Jo k tomu kafíčku jsem měl koblížek a tak mě zajímá, jak takový
koblížek vznikl?
Jaká je jeho historie? Kdo jej vynalezl?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, BEAES, aramah, flodur před 5067 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kobliha, nebo kobliha, je smažený kus těsta nebo těsta. Dva
nejobvyklejší typy jsou torus-tvarovaný kobliha prstenu, a naplněná
kobliha, srovnal kouli napíchnutou s džemem/želé, krém, pudink nebo
další sladkou náplň. Malý kus těsta, původně vyrobený ze středu
prstenu kobliha může být vařena jak díra koblihy. Koblihy jsou obvykle
smaženy, ale ve vzácných případech těsto je vmáčkl se do míče a
spočinul mezi hranami elektrického ohřívače.
Koblihy mohou být tvořeny jeden tím, že se připojí ke koncům dlouhého,
tenkého kusu těsta do prstenu nebo tím, že používá ořezávač koblihy,
který současně omezuje venku a tvar vnitřku, odcházející kobliha
formovala kus těsta a díry koblihy od těsta odstraněného ze středu. Tento
menší kus těsta může být vařený nebo readded ke skupině dělat více
koblih.
Koblihy mohou být dělány používat kvasnici-založené těsto (zvednuté
koblihy) nebo specialita píší koláčového těsta. Kvasnice-zvednuté
koblihy obsahují asi 25 % olej váhou, zatímco koláč koblihový olejový
obsah je asi 20 %, ale koblihy koláče mají zvláštní tuk zahrnovaný
v těstě, předtím, než se smaží. Koblihy koláče jsou smažené pro asi
90 sekund, otáčet se jednou, u mezi 190 a 198 mír Celsius.
Kvasnice-zvednuté koblihy pohltí více oleje, protože oni berou déle smažit
se, asi 150 sekund, u 182 k 190 mírám Celsius. Koblihy koláče typicky
vážit mezi 24 g a 28 g, zatímco kvasnice-zvýšil průměr koblih 38g ale
být obecně větší (když dokončený).
Po bytí se smažilo, koblihy prstenu jsou často završené polevou glazury
nebo prachem takový jako skořice nebo cukr. Ringless koblihy takový jako
lívance a želé koblihy mohou být zaskleny a/nebo vstřikoval s džemem nebo
pudinkem.
Tam je mnoho jiných specializovaných koblihových tvarů takové jako drápy
medvěda, starý-fashioneds, zatarasí (obdelníkový tvar) a kroucení (kde
těsto je zkrouceno kolem sebe před vařením). Díry koblihy jsou malé koule,
které jsou rozlišeny těsta vzatého od centra koblih prstenu nebo
předstíral, že se dívá jak jestliže oni jsou. Oni jsou také známí
obchodními názvy, takový jak Munchkin (od Dunkina ' koblihy ve Spojených
státech), nebo Timbits (od Tima Hortons v Kanadě). V určitých oblastech
Spojeného království, Krispy Kremes stane se známý pro jejich
specializované koblihy a se otevřeli “prorazit” obchody koblihy po
celé zemi.
Zdroj: http://kobliha.navajo.cz/
2Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, Marunka
před 5067 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ještě znám jeden koblih.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kobliha
1Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst
před 5067 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Koblihy a masopust, včera i dnes
Nejstarší zmínka o v Čechách slaveném masopustu pochází již ze
13. století. Koblihy (vdolky, kraple či šišky) se začínaly smažit na
tzv. tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu). Hospodyňky si na nich
dávaly záležet a plnily je rozličnými náplněmi, např. marmeládou,
mákem a povidly. Koblihy se staly dárkem pro fašankovníky, babkovníky,
masopustníky i maškarádníky, kteří obcházeli vesnice a zpívali
veselé písně.
Dnes již tato tradice pomalu upadá, ale koblihy zůstávají. Přidávají se i rozličné náplně, kterými se plní. Třeba náplň čokoládová, nugátová či borůvková. Koblihy se plní i šlehačkou nebo krémem s vaječným likérem. Koblihy se často dělají i prázdné, zato se bohatě zdobí rozličnými ovocnými omáčkami či polevami a sypou moučkovým cukrem.
Kobliha ve světě
V Polsku jsou koblihy spojeny s némě oficiálním svátkem – Tlustý
čtvrtek.
V Rakousku jsou koblihy, „krapfen“, spojované s pekařkou Cäcilii Krapfen, po které dostaly jméno, a letopočtem 1690. Cäcilii Krapfen poprvé osmažila koblihy o masopustu a naplnila je zavařeninou. Ve Vídni se koblihy těší velké oblibě, a to hlavně koblihy plněné meruňkovou marmeládou nebo nugátovou či vanilkovou náplní.
Ve Francii se také o masopustu stále koblihy připravují. Francouzi mají mimo jiné oblíbená dvě masopustní jídla, „merveilles"a "francouzské koblihy“.
Zdroj: http://clanky.vareni.cz/koblihy-tradicni-masopustni-pecivo/
1Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst
před 5067 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4620 | |
led | 3002 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2240 | |
zjentek | 1650 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1312 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |