Avatar uživatele
Mr.Jan

Jak se tělo zbavuje tuku?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? nyjono před 890 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Justin1

Nejlépe to jde při aerobní fyzické aktivitě, ale já jsem v posledních letech nejvíc zhubl v době, kdy jsem necvičil.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Disraeli

Vole, teď jsem ti to napsal do minulé otázky. Větší kalorický výdej (delší vytrvalostní pohybová aktivita typu kardio, aerobik), menší kalorický příjem (papání) – pak dochází k procesu hubnutí. Tuky pak normálně vydýcháme – když se mění na energii (častý omyl je, že „vypotíme“ – což je nesmysl. Pocení je proces, kdy se tělo ochlazuje – často právě pří námaze/pohybu – tedy zahřátí).
Malá rada: není až tak podstatné, jak moc cvičíš (jako je, ale není to vyloženě jediná věc, co hraje roli), ale jak moc se pak nažereš – a zda náhodou všechny tuky/kalorie, které by se mohly „vypařit“ nedpolníš zpátky. To záleží na 1. typu stravy 2. množství stravy. Jinak řečeno na kalorickém příjmu… celé je to totiž o kalorickém příjmu a výdeji… jak už jsem psal.
Dost to závisí na tepové frekvenci – ta zase na typu pohybové aktivity. I délce cvičení.

Jestli chceš vědět víc a detaily, vyhledej si „proces hubnutí“ a „proces spalování tuků“ (což NEMUSÍ být vyloženě totéž).

Upravil/a: Disraeli

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Energie zahřívá tukové buňky, zrychluje metabolismus a zmenšuje tak jejích objem. Zvýšená teplota stimuluje vylučování tuku z tukových buněk a ten se následně odvádí krevním a lymfatickým oběhem. Nastává tak očekávaný efekt snížení tukových zásob, zmenšení objemu a vyhlazení celulitídy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Z Vaší otázky není jasné, zda Vám jde o metebolický proces v těle nebo o hubnutí či zbavení se podkožního tuku (kosmeticky).
Metabolismus lipidů v těle zde:
Neutrální tuky se štěpí na glycerol, který je zužitkováván jako glukóza. Mastné kyseliny se štěpí až na kyselinu octovou , která se oxiduje v Krebsově cyklu na vodu a oxid uhličitý. Nadbytečný tuk se ukládá jako zásoba v buňkách tukové tkáně.
https://www.wi­kiskripta.eu/w/Li­pidy_a_jejich_me­tabolismus

Na první pohled neviditelný a bez speciálních přístrojů jen velmi těžko zjistitelný. Viscerální tuk je tuková tkáň v oblasti tělesných orgánů.
Jak zhubnout viscerální tuk
Pro hubnutí viscerálního tuku jsou vhodná především aerobní cvičení s vysokou intenzitou, při kterých tělo spálí velké množství tuků.
Jak se zbavit viscerálního tuku nadobro
Zabýváme-li se problémem, jak se zbavit viscerálního tuku navždy, je důležité si tento cíl spojit s dlouhodobě udržitelným zdravotním stylem. Aerobní cvičení a omezení cukrů rozhodně pomáhá odstranění viscerálního tuku z těla, ale pokud není zdravý způsob života udržován dlouhodobě, viscerální tuk se může začít znovu objevovat. Pro snížení hodnoty viscerálního tuku v těle je nutné dlouhodobě dodržovat tyto zásady:

  1. Vyvážená strava: Zařaďte do svého jídelníčku více bílkovin a zdravých tuků
  2. Vysazení jednoduchých cukrů.:
  3. Stop přejídání a hladovění.
  4. Zařazení pohybu do denního programu.
  5. Spánek je všelék..
  6. Omezení stresu.

https://www.pes­tryjidelnicek­.cz/visceralni-tuk/
Jde to i bez velkého fyzického úsilí. Změnou jídelníčku. Omezením živočišných tuků. energetické hodnoty stravy (omezení zdravých sacharidú). Zvýšit příjem bílkovin/protein§. Bezpečná dávka je 1,8g na 1 kg hmotnosti (bez velkého cvičení). Se cvičením kolem 2g (ještě bezpečné pro ledviny).
Myslet na to, že 100g masa (vysokoprocentní šunky, ryb) má kolem 20 – 25 g bílkovin. Hodně pomúže tvaroh (číst složení, obsah bílkovin). Dalším zdrojem rostlinných jsou luštěniny. 2 vejce denně jsou v pohodě.
Dnes jsou k dostání i proteinové pudinky, tyčinky, kapsičky, kaše. Vždy sledovat obsah proteinů, v poměru k ceně výrobku (nevyhazovat peníze oknem).
Někoho pomůže „nastartovat“ a celkově změnit stravu rozumná forma ketodiety (Medidiet, pod odborným dohledem (s měřením visc. tuků aj.).

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Disraeli

Ještě bych odpověď upravil, že je důležité, jak se vzhledem k cvičení najíš – ale spíš PŘED cvičením, než PO. Protože při posilování se jí hlavně chvíli po tréninku a při cvičení (za účelem hubnutí) se jí spíš předtím… Přestože se má jíst pravidelně během dne a jde i o to umět si rozkládat stravu na celý den, tak posilování zákládá na tom, že doplníš živiny a hlavně proteiny hned chvíli po posilování (aby to šlo do svalů) a naopak při cvičení (pro hubnutí) se najíš trochu (něčeho lehkého) před ním – a brzy po něm by se jíst nemělo. Samozřejmě i po cvičení se může jíst – ale míň a o něco později. Při posilování do hodiny po trénínku, při cvičení víc jak za hodinu po cvičení (odpovídající musí být i množství stravy vzhledem k typu/účelu cvičení: Posilování X hubnutí).

Avatar uživatele
Disraeli

Při cvičení/hubnutí se samozřejmě jí taky zdravá a proteinová strava (dokonce napomáhá hubnutí). Rozdíl je v době (PŘED, či PO cvičení) a HLAVNĚ v množství. Kulturista se musí přežírat, aby nabíral, rostl atd. ale jinak oba de facto jedí stejnou stravu.
Posilování: jí se brzy po tréninku, za den toho musíš hodně sníst (pravidelně – snídaně, oběď věčeře, svačiny mezi tím), forma cvičení je posilovací (logicky).
Hubnutí: jí se spíš před cvičením nebo víc jak hodinu po cvičení, musíš jíst adekvátně a zdravě během celého dne – jíst normálně (ale zdravé věci), forma cvičení jsou spíš vytrvalostní aktivity, víc pohybové a naráz celotělové, trochu „hektičtější“. Můžou se ale dělat i posilovací cviky – stejně zhubneš a svaly nenabereš (když nebudeš jíst tolik, abys rostl), spíš se jen zpevní…proto je iracionální strach některých holek, které si myslí, že když budou chodit do posilovny, budou mohutné… nabírat svaly není jen tak a i když budou v posilovně dřít, neznamená to, že jim budou růst svaly (za jedno to jde pomalu, za druhé je třeba se přežírat, za třetí je třeba posilovat progresivně – s progresivním přetížením a podobně… ale to je všechno je bez toho přežítání vlastně k ničemu a svaly nebudou růst, když nemají z čeho).

Avatar uživatele
Disraeli

Kalorický deficit X kalorický nadbytek. To je tajemství hubnutí (nebo nabírání svalů).
A ne, nemusíš si kvůli tomu počítat, kolik čeho jaká potravina obsahuje, važít je a studovat na chemika kvůli látkám, které ty potraviny obsahují. Stačí přiměřeně jíst vzhledem k tomu, co (denně) děláš – a rozlišit CO jíst. Tedy zdravá X nezdravá jídla. A řekl bych, že kvůli tomu si to lidi fakt nemusí počítat a podobně, tohle pozná snad každý člověk.
Někdy je akorát dobré si vyhledat, které potraviny jsou třeba bohaté na bílkoviny (abys věděl CO papkat). Ale to je maximálně všechno a víc není třeba to hrotit.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví