Avatar uživatele
Kepler

Existuje nějaký vychytaný alarm na var vody?

Pokud možno bez elektroniky a pyrotechniky. Ve smyslu: na sporáku ti už voda vře! Někdy zapomínám…

Já už jsem na to, aspoň ideově, přišel. O existenci pískátek na konvicích jsem samozžejmě věděl, ale nevyhovuje mi malý objem konvic a navíc si chci pohlídat var v nádobě, ve které právě vařím. Takže: mám skleněné pokličky s malým otvorem pro únik páry a na ten otvor to pískle právě přiťápnu, pokaždé na jinou pokličku. Jen mi dejte inspiraci, kde to sehnat nebo jak to udělat, díky!

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? redy, marci1, gecco před 2813 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Třeba pískací konvice. 🙂

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?JájsemRaibek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

No bez elektroniky? Krom té píšťalky asi ne. Jinak pokud bys dal nad sporák klasické požární čidlo, tak funguje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Elk

Možná pan Kepler, jak píše marci1 zapoměl na pískací hrnec? Stačí kuchynský budík anebo vodu dát do dát do panináku, ten syčí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
isteron2

Nový sporák, ktorý má aj časovací spínač, podobne ako digitálny budík. Dá sa zohnať aj budík, alebo minútka na baterie s upozornením pomocou zvonenia. Máme na sporáku Amica

Upravil/a: isteron2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Já to poznám sluchem, před začátkem varu
se voda „zvláštně“ (neumím to popsat) ztiší.

To ale funguje jen v případě, že jsem ve stejné místnosti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Tento jednoduchý systém by musel být proveden tak, aby ta „píšťalka“ byla na pokličku pevně přichycena, tak aby se pod ní mohl vytvořit určitý tlak. Takže by bylo možno použít pískátko z hrnce na mléko (z dvoupláště), které by ale muselo být připevněno na vyvrtané otvůrky do poklice pomocí příchytek a utěsněno tmelem (Mamut) na tu pokličku (skleněnou, případně nerezovou) nad otvor. To by pak snad mohlo fungovat. Šlo by o to, zda by tlak vytvořený pod pokličkou, byl dostatečný k vyvolání pískání. Ale nevýhoda-nebylo by to přemístitelné, pouze s danou pokličkou na různé hrnce, ale pouze shodného průměru. Nebo pak provést na více pokliček s rozdílným průměrem.
Trochu složitější a dražší, ale přemístitelné zařízeníčko:
příložný termostat AT10 WTHP-90 30–90 st.C (rozm.105×45×50mm), cena 249,– (www.tipa.eu) + el. zvonek ne kolo na 2× AAA baterie, cena 99,– (postovnezdarma.cz-už pouze 5 ks do 14.3.2017) . Jinak se cena těchto zvonků pohybuje kolem 250,– Kč. Zvonek přilepit (Mamutem) na termostat a zapojit přes kontakt spínající při nastavené teplotě 90 st.C. Baterie jsou vloženy do zvonku. Toto možno potom položit na jakoukoliv poklici a po dostoupení teploty na těch cca 90 st.C by zvonek spustil silou 90 dB. Takže trochu dražší, ale přemístitelné – univerzálnější. V případě menší citlivosti nastavit nižší teplotu. Myslím, že by to mělo dostatečně spolehlivě fungovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Už několik let používáme konvici, která má jednak nastavitelnou teplotu, ale také umí určenou teplotu udržovat /sama se zapíná a vypíná/. Je sice o něco dražší, ale vřele doporučuji.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Jak jsem psal, žádnou konvici a žádné složité řešení. Ale díky Bohumile, zase budu blíže. Parní pískle + silikonový tmel, nebo těsnící guma – přísavka?

před 2812 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ivzez: je to přesně tak, taky to podle ztišení poznám, ale ne když je kuchyně v jiné místnosti. Zvláště když mi jako kulisa tiše brouká klasický jazzzzz…

před 2831 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Měl jsem na mysli, abych pohlídal začátek varu v hrnci, ve kterém hodlám vařit. nebo vařím. Pískací nemysly a konvice jsou mi k ničemu a zrychlené vaření v papiňáku je zločin, alespoň podle mého názoru.

před 2831 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

S tím papiňákem bych taky asi nesouhlasil. Já když „bastluju“ a nemám čas na hlídání vaření a vlastně, dnes už skoro pořád, pokud nepeču, vařím v elektrickém automatickém „tlakáči“. Mám to uvařený za chvíli (20–50 minut), nemusím to hlídat vůbec, nic nepřipálím a když k tomu přijdu třeba za 3 hodiny, stále je to teplý. A vařím a dusím v tom všechno možný, polévky, masa, zeleniny, přílohy (brambory, rýži). Perfektní na všechny typy gulášů!!! Pouze pokud peču, pak v klasické troubě. Ale vše je na přesvědčení. A nemá to chybu, jsem dosti „gurmán“, takže chuť mám dobrou. To jen tak na okraj, nic ve zlým. 🙂

před 2812 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mzm

Tady si dovolím trochu nesouhlasit, taková vepřová uzená žebra z papiňáku, kdy se ty křupky rozvaří na takový skoro rosol. Úplně se mi sbíhají sliny. 😁

před 2812 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek