Avatar uživatele
anonym

Irský mech se používá jako projasňovač mladiny a pomáhá vysrážet bílkoviny piva. Proč se tedy nepoužívá u více pivovarů?

A co je projasňovač mladiny? To je barva piva? Zesvětlí se?
To je v pivu moc bílkovin, tak aby se nemuseli odstaňovat nějak chemicky, tak našli způsob přes ten Irský mech?

Mech je uveden zde jako další surovina: http://www.atlas­piv.cz/?page=de­tail&beer_id=2259

Je obsažen v pivu, které není známé:

SKY APA

AMERICAN PALE ALE

Legislativní označení: Svrchně kvašený světlý ležák
Složení: Voda, ječné slady, chmel, piv. kvasnice, irský mech
Chmelení: Simcoe, amarillo
EPM: 12%
ABV: 5%
IBU: 40
Autor receptu: Sky Kobylák
Sládek: Petr Vynáhlovský
Vařeno: Od září 2015 ve stálé nabídce

Popis: Velice pitelný American Pale Ale s tóny tropického ovoce a kalifornské borovice. Pivo nese jméno amerického sládka, který se podílel na jeho vzniku.

Původ názvu: Pivo je pojmenováno po autorovi receptu, který byl rovněž u jeho vzniku a skutečně se jmenuje Sky.

Poznámky: Jedná se o lehčí pivo s vysokou pitelností. Irský mech je řasa, která se používá jako projasňovač mladiny.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2871 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Irský mech, neboli mořská řasa puchratka kadeřavá. Volitelná surovina, která obsahuje karagenan, který při výrobě piva slouží jako přírodní čiřidlo a může nám tak pomoci pivo projasnit. Dávkuje se obvykle 1 g irského mechu na 10 l mladiny.

Irský mech s používá při výrobě piva irského a anglického. U nás se stává oblíbený u domovarníků a slouží jako vyzina k čištění piva. Užívá se i jinde v potravinářství.
https://www.al­koholium.cz/u­varte-si-s-nami-domaci-pivo-3-dil-od-sladiny-k-mladine/

„Na rozdíl od Irů se u nás využívají nové a zatím nepříliš rozšířené metody filtrace nebo suroviny pro výrobu piva. nových a zatím nepříliš rozšířených metod filtrace nebo surovin pro výrobu piva. „Existují postupy s využitím zesítěné agarosy (polysacharid) ve speciálním zařízení CSS nebo vaření piva z geneticky modifikovaného (GMO) ječmene, který je šlechtěn na snížený obsah anthokyanogenů (tzn. vzniká méně kalících látek během výroby),“ dodává Hájek.

Naše spodně kvašené ležáky se čiří (to je ten správný výraz pro odstraňování kalících částic) nejčastěji pomocí křemičitých solů (ano, skutečně jsou to TY soly), které se vyrábí z vodního skla (písek, uhličitan sodný a voda).. Soly mají kladný náboj, přitahují kalící částice, vytvářejí shluky a sedimentují.

Je výhodné používat při výrobě vrchně kvašených piv, kde jsou používány kvasnice s horší sedimentací í Protafloc Tablets Použití je individuální a velmi závisí na použitých surovinách a receptuře každého pivovaru.

Světlehnědé tablety o hmotnosti 2,4 g obsahující potravinářský polysacharid karagenan, získaný z mořských řas Eucheuma cottoni upravený pro použití v pivovarském průmyslu“

Zdroj: http://techne­t.idnes.cz/gu­inness-rybi-vnitrnosti-pivo-mechyrky-fdr-/veda.aspx?c=A151111­_150131_veda_kuz
http://www.hop­products.cz/pro­ducts/one/2

„Vyzina – upravená blána plovacího měchýře vyzy nebo jesetera. Používá se jako čiřidlo při výrobě kvasných nápojů.“
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web­.php/slovo/vy­zina

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek