Avatar uživatele
postcd

Jáhly, proč je začít vařit ve studené vodě a spařit je?

Na sáčku píší že se dají do síta, přelijí vroucí vodou (spaří se) a následně se vaří ve studené vodě. Tak mi to přijde zbytečně zdlouhavé a komplikované. Proč neuvařit vodu ve varné konvici a nezalít jáhly + vařit?

Někde se píše o odstranění hořkosti v důsledku žluknutí ale nevím jaké procento jáhel opravdu je hořké, já to snad nezažil.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 3175 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jáhly vařím často na snídaní. Spařuji je ale nejméně 2×, pak dám do studené vody 1 : 2–3 (záleží na stáří), osolím, přídám kapku oleje a bez míchání vařím asi 15 minut. Jáhly lépe do sebe vstřebávají studenou vodu.

Jáhly maji vysoký obsah tuku, ten po delší době žlukne – hořkne. Hořkost a obilná pachuť se odstraní jejich spařením.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Ta nevzniká žluknutím, je to jejich přirozená chuť. Vaří se pozvolna, zřejmě proto, aby se provařily rovnoměrně, nelepily se a netvořily hrudky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek