vyrábí vodka? Tento destilát se může vyrábět ze široké škály surovin, většina vodek se však vyrábí z obilovin. Konzument vodky však může narazit i na druhy vodek, které jsou vyrobeny z brambor či ovoce.

Vodka je destilát, který je bezbarvý, bez výraznějšího aroma a neutrální chuti, z toho důvodu se skvěle hodí jako základ pro přípravu nejrůznějších koktejlů.

Nyní si upřesníme, z čeho se vyrábí vodka a jakým způsobem. Tradičně se tento destilát vyrábí z obilí a brambor. V Evropě se však můžete setkat i s výrobou vodky z cukrové řepy, vinných hroznů, popřípadě dalšího ovoce. Například v Polsku se můžete setkat s vodkou vyrobenou z brambor či žita, ve Finsku z ječmene, ve Švédsku z pšenice. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné dodržet pečlivý proces výroby.

Surovinu, která byla pro výrobu vodky zvolena, je nutné dokonale rozdrtit a následně nechat kvasit. Takto vznikne kapalina, která se nazývá zápara, jež se ohřeje a přechází do analyzátoru, kde následně vznikne horká vodní pára, která přechází do jiného válce – rektifikátoru, v jehož jednotlivých částech se od sebe odděluje čistý alkohol od tzv. předkapu a dokapu. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné celý tento proces několikrát opakovat. Do skupiny kvalitních vodek můžeme zařadit například vodku Stolichnaya, Russkiy Standard či Beluga.

Nejlepší je asi z prvotřídního obilí.
http://ekonomi­ka.idnes.cz/e­vropa-se-pre-o-to-z-ceho-smi-byt-prava-vodka-feo-/ekonomika.as­px?c=A060221_091431_des­tilaty_pal

Zdroj: https://www.al­kohol.cz/novin­ky/z-ceho-se-vyrabi-vodka/

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
pedol

„. .Vodka je destilát, který je bezbarvý, bez výraznějšího aroma a neutrální chuti, z toho důvodu se skvěle hodí jako základ pro přípravu nejrůznějších koktejlů. .“
A proto se glgalo v práci, aby šéf nic necítil

před 2831 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Dubraro: zajímavé. Snad to není týž Mendělejev, co vymyslel tu periodickou tabulku prvků? Celkem by to odpovídalo. Podle jedné teorie má vodka dokonce svůj vlastní vzorec: H2OK 🙂

před 2834 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lamalam

Jo, byl to on. To bylo to první, co jsem se o něm na první přednášce z obecné chemie dověděla.

před 2834 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dubraro

Je to ten samý Mendělejev. On byl za cara něco jako hlavní hygienik.

před 2834 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Marci díky, ale já jsem se ptal na nefalšovanou vodku. Je mi jasné, že kuželka za stovku asi z pšenice nebude.

před 2834 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Drap: a ta chuť je přirozená, nebo nějak dodaná?

před 2834 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Ještě jsem si vzpomněl. Pokud je takto vodka kvalitně dělaná a věnuje se jí veškerá péče, tak lze pít i v koncentraci 97%, aniž by si člověk popálil hrdlo nebo vnitřnosti. Měl jsem možnost kdysi ochutnat. Překvapilo mne, že se to dá bez problémů pít. Jediný problém je v tom, že člověk neznalý, si dá několik panáků, nic necítí, a za chvíli je z něho úplná mrtvola neschopná pohybu.

před 2834 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Většinou je dána kvalitní surovinou, několikanásobnou destilací a filtrováním. Nejlepší vodka , která mi nejvíc chutnala byla z Ukrajiny, pčeničnaja. Myslím, že už se snad ani nevyrábí, ale ta byla jak malvásek,

před 2834 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek