Já už jsem na to, aspoň ideově, přišel. O existenci pískátek na konvicích jsem samozžejmě věděl, ale nevyhovuje mi malý objem konvic a navíc si chci pohlídat var v nádobě, ve které právě vařím. Takže: mám skleněné pokličky s malým otvorem pro únik páry a na ten otvor to pískle právě přiťápnu, pokaždé na jinou pokličku. Jen mi dejte inspiraci, kde to sehnat nebo jak to udělat, díky!
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? redy, marci1, gecco před 2813 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
No bez elektroniky? Krom té píšťalky asi ne. Jinak pokud bys dal nad sporák klasické požární čidlo, tak funguje.
0 Nominace Nahlásit |
Možná pan Kepler, jak píše marci1 zapoměl na pískací hrnec? Stačí kuchynský budík anebo vodu dát do dát do panináku, ten syčí.
0 Nominace Nahlásit |
Nový sporák, ktorý má aj časovací spínač, podobne ako digitálny budík. Dá sa zohnať aj budík, alebo minútka na baterie s upozornením pomocou zvonenia. Máme na sporáku Amica
Upravil/a: isteron2
0 Nominace Nahlásit |
Já to poznám sluchem, před začátkem varu
se voda „zvláštně“ (neumím to popsat) ztiší.
To ale funguje jen v případě, že jsem ve stejné místnosti.
0 Nominace Nahlásit |
Tento jednoduchý systém by musel být proveden tak, aby ta
„píšťalka“ byla na pokličku pevně přichycena, tak aby se pod ní mohl
vytvořit určitý tlak. Takže by bylo možno použít pískátko z hrnce na
mléko (z dvoupláště), které by ale muselo být připevněno na vyvrtané
otvůrky do poklice pomocí příchytek a utěsněno tmelem (Mamut) na tu
pokličku (skleněnou, případně nerezovou) nad otvor. To by pak snad mohlo
fungovat. Šlo by o to, zda by tlak vytvořený pod pokličkou, byl
dostatečný k vyvolání pískání. Ale nevýhoda-nebylo by to
přemístitelné, pouze s danou pokličkou na různé hrnce, ale pouze
shodného průměru. Nebo pak provést na více pokliček s rozdílným
průměrem.
Trochu složitější a dražší, ale přemístitelné zařízeníčko:
příložný termostat AT10 WTHP-90 30–90 st.C (rozm.105×45×50mm), cena
249,– (www.tipa.eu) + el. zvonek ne kolo na 2× AAA baterie, cena
99,– (postovnezdarma.cz-už pouze 5 ks do 14.3.2017) . Jinak se cena těchto
zvonků pohybuje kolem 250,– Kč. Zvonek přilepit (Mamutem) na termostat a
zapojit přes kontakt spínající při nastavené teplotě 90 st.C. Baterie
jsou vloženy do zvonku. Toto možno potom položit na jakoukoliv poklici a po
dostoupení teploty na těch cca 90 st.C by zvonek spustil silou 90 dB. Takže
trochu dražší, ale přemístitelné – univerzálnější. V případě
menší citlivosti nastavit nižší teplotu. Myslím, že by to mělo
dostatečně spolehlivě fungovat.
0 Nominace Nahlásit |
Už několik let používáme konvici, která má jednak nastavitelnou teplotu, ale také umí určenou teplotu udržovat /sama se zapíná a vypíná/. Je sice o něco dražší, ale vřele doporučuji.
0
před 2812 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jak jsem psal, žádnou konvici a žádné složité řešení. Ale díky Bohumile, zase budu blíže. Parní pískle + silikonový tmel, nebo těsnící guma – přísavka?
Ivzez: je to přesně tak, taky to podle ztišení poznám, ale ne když je kuchyně v jiné místnosti. Zvláště když mi jako kulisa tiše brouká klasický jazzzzz…
Měl jsem na mysli, abych pohlídal začátek varu v hrnci, ve kterém hodlám vařit. nebo vařím. Pískací nemysly a konvice jsou mi k ničemu a zrychlené vaření v papiňáku je zločin, alespoň podle mého názoru.
S tím papiňákem bych taky asi nesouhlasil. Já když „bastluju“ a nemám čas na hlídání vaření a vlastně, dnes už skoro pořád, pokud nepeču, vařím v elektrickém automatickém „tlakáči“. Mám to uvařený za chvíli (20–50 minut), nemusím to hlídat vůbec, nic nepřipálím a když k tomu přijdu třeba za 3 hodiny, stále je to teplý. A vařím a dusím v tom všechno možný, polévky, masa, zeleniny, přílohy (brambory, rýži). Perfektní na všechny typy gulášů!!! Pouze pokud peču, pak v klasické troubě. Ale vše je na přesvědčení. A nemá to chybu, jsem dosti „gurmán“, takže chuť mám dobrou. To jen tak na okraj, nic ve zlým. 🙂
Tady si dovolím trochu nesouhlasit, taková vepřová uzená žebra z papiňáku, kdy se ty křupky rozvaří na takový skoro rosol. Úplně se mi sbíhají sliny. 😁