Pravá vodka je z obilí (nemusí nutně jít o pšenici). Česká vodka bývá obvykle z brambor.
0 Nominace Nahlásit |
Standard pro výrobu ruské vodky dle Mendělejeva z roku 1894:
Vodka musí být vyrobena pouze z kvalitní pšenice a stejně kvalitní
měkké ledovcové vody. Musí projít vícenásobnou destilací a nakonec také
filtrací přes dřevěné uhlí a musí obsahovat nejméně 38% alkoholu, kdy
pak bylo toto množství stanoveno na 40%, z důvodu snadnějšího výpočtu
spotřební daně.
0 Nominace Nahlásit |
Česká vodka je patok. Je to naředěný a příslušně upravený
destilát.
Ruska vodka je o něčem jiném.
Kdo má zájem nechť si počte.
Jiří Uher – Vratislav Grégr
„Průmyslová výroba lihovin“
http://imgway.cz/s/67g
http://imgway.cz/s/67h
http://imgway.cz/s/3w0
http://imgway.cz/s/3w1
http://imgway.cz/s/3w2
http://imgway.cz/s/3w3
http://imgway.cz/s/3w4
http://imgway.cz/s/3w5
http://imgway.cz/s/3w6
http://imgway.cz/s/3w7
0 Nominace Nahlásit |
Vyrábí se z obilovin, mohou to být i brambory a ovoce, (třeba
z vinných hroznů), červené řepy ap.
Vodka je vysokoprocentní destilát, který je populární po celém světě.
Kvalita vodky je dána výrobcem, obsahem alkoholu i ingrediencemi, které byly
při výrobě vodky použity. Z čeho se vyrábí vodka? Tento destilát se
může vyrábět ze široké škály surovin, většina vodek se však vyrábí
z obilovin. Konzument vodky však může narazit i na druhy vodek, které jsou
vyrobeny z brambor či ovoce.
Vodka je destilát, který je bezbarvý, bez výraznějšího aroma a neutrální chuti, z toho důvodu se skvěle hodí jako základ pro přípravu nejrůznějších koktejlů.
Nyní si upřesníme, z čeho se vyrábí vodka a jakým způsobem. Tradičně se tento destilát vyrábí z obilí a brambor. V Evropě se však můžete setkat i s výrobou vodky z cukrové řepy, vinných hroznů, popřípadě dalšího ovoce. Například v Polsku se můžete setkat s vodkou vyrobenou z brambor či žita, ve Finsku z ječmene, ve Švédsku z pšenice. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné dodržet pečlivý proces výroby.
Surovinu, která byla pro výrobu vodky zvolena, je nutné dokonale rozdrtit
a následně nechat kvasit. Takto vznikne kapalina, která se nazývá zápara,
jež se ohřeje a přechází do analyzátoru, kde následně vznikne horká
vodní pára, která přechází do jiného válce – rektifikátoru,
v jehož jednotlivých částech se od sebe odděluje čistý alkohol od tzv.
předkapu a dokapu. Aby byla vodka skutečně kvalitní, je nutné celý tento
proces několikrát opakovat. Do skupiny kvalitních vodek můžeme zařadit
například vodku Stolichnaya, Russkiy Standard či Beluga.
☺
Nejlepší je asi z prvotřídního obilí.
http://ekonomika.idnes.cz/evropa-se-pre-o-to-z-ceho-smi-byt-prava-vodka-feo-/ekonomika.aspx?c=A060221_091431_destilaty_pal
Zdroj: https://www.alkohol.cz/novinky/z-ceho-se-vyrabi-vodka/
Upravil/a: marci1
0 Nominace Nahlásit |
„. .Vodka je destilát, který je bezbarvý, bez výraznějšího aroma a
neutrální chuti, z toho důvodu se skvěle hodí jako základ pro přípravu
nejrůznějších koktejlů. .“
A proto se glgalo v práci, aby šéf nic necítil
Dubraro: zajímavé. Snad to není týž Mendělejev, co vymyslel tu periodickou tabulku prvků? Celkem by to odpovídalo. Podle jedné teorie má vodka dokonce svůj vlastní vzorec: H2OK 🙂
Jo, byl to on. To bylo to první, co jsem se o něm na první přednášce z obecné chemie dověděla.
Marci díky, ale já jsem se ptal na nefalšovanou vodku. Je mi jasné, že kuželka za stovku asi z pšenice nebude.
Ještě jsem si vzpomněl. Pokud je takto vodka kvalitně dělaná a věnuje se jí veškerá péče, tak lze pít i v koncentraci 97%, aniž by si člověk popálil hrdlo nebo vnitřnosti. Měl jsem možnost kdysi ochutnat. Překvapilo mne, že se to dá bez problémů pít. Jediný problém je v tom, že člověk neznalý, si dá několik panáků, nic necítí, a za chvíli je z něho úplná mrtvola neschopná pohybu.
Většinou je dána kvalitní surovinou, několikanásobnou destilací a filtrováním. Nejlepší vodka , která mi nejvíc chutnala byla z Ukrajiny, pčeničnaja. Myslím, že už se snad ani nevyrábí, ale ta byla jak malvásek,
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |