Rum se vyráběl ve velkém množství na Barbadosu a poprvé komerčně na Jamajce. Dlouho se rum považoval za pití rváčů nižší třídy, až začátkem 20.století jej vzala na milost i kultivovaná společnost a stal se koktejlovou ingrediencí..
Původní destilovací proces se používá i dnes. Cukrová třtina se stlačí a vypouští třtinovou šťávu, ze které se dostává i melasa. Do melasy se přidá voda ke snížení obsahu cukru a směs se pasterizuje. Přidají se kvasnice a fermentací se vytváří alkohol. Tradičně se poté rum dával do dubových sudů zrát.
Rychlá fermentace trvá jeden den a je typická pro Portoriko, Kubu i Jamajku – vznikají lehké rumy.
Pomalá fermentace potřebuje aspoň 12 dní, ale i roky. Do rumu se přidává karamel, aby nápoj získal tmavou barvu. Nicméně sortiment rumů se pohybuje od jemných, krémových až po jantarové, tmavé a černé rumy.
Jamajka je známá bílým rumem „overproof“ (koncentrovaným nad normální hodnotu). Těžší jamajské rumy se pojí dobře s ovocnými pálenkami. Jamajské rumy se obecně charakterizují jako velmi aromatické a tím se lehce od ostatních liší. Také se zde vyrábí černý rum.
Rumy z Jamajky jsou tradičně tmavé, těžké a velice aromatické. Využívají kvasnice s pomalejší fermentací, která umožní extrakce více aromatu.
Legendární kapitán Henry Morgan byl jedním z nejobdivovanějších bukanýrů 17. století. Proslul odvahou při objevitelských expedicích na Barbados a Jamajku a také svou šlechetností a družností. Jeho sláva mu nakonec přinesla i křeslo jamajského guvernéra, ale to v žádném případě neznamenalo, že by se vzdal své tuhy po dobrodružném životě. Novým objektem jeho dobyvatelských tužeb se od roku 1680 stal tamní trh s rumem, když dal vzniknout slavné značce Captain Morgan.
http://www.casahavana.cz/jamajske.html
0 Nominace Nahlásit |
To z normálních smrtelníků nikdo neví, tak jak se vyrábí becherovka a další nápoje. Přesné složení je tajné !
0
před 4311 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek