ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 13Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Andělé, johana 56, ahold, Drap, Tom20, redy, briketka10, zjentek, gagaga, klumprt, Danina65, BergySeltzer před 2734 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Špekáčky a táborový oheň jsou mi mnohem mnohem bližší než zahradní
grilovačka a to hned z několika důvodů.
Jednak je v tom asi kouzlo té tradice, jednak jsem nikdy vlastně neměla
chalupu se zahradou ani tu zahradu (něco jako zahradu máme teď, ale viz
dále), jednak nejsem ten typ čllověka, ke kterému to mastňácké grilovaní
patří, no a nejhorší je, že u nás doma grilování šéfuje tchán a
švagr, čímž ztrácí i to, co na něm láká někoho jiného…
Špekáčky se mimochodem objevily na konci 19. století.
3. To by byl dlouhý seznam. Já mám potlachy, vandry, trampské osady a to vše spojené se svým dětstvím a ranným mládím. Takže u mne je to taková srdeční záležitost tyhle písně. Jen málo kterou z nich nemám ráda.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit |
Osobně dám přednost špekáčkům a ohni před grilem na zahrádce.
Je to dáno i samotným člověkem a způsobem jeho života. Znám několik
lidí, kteří grilují snad 2× za týden a u pořádného ohně s kytarou a
špekáčkem snad nikdy nebyli. U takových lidí snad nejde ani
o vytlačování. Ti by se stejně u ohně nepotkali. Celkově tramping a
podobné věci se dostávají někam jinam než kde bývaly ještě před
třiceti léty. Tak to asi má být se změnou doby a životního stylu.
Naštěstí znám ještě stále spoustu lidí s kterými se dost často
setkávám u ohňů. Mám samozřejmě i několik oblíbených písní /Bílé
skály, Askalonu, Ohio,Zlatá řeka,a spousta dalších.
2, První špekáček by představen v roce 1891 při příležitosti
Jubilejní všeobecné výstavy. Byla to velice kvalitní česká uzenina.50%
hovězího masa, 50%vepřového / z toho 30% tuku a 20% ořezu/ Žádné kůže
ničím nenastavované. Pamatuji osobně, kdy v 60 – 70 létech špekáčky
byly stále kvalitní podle původní receptury. Údajně i za protektorátu se
tato kvalita dodržovala a ničím se nenastavovalo. O dnešní kvalitě je
jasno hned při prvním styku s ohněm, či při prvním ochutnání.
Osobně jsem gril zrušil. Mám diabastovou desku a dělám vše na ní. Maso je
chutnější, šťavnatější, žádné karbonizování. Na delší pobyt venku
si ji beru sebou a udělám si kvalitní steak i na ohni., aniž by kvalitu
ovlivňovalo čím topím a podobně.
Upravil/a: Drap
0 Nominace Nahlásit |
Špekáčky na prutu mám raději než steaky na grilu a nesním jich tolik,
aby to narušilo stravovací režim.
Taky je potřeba vědět, kde je koupit, aby byly k jídlu.
Upravil/a: nyjono
0 Nominace Nahlásit |
V tomto ohledu jdu s dobou a dávám přednost grilování. Tam vím co si připravím, naložím do marinády atd. Koupě špekáčků je dnes sázka do loterie, často to bývají hnusy, které mají se špekáčky společný jen tvar. Před mnoha lety byly špekáčky opravdu kvalitnější. Grilování na zahradě sice postrádá romantiku táboráku, ale ostatní náležitosti jsou v podstatě stejné. Taky to má něco do sebe a bašta je to lepší. Jenom neuznávám elektrické grily, stejk musí vonět dýmem ze dřeva, nebo dřevěného uhlí. Ať žijí polyfenoly!
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
Já to tak nějak střídám. Někdy chuť je na grilované maso, někdy na špekáčky. Bohužel sehnat kvalitní špekáčky dnes není jednoduché, chce to prověřený zdroj, nejlépe nějaké kvalitní řeznictví, rozhodně ne žádné supermarkety.
0 Nominace Nahlásit |
Tak u mě má přednost obé.
Drape, prosím tě, co je to diabastová deska, anebo ten základovej diabast? A vůbec, mohl bys mně vysvětlit tvůj poslední odstavec odpovědi tak nějak obecně? To si bereš co? Odkud kam? A stejky? Na čem jako? ´Mě by to zajímalo, tak jako sory jako…
0 Nominace Nahlásit |
Mám rád gril i ohýnek. Ohýnek jsem pod vlivem grilu na několik let
vypustil, ale už jsem se k němu zase vrátil a je to pro mě plnohodnotná
alternetiva ke grilu.
Flákota z grilu je jedna věc a kvalitní opečený špekáček (samotné
hledání kvality je dneska trochu sport) je věc jiná. Takže když máme
chuť na gril, tak rozjedem gril, když máme chuť na buřt, rozděláme
ohýnek.
Shodou okolností zrovna dneska jsem založil ohniště na opékání. Doteď
jsme totiž chodili na buřty ke tchánovi, ale celou dobu jsem se toužil
v tomto směru osamostatnit. Takže jsem sehnal zdarma od známého dříví
v metrových kusech, to jsem musel nařezat, naštípat, na to jsem si musel
koupit pilu a sekyru, pak jsem sehnal kameny, parádní říční oblázky,
které jsem loni vezl od tety přes celou republiku. Koupil jsem opékací
vidlice. Dneska jsme se ženou na zahradě zaměřili místo pro ohniště.
Nikoli podle Feng šuei, ale spíš podle oka tak, aby nám neohořela ani
líska, ani lavička ani túje. Čili dneska jsem se kompletně připravili na
opékání buřtů.
A k večeři jsme měli klobásu z grilu. 🙂
Jinak k obojímu patří nějaké dobré pití, hlavně pivo, ale klidně i víno. V tomto směru jsem rovněž obojetný.
Hudbu nevyžaduju. K folku mám spíše negativní vztah. Spíš uvítám rozhovor v příjemné společnosti.
0 Nominace Nahlásit |
0 Nominace Nahlásit |
Nepohrdnu žádnou z uvedených laskomin. Na zahradě u řeky máme klasické ohniště i zděný gril-udírnu. Sním buřta na klacku i grilovanou flákotu, v nouzi pozřu i malý kousíček grilované zeleniny. Trampské či táborové písně nepěju, jsem z generace, která se u ohně většinou projevovala písničkami od Kryla, ty ovládám snad úplně všechny.
0 Nominace Nahlásit |
Ne, když jídlo, tak si stoupnu ke sporáku a nemusím jíst všelijak karbonizované blafy. Když teplo, blízko radiátoru ústředního topení.
0 Nominace Nahlásit |
Ráda sním špekáček z ohně i cokoli grilovaného. Zda byly původní špekáčky kvalitní? Těžko říci, jejich historie je přes 120 let stará a já mezi pamětníky původních špekáčků rozhodně nepatřím. Z trampských písní jsem jako děcko měla nejraději sprostou verzi Niagary.
0 Nominace Nahlásit |
Máme zahradu a tak praktikujeme obojí. Když je na ohništi nějaké
roští ,tak buď drtíme,nebo opékáme špekáčky.
Grilujeme při slavnostnějších příležitostech a to na elektrickém
grilu,který dáme na zahradu. Ovšem ta příprava- někdo si musí udělat
čas,aby kolem toho skákal.Nejjednodušší jsou ty špekáčky na tyčce.Na
víc mnohdy nezbývá čas ,ani energie.
Začínali jsme s grilováním na dřevěném uhlí,to byl teprve úděs.No,kdo
se nudí…
0 Nominace Nahlásit |
0 Nominace Nahlásit |
Hodně zajímavá otázka…Podle mě vytlačuje,posezení u ohně je přirozenější a svým způsobem zábavnější tradice,dnes se vše musí plánovat a musí to být uhlazené.Díky vývoji technologií,konzumu a mamonu jsou dnes podle mě opravdu špekáčky horší,měli lepší chuť a to nepochybně znám z vlastní zkušenosti,ani u řezníka kolikrát nekoupíte opravdu dobré…Jinak píseň oblíbenou nemám,tenhle styl muziky mi nesedí 🙂
0 Nominace Nahlásit |
zjentek: Drap asi myslel diabas, což je vyvřelá hornina. Možná je jiný název „lávové kameny“.
Aha, dík ;)!
Chápu to tak, že Drap nejspíš sloučil diabas a dolerit a stvořil diabast.
To by tak nevadilo, jenže problém je v tom, že pod slovy doleritová, či
diabasová deska NIC nevygúglíš. A tak jsem si řekl, že pokud bych chtěl
poradit či napovědět i ostatním, jak to dělat chytře, napsal bych
jednoduše- lávová deska. Takovejma tě gúgl doslova zahltí.
Ale ne, že bych byl puntíčkář… ;)
Drap | 8229 | |
led | 4070 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2779 | |
zjentek | 2725 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |