Mně většina sirupů přijde kyselých, vnímám je jako kyselé (často i ty drahé). A tak potřebuji tak zásaditou vodu, aby kyselost srazila. Dneska na trhu toto dobře zvládá například gemerka. Nebo ta druhá slovenská… jo už vím- kláštorná. I když kláštoprná ne tak docela, ta sráží jen častečně. Kdysi tohle velmi dobře uměla hanácká ovšem dnes už nikoli. Což o něčem vypovídá, že? Nejen že bez příchuti se už nedá běžně sehnat, ale bůhví co je v tom balení. Tak já abych vůbec mohl vypít namíchanou limošku, tak si při míchání do sklenky cvrnknu kapku vincentky. Jenže ta vytvoří specifickou chuť hned, když trochu ujede ruka, takže si vyber zjentku, buď kyselé, nebo vincentka. A tak nevím, jak poznat rovnou ze štítku třeba díky obsahu těch minerálů, která voda optinálně srazí kyselost, ani málo ani moc, skoro jako ta gemerka. Kdyby někdo nechápal, proč se na takovou pitomost ptám, tak to proto, že pít gemerku do smrti není dobré, i při pití ptatí pastrost, jako při jídle. Taky ten pramen může vyschnout, třeba i politicky/obchodně, jako to dobře známe u příkladů českých populárních minerálních pramenů po pádu normalizace a nástupu nenormalizace. Děkuju.
Zajímavá 0 před 741 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Poznáš to: aby byla minerální voda zásaditá, musí mít co nejvyšší obsah vápníku, hořčíku, draslíku, či bikarbonátu, to jest, jedlé sody. Na obalu by měl být výtah z analysis toho vodního zdroje, což jsou průměrné hodnoty, ale pro illustraci by Ti to stačit mělo.
A kdyby ne, najdeš to buďto na wikipedii (např. zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Han%C3%A1ck%C3%A1_kyselka), no a nebo na stránkách výrobce (např. zde https://www.hanackakyselka.cz/vse-o-hanacke/).
Za tím, že Ti kdysi ta voda více šmakovala a dnes už nešmakuje, může být to, že málo která aqua mineralis, kterou koupíš v lékárně, na krámě nebo jinde, je taková, jako bys si dojel k tomu vrtu a naplnil jsi si tu flašku láhve sám. Oni jí, totiž, ředí, různě upravují (viděl jsem o tom kdysi dokument, a jestli se mi podaří najít o něm informace, hodím Ti to sem), prostě aby vyhovovala uživatelským preferencím. Nechytej mne za slovo, opravdu už se přesně nepamatuju, jakým processem ta voda prochází, aby se z ní stal ta „minerálka“, na jakou jsou koncoví zákazníci zvyklí, ale prostě to většinou není to, co teče ze země. To, někteří, taky prodávají, bývají to ty „prémiové“, drahé, minerálky; to je potom opravdová a skutečná aqua mineralis, jak se prodávala z Josefa II., nebo za první republiky, atp.
Dřív bylo všecko, máslo bylo, mléko bylo, maso bylo. Dřív ano! 🙂
0 Nominace Nahlásit |
„každodenní pití minerálních vod není vhodné. Zejména kvůli
obsaženému sodíku, který pak může zvyšovat krevní tlak. Množství
vypité vody záleží i na denní činnosti. Optimálně kolem 2 litr“
(Mgr. Petra Rezková)
https://www.benu.cz/detail-dotazu/magnezium-a-kazdodenni-piti-mineralni-vody-twa00
https://www.ceskenovinky1.eu/2018/08/31/gemerka-jedinecne-spojeni-mineralu/
https://www.svetlekaru.cz/pripadove-studie/kazdodenni-piti-magnesie%3A-ano-ci-ne_1
Každý sirup/šťáva která obsahuje cukr, vyvolává kyselou reakci
v organismu, bez ohledu na chuť (sladká x kyselá). Slazené umělým
sladidlem nejsou zdravé. Se stévií mně a mnohým mým známým vůbec
nechutnají. Některé „přírodní“ sirupy nejsou přislazované, chuť je
„kyselejší“ i při velkém množství šťvy. Zase je zdravější
Nejzdravější tekutinou je voda. Bývá „těžká“ do žaludku. Je vhodné
ji převařit nebo nechat přemrznout. Citron (šťáva z něj), má sice
kyselou chuť, působí však zásaditě. Mně sladké pitivo už léta
nechutná. Přislazovat je možné březovým cukrem, je vhodný i pro
diabetiky.
Asi nejlepší by bylo, odvyknout sladké chuti a je vystaráno :)
0
před 741 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jako moc nechápu, jak by se měla minerální voda chovat. Jako že bude téct tak, jak má? :)) Ale jako asi si rozumíme, že? Jako já bych si jako první na té vodě přečetl vitamíny a minerály, které ta voda obsahuje. To je podle mě základ. No a pak už sám musíte vědět, jaké látky vaše tělo potřebuje. :)
0
před 139 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |