Avatar uživatele
quentos

Jak chutnalo pivo po použití ohříváčku?

Mně stačí, když mi pivo zteplá, a už to chutná nevalně. Jak si mohli lidi pivo ohřívat záměrně? Chutnalo horké lépe než teplé?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler, aliendrone před 1804 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Odpoveď byla označena jako užitečná

To je ale nepochopení věci 🙂 ohříváček piva je zařízení z dob, kdy neexistovaly ledničky a chladicí zařízení k pípě, ale ve sklepě hostince byla ledárna se zásobou ledu nasbíraného v zimě a pivo se čepovalo ze sudu, který dlel ve sklepě u toho ledu a hostinský jej přikutálel do výčepu. Hora ledu samozřejmě znamená téměř nulovou možnost regulace teploty, proto načepované pivo bylo velmi podchlazené proti konzumní teplotě. Do načepovaného piva se tudíž strčil ohříváček, aby se pivo dostalo na pitelnou teplotu. Nikoli, aby bylo teplé 🙂

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jiné pivo, než správně vychlazené, chutná strašně. Naposledy jsem viděl používat ohříváček někdy v 70. letech v pražské hospodě a myslím, že dědkům šlo o to, aby nechytli angínu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jáára

V tomhle období, abych dostal něco teplého do žaludku, dám si lahváče. Zdar

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
agentpv

V 80ých letech jsme měli v práci chlapíka – sportovec, běhával i maraton a ten si léčil rýmu svařeným pivem, do kterého si rozlámal acylpirin.

před 1804 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
quentos

Něco podobného mi psal i Drap. Jak to, proboha, mohlo chutnat?

před 1803 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek