Zajímá mne TEPLOTA a ČAS uzení, nikoli rady o nakládání.
PS: Jako bonus příjmu i radu na kolik stupňů a jak dlouho se udí
klobásy.
Děkuji
Jak dlouho a nakolik stupňů se udí domácí slanina z bůčku?
Zajímavá 0 před 1682 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Co chceš vlastně udit? Buď chceš udit hřbetní sádlo, anglickou slaninu
nebo bůček a v tom je rozdíl. Nejen způsobem naložení, ale i délkou
naložením díla. Budu si myslet, že chceš udit bůček a tak nějakou radu
ti dám.
Naložený, opláchnutý a okapaný bůček vložím do roztopené udírny a
při otevřené udírně ho nechám asi půl hodinky ještě oschnout a
prohřát při teplotě cca 40 °C. Potom udírnu zavřu, zvýším teplotu na
70 – 75 °C a při této teplotě udím 6 – 7 hodin. Pokud budeš udit
poprvé, doporučoval bych šrůtky v mírně osolené teplé vodě 75–80°C
prohřát aspoň hodinku a tím zkrátíš dobu uzení o pětinu. Klobásky
udím při teplotě 70–75°C 6–7 hodin, které po vyuzení povařím ve
vodě o maximální teplotě 80 °C 20 minut a po provaření je prudce
ochladím studenou vodou a nechám okapat na tyčkách. Není pravda, co píše
Drap o udírně. V nouzi vyudíš i v kartonové krabici. Pokud si nebudeš
vědět rady, použij soukromou zprávu.
Upravil/a: Hufnágl
0 Nominace Nahlásit |
Pokud pamatuji na venkově se udilo zásadně studeným kouřem , dlouho a topilo se tvrdým dřevem.
https://www.kamnarina.cz/teploty-pri-uzeni
0 Nominace Nahlásit |
Čas je závislý na tvaru a konstrukci udírny. Já udím cca 8 hodin při nejvyšší teplotě cca 70 stupňů
0 Nominace Nahlásit |
Já preferuji uzení max do 25–30 stupňů 12–24 hodin. Nemám totiž rád, když je maso uzené a zárověň i uvařené.
0 Nominace Nahlásit |
Já mám rád, když je uzený měkké. Třeba když koupím uzené
v Německu, je to skoro vždycky jak podešev a musím opéct.
Doma jsme nikdy teplotu nehlídali, ale jednou jsem to zkusil a bylo to kolem
90°C. Samozřejmě to chvílemi kleslo na míň, když dřevo dohořívalo.
Udili jsme tuším 7–8 hodin, už nevím. Při takové teplotě nějaký tuk
z masa vykapal, ale to podle mě vůbec není na závadu.
Pravděpodobně tento náš postup nelze nazvat pravým uzením, ale hlavně že
to šmakovalo.
0 Nominace Nahlásit |
Ještě k těm klobáskám. Délka uzení také závisí na kalibru střívek. Pokud jsou o průměru 30–32 mm, tak platí uvedená doba uzení, pokud použiješ střívka o kalibru 17–19 mm, tak jsou vyuzeny do 2,5 hodin.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |