Avatar uživatele
quentos

Jak mají číšníci ve větších restauracích rozdělenou obsluhu jednotlivých stolů?

Včera v pivovarské restauraci mi bylo až líto oblíbené servírky, která musela obsluhovat stůl plný ožralů, zatímco našemu stolu se věnoval její kolega. Kdyby to bylo naopak, určitě by u vedlejšího stolu byl zjednal pořádek, ba by jim už asi ani byl nenalil. Mají to nějak rozdělené, např. sudé/liché stoly? Díky.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap před 1932 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

jak funguje v restauracích systém obsluhy,

"Majitelé restaurací často řeší, jak mají servírky a číšníci obsluhovat jednotlivé stoly. Jsou různé varianty a můžete si přečíst tu nejefektivnější, která může pozitivně ovlivnit výši tržeb, pokud je tomu obsluhující personál v restauraci správně naučen.

Pro různé druhy středisek s různou velikostí, s různým počtem personálu a s rozdílnou skladbou inventáře existují různé systémy obsluhy. Tím rozumíme vnitřní dělbu práce mezi servírkami a číšníky při obsluze, tedy kdo co dělá. Při jednoduché obsluze se používá systém vrchního číšníka, rajonový systém a skupinový systém. Při složité obsluze se používá systém francouzský. My se budeme zabývat systémem rajonovým a jeho známými a funkčními mutacemi. "

Více se dovíte v pokračování článku.

http://restau­rantacademy.cz/sys­temy-obsluhy-v-restauraci/

--
Ještě další odkazy
Systémy obsluhy

http://www.stol­niceni.cz/1_-rocnik/systemy-obsluhy

Pidrobný odklaz na systému obsluhy

http://papu.ssss­.cz/w/kc/st/sys­temobsluh/pavou­k.htm

http://gastronomie-recepty.studen­tske.cz/2008/08/9-veee.html

http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:SY5ol­NMUtHkJ:www.sos­s.cz/website/ma­inmenu/about-us/webpage%255B2%255­D/webpage%255B3%255­D/webpage%255B2%255­D/vy_32_inova­ce_65-9.4.2013-systemy-obsluhy.pdf/_show­File.php+&cd=3&h­l=cs&ct=clnk&gl=cz&cli­ent=firefox-b-d

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Zpúsobů rozdělení se používá,zvláště je to třeba u velkých podniků,celá řada.Vždy záleží na vedení.Ovlivňuje to také systém obsluhy a servirování.Někdy servíruje obsluha třeba jen nápoje, jiný má na starosti polévky atd. V podnicích, kde jeden číšník nosí vše se většinou rozděluje podnik do více sektorů a každý má na starosti jeden segment

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kazatel

Nádherný příklad gendrového nesmyslu s požadavky na rovné odměňování, atd. Nebo snad máte předsudky, že si je servírka nesrovná?

Jinak to jak si obsluha plac rozdělí je věc dohody i zavedené praxe. A nakonec co vy víte, za poodhalený výstřih či poplácaný zadeček bude beztak vyšší dýško. Lítosti netřeba.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Je to věc dohody, aby to bylo stejnoměrné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

Článek z odpovědi Annas mi přijde hrozně povrchní,
k rozdělení prakticky nic neříká. Podle mne jej provozovatel
zařadil jen proto, aby mohl odkazovat na kurzy.

před 1932 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek