Protože jsem líný si vařit někdy a když nic není, připravuji si kaši. Nasypu odměřené množství do hrnku a zaleji vodou z konvice. Doporučují 150 ml vody 85° C teplé a chvíli míchat. I když jsem chemik a nějaká plastová nádoba se stupnicí doma je, tak se tímto nechci zdržovat. A nevím, zda je nádoba odolná horkým kapalinám, nechci zničit. Tak tam něco naleji, trochu rozmíchám a za chvíli to sbaštím s vědomím, že jsem zahnal hlad. A i kdybych si doma ten objem měřil, v práci odměrku nemám. Bohužel voda se vsákne do prášku, udělá mazlavou hmotu, která pohlcuje vodu, ale množství vody tak nepoznám. Máte nějaké rady, zkušenosti, jak ten objem zhruba odhadnout? Děkuji.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 1712 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Muzes polozit nadobu na vahu pred nalitim vody a pak lit, dokud nepribude 150g. Vaha stoji par korun a je to asi nejspolehlivejsi metoda.
Upravil/a: Schluker
4Kdo udělil odpovědi palec? Dochy, Kelt, orwell, aliendrone
před 1712 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dobrý kuchař a nejenom kuchař to pozná z praxe podle vzhledu připravovaného polotovaru jídla.
4Kdo udělil odpovědi palec? Dochy, Kelt, orwell, aliendrone
před 1712 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Především nejdřív odměřuju a pak zahřívám. Pro kuchyňskou praxi mi stačí 1 l nádoba se stupnicí, která patří k tyčovému mixéru, a hrnek 250 ml. Pro menší množství mám odměrný válec 100 ml s dělením po 1 ml. Víc nepotřebuju.
4Kdo udělil odpovědi palec? Dochy, Kelt, orwell, aliendrone
před 1712 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To víš, Kepler zná jak na to, orwell si umí poradit, no a my praktici
(s mosojem) to prostě máme „ve voku“. ;) :D :D
NIKDY jsem neviděl brkaši v prášku (a já je RÁD dělám, jakkoliv nejsou
tak dobré, jako opravdická z rozvařených brambor, ale kdo se s tím má
babrat), která by měla DOBRÝ návod. Ono to platí i obecně, že většina
polotovarů určená k zalití vodou (pokud se dodrží přesně předepsaný
postup) je spíš nanicoidní a musí se zkoušet pro nejlepší výsledek.
Takže jako mosoj se řídím přibližným odhadem a vodu
dolévám/vmíchávám tak dlouho, dokud se mi výsledek nezdá optimální.
:) ;)
Jinak bych chtěl vypíchnout odpověď Schlukera, protože pomocí nejobyčejnější kuch. digitální váhy (klidně i takové od čongů za 100–200Kč) se v běžné domácnosti dá odměřit voda NEJPŘESNĚJI a to VELICE SNADNO. Váží cca s přesností na 1g – což odpovídá 1ml vody. Odměřit větší objem vody pomocí odměrných válců s přesností na +/- 1–2 ml je celkem opruz (i když obvykle taková přesnost není potřeba), ovšem pokud náhodou je NEZBYTNÉ odměřit přesně např. 743ml VODY, tak přes váhu je to BEST! ;) :)
BTW – to „VODY“ je kriticky důležité, jiné tekutiny mají mírně odlišné hustoty a tam se bez Keplerových či orwellových metod neobejdeš. :)
0 Nominace Nahlásit |
My matematici s plnou hlavou vzorečků si lehce spočítáme objem nádoby, kterou máme po ruce, resp. potřebnou výšku hladiny v ní. Fyzici ješte berou v úvahu teplotní roztažnost vody 🙂
3Kdo udělil odpovědi palec? Dochy, Kelt, aliendrone
před 1712 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Myslím že je nad míru jasné že nikdo nedokáže odhadnout přesně 150 ml. i tak si ale myslím že pokud má člověk alespoň trochu dobrý odhad může se pokusit odměřit z půl litrové nádoby 3/10, z 400 ml. nádoby 3/8 nebo z 300ml polovinu.
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |