Avatar uživatele
vas999

Jak se správně nazývají vznešené a drahé restaurace?

Nevíte náhodou, jak se nazývá ten druh restaurací, ve kterých panuje vznešená atmosféra, vysoké ceny a důležitá je vysoká míra zdvořilosti. Obsluha si žádá vysokou důstojnost a i jídla a nápoje nebývají obyčejné, ale „vznešenější“. Připouštím, že tahle je možná hloupá a to správné slovo je typické a známé, ale mě prostě zrovna nenaskakuje. To se přece občas stává.
Tato otázka trochu souvisí s jedním úkolem na angličtinu (konkrétně popis dvou obrázků a hledání odlišností mezi nimi), takže pokud mi jako odpověď napíšete anglické slovo, nebude mi to vadit (ale slovníky, ať už knižní, nebo internetové, mám k dispozici, takže nepohrdnu žádnou odpovědí).

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2609 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Znám jako nóbl podnik či restauraci.. Slovo nóbl má neutrální výraz pro „lepší“ společnosti či podnik.

--
Doplnění.

Přepsala jsem se. Místo neutrální patří hovorový, citově zabarvený. Slovo hovorové je spisovné, ale jen v mluveném projevu. V psaném projevu je nespisovné.

Takže nóbl je hovorový, tedy spisovný výraz pro mluvenou řeč.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Slovo „nóbl“, které nabízí annas, možná není úplně spisovné, ale je výstižné. Noble znamená urozený, nobilita = šlechta.
Taky se dá říct luxusní restaurace.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Na názvu ani tak nezáleží, klidně tam může mít slovo „pub“ (hospoda). Používá se i název Grand restaurant (pana Septima). Dobrým rozlišovacím znakem je udělení michelinské hvězdy, ale ani takový restaurant nemusí být nóbl a drahý.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
yuko

Michelinské restaurace

Zdroj: http://www.miche­linskerestaura­ce.cz/

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

U nás např. grandrestaurant (Pupp aj.), jakýmsi „synonymem“ pro luxusní restauraci býval také pražský Alcron:(kdysi používaný výraz pro drahé a luxusní jídlo/restauraci), ač „restaurace“, uhájila michelinskou hvězdu.
Některéi restaurace v Praze i s dostupnou cenou (850) … ,–)
https://zpravy­.aktualne.cz/e­konomika/praz­ske-restaurace-uhajily-dve-michelinske-hvezdy/r~c9566ff­6a9d111e39f1f002590604f2­e/?redirected=15069813­47
https://search­.seznam.cz/?q=gran­drestaurant&oq=gran­dres&sourceid=szn-HP&sgId=QR19_­AIh9ePgRnJaQM9gTO­wok
Dříve byly restaurace odlišeny cenovými skupinami. V jedničce se host dočkal luxusu, stříbra a vybraného chování personálu a pochoutek. Mytí rukou u stolu atd.
V dětství a mládí jsme občas do takové restaurace při výletu do PHY s rodiči , strýčkem zašli nebo v Mariánských Lázních. Rodinný rozpočet to významně neohrozilo 😁. Někdyjsme zašli i v KV do cukrárny v Puppu.
Dnes je to pro mne nedostupné (za ty peníze by mi ani ta luxusní káva moc nechutnala 😁). Svým dětem jsem již tuto „luxusní radovánku“ nedopřála

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření