Zamrazit ne ,ale vždy jsem je nakládala do Vajo /tak se jmenoval přípravek /také do vodního skla a babička do vápna …vejce k nakládání se říkalo, že jsou nejlepší první z jara když vyroste nová travička a slepice mají pěkné žloutky… taková vejce ale byla dobrá tak do těsta . nyní už vejce několik let nenakládám byl jich všude dostatek .
0 Nominace Nahlásit |
Dříve se to dělávalo také, protože slepice nenesly celoročně stejně.
Nakládali se do roztoku vodního skla do pětilitrových sklenic, dříve
ještě do kameninových hrnců. Podobně senakládali i do vápenného
roztoku.
Takto naložená vejce vydržela bez problému rok
0 Nominace Nahlásit |
Jojo, to je téma!Díky za něj.ano,vápno Vajo(fujfuj) a nebo vodní sklo.To
je asi pro nezkušené to nejlepší a skutečně to funguje.Jinak pro
zajímavost.Ukládaly se i například do truhly ve které bylo obilí !!
A fungovalo na 100% a beu chemie.Tedy, vycházím z toho,že sedlák tenkráte
nepoužíval postřiky a spol, jen sem tam pohnojil políčko mrvou či ten
majetnější struskou.Ale tu dal raději na louku, byla přeci doma kravička,
…
Doplňuji:
A to stím jarem, to je trochu vedle.Vemte si jenom to, že v zimě, když
mrzlo a slepice nenesly, tak ta jarní byla o cca půl roku starší než ta
podzimní.A když koncem léta měly slepičky zadinu (odpad po výmlatu
obilí, kde bylo spouuusta i jinýcj zrníček co nepatřila do mouky,) nebo
i v pozdější době kukuřice, a z pole „podbůrka“, tj mladé obilí
co vyrostlo na poli ve strništi z obilek které vypadaly z klasů při
sklizni,to barvilo žloutky stejně,ba i více, jak jarní tráva.A to platí
v malých chovech i dnes.(a to jsem vynechal tzv. slepičince = velice
kvaltní hnojivo přírodního původu).
Upravil/a: 9 řemesel
0 Nominace Nahlásit |
9 řemesel, díky a jinak mráz na vejce je špatný, ale to je známo.
0
před 4613 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |