Evropská unie dnes schválila používání odtučněného prášku ze
cvrčků pro každodenní konzumaci v pečivu a těstovinách ve všech
členských zemích. Dobrou chuť.
Klíčový výraz “defatted cricket powder”.
Kolik bílkovin z cvrčků se přidá do chleba a těstovin pro nás, je
čistě politické rozhodnutí.
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? Odpovědi.cz, Drap, paul1, marci1, da ny, Mravenec, aliendrone, Filip84 před 662 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
A tímhle se prosím pěkně EU zabývá. 🤦♂️😂
4Kdo udělil odpovědi palec? GM, Rocker, aliendrone, Ametyst
před 662 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
člověk nikdy neví, po čem se spraví 😉
Hlavně, aby Evropa (ČR), za chvíli nelouskala šváby (hlad)!
Ale i ti jsou prý pochoutka. Vivat bílkoviny! 😉
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/svab-na-taliri-luxusni-pochoutka20080730.html
Tak pořád je to „přírodnina“, jak říká kamarádka z výzkumného
ústavu.
Horší je, že už neplatí v EU zákaz GM potravin. Vůbec netušíme, kde
všude ty GMO jíme.....
Začali tím krmit dobytek v EU, pak rozvojové země (Peru i Indie se
bránily těmto potravinám v regálech super a hyper marketů, už raději
nesleduji). Unijní právo zakazovalo, cpát to lidem do jídla… už
neplatí......
Upravil/a: da ny
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Ametyst
před 662 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To je v pořádku! Putin bude pěkně naštvanej, jak mu to poškodí ekonomiku a nebude mít na válku.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Ametyst
před 662 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Horší než dušená mrkev to být nemůže😀
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Filip84
před 662 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Další přísada? Teď se prý přidává starý chleba do těsta, má to zlepšovat chuť. Kdoví, co ještě se tam přimíchává. Odněkud se mi vynořil vtip o cvrčkovi a prckovi. Je to nějak takto: Tak co cvrčku crkáš si, cvrkáš? Ale jo a ty prcku? Ale už to není nějak to ono. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Je to fuj a hnus. EU si je může strčit někam.
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 662 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Hmyz není jen protein. Je to především pestrá špaleta toxických látek pro organizmy jako je ten lidský a ještě pestřejší paleta rozličných breber, taktéž organizmu nebezpečných. Dobré chutnání, děkujeme, unie!
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 661 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Muehehe, doufám, že všichni dem(ent)okratičtí havloidi se budou oblizovat ještě v sanitce! 😉
Celkem mne pobavila reakce Pepy25. MOOOOC se těším, jak bude „archivovat a následně dávat k lepšímu“ tento „ukázkový příklad dezinformce“. 😉 😁 😁
Každopádně KDYBY se obtěžoval přečíst pouhé ZÁHLAVÍ dokumentu, na který SÁM ODKAZUJE https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32023R0005, tak by se dočetl, že: „Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/5 ze dne 3. ledna 2023…“!
Nevím jak to chodí u liberálních dobrodějů (havloidního typu), ale u mne platí, že: „Komise vykonává činnost pod politickým vedením svého předsedy… .“ (citace z https://www.europarl.europa.eu/factsheets/cs/sheet/25/evropska-komise ). A to i kdyby nechtěl chápat, že JAKÉKOLIV rozhodnutí na úrovni státu (či vyšší) JE POLITICKÉ bez ohledu na jeho konkrétní zaměření (právo, hospodářství, kultura aj.). Ale chápu, že nikdy nezavadil o „hospodářskou politiku“, „sociální politiku“ a tak vůbec. 😮 😕
Jenže obeznámit se s něčím takovým vyžaduje úsilí (jinak též PRÁCI) a pravdoláskařům tento termín jak známo silně NEVONÍ. Ti ještě tak mlít pantem, aby se jim s vynaložením minima úsilí dostalo z erárních zdrojů (tedy z daní těch, kteří OPRAVDU PRACUJÍ) tučných prebend. 😕
0 Nominace Nahlásit |
No, jíst to nebudu – hmyz mi byl už několikrát nabízen bez ohledu na EU a vždy jsem zdrvořile odmítl 🙂 . Spíš mi připadá drsné, že EU schvaluje celé dva a půl roku, než se může uvést na trh nová potravina.
Reaguju na doplnění: přesně takto vznikají dezinformace – vezme se reáný základ (konkrétní vietnamská firma požádala o souhlas s používáním konkrétního hmyzu ve svých potrevinách uváděných na trh EU) a udělá se z toho „politické rozhodnutí, kolik toho bude v našem chlebu“. Tuto otázku za zaarchivuji a budu ji dávat jako příklad vzniku dezinformací.
Zdroj: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32023R0005
Upravil/a: Pepa25
0
před 662 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Co vy jste za kuchaři, tvl, tady! 🤦♀️😂😂😂
Cvrčci, sarančata, kobylky, se smaží, za živa, se rozpálí hromada oleje, pak se do něj podchlazený hmyz nasype a přikryje se poklicí, aby, svině, náhodou některá neutekla. No, a až je to osmažené, tak už se s tím může dělat ledasco.
Ale pomleté do chleba ne, proboha, už jim tam někdo pošlete Vasila se Sergejem, aby jim vysvětlili, „henty ony zásady ľudodemogratického spolunažívania“.
Opuštěnou českou klasikou je polévka z chroustů: nachytáš chrousty, hezky do chladu na podestýlku dáš, na pár dnů, aby se řádně vyschranili (chrousta nevykucháš 😅), pak se omyjí studenou vodou (pořádně!), založí se zeleninový vývar, no a jak je zeleninový vývar hotový, tak se v něm ti chrousti uvaří. Pak se jim oloupou krovky, vrátí se do toho vejvaru, v kterém se vařili, přidají se dva žloutky a smetana (hustá, ruská, ne ta 16%, nebo kolik to má).
No a nějaké nudle k tomu, nebo Spätzle, nebo tak něco.
To se docela běžně vařilo naposledy za první republiky, takže, zase, žádná dávná historie, Hmyz je docela normální jídlo, jenom moc nerozumím tomu, proč by se měl pomlít a vrážet do chlebového těsta.
0
před 662 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Cvrčky smí na evropský trh uvádět pouze jedna společnost, a to Cricket
One Co. Ltd původem z Asie. Společnost v roce 2019 zažádala Evropskou
komisi, aby mohla uvést na trh EU částečně odtučněný cvrččí prášek.
„V žádosti bylo požadováno, aby částečně odtučněný prášek ze
cvrčka byl používán ve vícezrnném chlebu a pečivu, keksech a slaných
tyčinkách, cereálních tyčinkách, suchých směsích pro pečené výrobky,
sušenkách, omáčkách…,“ píše se v nařízení, které dnes
(24.1.2023) přišlo v platnost.
Dále to bude potemník stájový, sarančata, larvy moučného červa a další
havěť …
Nebezpečné pro alergiky.!Ještě že jsem alergik 😄
https://echo24.cz/a/HZkRr/zpravy-ekonomika-cvrcci-prasek-hmyz-mouka-eu
Filip 84? Ametyst to tam určitě nedávala z důvodů zda se to dá jíst či nikoli., Ano hmyz obsahuje spoustu proteinů, stopových prvků atd. Tím se však EU určitě nezabývala. Je to další krok želených teroristů jak prosazovat své zmatené cíle. EU by se však měla zabývat tím, že právě hmyz je v naší přírodě ohrožený nejvíce ze všech živočišných druhů. Hmyz na sebe váže těžké kovy, a hlavně pesticidy a herbicidy. A toto je myslím hlavní důvod k zamyšlení v tomto případě.
Drap: Nevím, proč se, pořád, pokoušíš mne pochopit. Marná snaha, promarněný čas.
To, co Ty tady popisuješ, mne nezajímá, protože to, poněkud, nemohu ovlivnit. A co nemohu ovlivnit, neřeším.
Když nebudu spokojený s chlebem, který se prodává na krámu, tak si ten chleba – prostě a jednoduše – upeču. Nebo ho nebudu jíst. Ale rozhodně si nebudu stěžovat, pindat nebo za tím hledat „mezinárodní sionské spiknutí“! 😂😂😂🤦♀️
Drape, je to ještě horší: Evropská komise zadala studii výrobcům toho prášku z cvrčků. Studie potvrdila nějaké potravinové intolerance, ale Komise usoudila, že je to zanedbatelné číslo. Tak se výroba rozšíří bez debaty do všech zemí a všech chlebů. Mně se vždycky vyplatilo číst složení potravin, ale tímto “dobroserstvím” jsme všichni v pasti.
Ametystík, kovida jsme jistě vyfasovali z netopejra anebo jiný potvory ale z hmyzu žádnýho virusa nedostaneme, ne ne, kdepak, žádná viróza, je to bezpečný 🤷♂️🐔
Mravenec: ano, zabývá. Bezpečnostní potravin je přímo posedlá. Viz označování alergenů číslicemi atd.
Pepa: No, počkej, jedna věc je bezpečnost potravin, alergeny, a co já vím co ještě, druhá věc je, že nesmíš nazývat ponožky slovem „rukavice“, no prostě špekáček vs buřt, tuzemák vs rum, čokoláda vs mléčná pochoutka, nebo emulgované potrubí s vysokým obsahem tuku vs (britský) párek. Obojí je pochopitelné, obojí je, víceméně, positivní (akorát je otázka, jestli je to i positivní po ekonomické stránce, jinými slovy, jestli se nám to i vyplatí, ale to je jiná věc).
Ale úplně jiná věc je „normovačka“, podle které se bude péct chleba, a kdo bude péct chleba v rozporu s normovačkou, bude potrestán káznicí, nebo i smrtí (a na pekárně na to bude muset viset cedulka s varováním)! To dělali soudruzi & Strana (ta nebo ta), že udělali normovačku a opovaž se – svině! – vařit něco jiného!
Hele, kliknoul sis na to provádají nařízení? Tady vůbec nejde o nějaké normy (nebo nedejbože přidávání něčo plošně do pečiva), ale povolení ,že nějaká vietnamská firma vůbec může do EU dovážet henty oné semleté cvrčky, které by se mohli přidávat do potravin, co kterých a jak označit ty prodteinové alergeny. Takže je to o bezpečnosti potravin …
Pepa: Ne, nečetl, já se bavil tak jako všeobecně.
No, jasně, a už je z toho povinný cvrček v každém chlebu! 😃🤦♀️🙃🙄
da ny: „Vůbec netušíme, kde všude ty GMO jíme.“ To je samozřejmě nesmysl, potraviny obsahující GMO musí být takto označeny https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:02003R1830-20190726
Pepa25
NEBUĎTE NAIVNÍ. Vy jste pa před 6 a 5 lety (PřF JU)ročníkovou a
bakalářskou práci na toto téma. Kde všude už se objevovaly. Tehdy byly
ještě v EU zakázány, žral to jen dobytek. jediné krůty to nevzaly do
zobáku (radši chcíply hlady, nepolknou ano ATB). Dnes se to smí.....
Pepa25
Archivujte si , o chcete. KDE VY SHLEDÁVÁTE NĚJAKOU DEZINFORMACI???
ČTK24. ledna 2023 (!!!)
„Ode dneška mohou výrobci potravin přidávat cvrččí prášek do
produktů na bázi mouky. Evropská unie přidala na seznam schválených
potravin cvrčky domácí (Acheta domesticus). Podle unijního nařízení se
cvrčci smí požívat mražení, sušení nebo semletí na prášek. Cvrčky
smí na evropský trh uvádět pouze jedna společnost, a to Cricket One Co. Ltd
původem z Asie.“
„Může ale představovat riziko pro alergiky. „
„polečnost v roce 2019 zažádala Evropskou komisi, aby mohla uvést na trh
EU částečně odtučněný cvrččí prášek.“
https://echo24.cz/a/HZkRr/zpravy-ekonomika-cvrcci-prasek-hmyz-mouka-eu
Dokážu si představit, že výrobci proteinových tyčinek, chlebů, těstovin
tento „výživný prášek“ použijí, V EU a třeba i v ČR.
10. září 2016 10:00
Cvrčci jako byznysplán. Český start-up chce Evropany naučit jíst hmyz
https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/cesi-vyrabi-proteinove-tycinky-ze-cvrcku.A160908_110223_ekoakcie_rny
Dezinfomace je v doplnění Ametyst „Kolik bílkovin z cvrčků se přidá do chleba a těstovin pro nás, je čistě politické rozhodnutí.“ Nepřekvapuje mě, že zrovna vy tu dezinformaci v tom nevidíte, když vidíte „rybí geny v rajčatech“
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1191 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 945 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |