Pěstování
Běžně se pěstují dvě základní formy brokolice:
■brokolice květáková tvoří velkou středovou růžici,
■brokolice výhonková – středová růžice je menší, rostlina je ale
větvená a tvoří množství drobných postranních růžiček.
Květáková brokolice je dnes nejoblíbenější, hospodyňky ale určitě
ocení dlouhé sklizňové období brokolice výhonkové. Její růžičky jsou
výborné do polévek, zeleninových směsí či do rizota.
Jarní i podzimní sklizeň
Brokolice je plodinou chladných období, nejlépe se jí daří při teplotě
od 10 do 25 °C, letní vedra způsobují předčasný vývoj květních
poupat a rostlina rychleji vykvétá.
■Nejběžnějším termínem výsevu a výsadby brokolice je časné jaro,
sklizeň pak nastává v červnu.
■Vzhledem ke krátké vegetační době (70–90 dní) je možné v pěstovat
brokolici i pro podzimní sklizně, s výsevem do poloviny července a
výsadbou do začátku srpna. Otužené rostliny brokolice snesou na podzim
mráz až do –5 °C a tak růžice můžete sklízet často ještě
i v listopadu.
Brokolici sklízejte v době, kdy je růžice plně vyvinutá a jemně se
začíná rozvolňovat. Nečekejte dlouho, aby květní poupátka, která jsou
nejlepší konzumní částí rostliny, nevykvetla.
0
před 5160 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Brokolici lze obecně pěstovat stejně jako květák, zelí či kedlubny. Při sklizni se odřízne růžice, ale rostlinu ponecháme na stanovišti. Během vegetace pak vytvoří další a další (ikdyž menší) růžice.
0
před 5160 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Příspěvek smazán administrátorem.