Avatar uživatele
Lucyfer

Dá se někde sehnat termoska/termohrnek bez nerezu uvnitř (který ničí cenné látky v čaji)?

Nerez potažený keramikou, sklo nebo cokoliv šetrného k nápojům, ale aby v něm vydržel čaj teplý alespoň 4 hodiny. Existuje takový vůbec?

Zajímavá 0 před 2366 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odkud je informace, že nerez ničí cenné látky z čaje?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Ano, klasická termoska je skleněná (ale bacha, teď jsou ty nerezové obvyklejší)
Termohrnek – tam to bude asi složitější. Sklo je křehké, obávám se, že tady to bude s dostupností těžší (přeci jen termosky a termohrnky jsou především pro použití do terénu a mechanická odolnost je jedním z požadavků)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Normální termoska je vevnitř skleněná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Pokud vím, nerezový bývá jen plášť termosky, vnitřek je ze zrcadlového skla. Třeba: https://www.al­za.cz/lamart-lt4037-pist-d5262286.htm

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

podléháte mýtům … doporučuji článek https://srecep­ty.cz/clanky/my­ty-o-keramickych-nozich

Dále pak https://ekono­mika.idnes.cz/test-mf-dnes-odhalil-toxicke-latky-v-termoskach-frh-/test.aspx?c=A090205­_131846_test_ven

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Jsou běžně ke koupi termo hrnky i termosky umělohmotné. Ze zkušenosti vím, že teplotu drží mnohem méně než nerez.
Takže doporučuji termosku se skleněným vnitřkem, i když je je náchylná k rozbití a přelít do umělohmotného hrnku.
Hodně pomůže vyhřátí nádoby horkou vodou. A pokud možno vyhnout se nízkým venkovním teplotám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Lucyfer

ge0tge: Zrovna tak podléhají mýtům lidé, kteří všechno přijímají s jakousi důvěrou, že by si přece nikdo nedovolil prodávat něco škodlivého… Myslím, že uvolňování kovů do potravin mluví za vše, i ta slavná nerez není nerezem navěky. Alergikům na nikl (jenž je tařka ve všech kovech) se taková prevence výběrem vhodnějšího ,,nářadí" může jen hodit, od výběru jiných než kovových příborů a nádobí přes omezení nákupů potravin v plechovchách a jiné věci. Pokud člověk nemá jak ověřit nezávadnost, raději se tomu vyhýbám. Zuby taky nemáme z kovu, nakonec krájet si jablka je jen lidským výmyslem, když se to tak vezme… prostě… všechno má své pro a proti, kdo se zajímá, vhodnější alternarivy si vždycky najde… je na každém, čemu věří…
Chleba si s kovem nakrájím, na ovoce a zeleninu je mi sympatičtější keramika, na pití čajů hrnky ze skla, příbory ze dřeva, dózy na svačinu z plastu bez BPA, talíře třeba z listů… ať si zkrátka každý zvolí co ve svých očích vidí jako to pravé…

před 2365 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Keplere: Teď je naprostá většina „termosek“ z nerezu. Zejména ty s různými „patentními“ uzávěry co dovolují nalévání bez šroubování (i půl roku než se rozbijou) a co je nelze pořádně vymýt..

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
nyjono

Keplere, jen některé. Mnoho jich bývá z dvojitého nerezu.
Já používàm celoročně tuto. Je skvělá.

https://www.al­za.cz/sport/con­tigo-byron-cervena-d4328638.htm?kam­pan=adpla-sp_vyr-pro_camping-a-outdoor-v2_nadobi_t_1o5_SPT­15767_21500&gclid=Cj0KCQ­jwre_XBRDVARI­sAPf7zZj92psI3h­aPNds5W9hB7uf­TtPdD_QIbMGHhCYq7nwVh­7YDNZS_0SNcaAp­X8EALw_wcB

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lucyfer

Nevím odkud, dost možná z několika zdrojů, a je mi to známé už dlouhou dobu, myslela jsem, že je to obecně v povědomí, že není úplně ideální používat kovová sítka, lžičky – zejména pokud nakapeme do čaje ještě citron, tak přicházíme o hodně vitamínu C, podobně jako u nožů na zeleninu se doporučuje používat keramickou čepel, zachová si více mikrožin…

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
nyjono

Opravdu si myslíš, že v citronu koupeném v obchoďáku ještě je nějaký vitamin C?
Při tom, kdy byl sklizený, jak dlouho cestuje, je skladovaný a ošetrovaný atd?
Např. z ovoce i pouhým omýváním studenou vodou mizí cenné látky.

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lucyfer

Kdo tu mluví o citrónech z obchoďáku? Vždycky máme na výběr, čemu dáme přednost… v případě (raw) biopotravin je to nešetrné zacházení celkem škoda, přece nebudeme ničit, co tam ještě zbylo, no ne? 🙂

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
nyjono

Pokud je nemáš z vlastní zahrady, je potřeba je sklidit včas a ošetřit tsk, aby vydržely přepravu a uskladnění než se dostanou do kuchyně.
A je vcelku jedno, jestli to je obchoďák neho malá ptodejna.
Odkud, si myslíš, že ty malé prodejny citrony berou?

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lucyfer

Máte pravdu v tom, že o spoustu vitamínů přicházejí potraviny vlivem skladování, tepelné úpravy a podobně, ale osobně si myslím, pokud chceme zachovat tu potravinu v co nejlépe možné kvalitě, tak právě záleží na každém detailu, které dohromady vytvářejí hodně.
Třeba jen pouhé uzavření salátu do nádoby a snížení tak přístupu vzduchu pomáhá k tomu, aby vydržel déle četsrvý bez unaveného vzhledu… a o to jde… vaření na páře je šetrnějşí než dlouho máčet brokolici ve spoustě vody… a o to jde… spoustu věcí přeci máme ve vlastních rukou, jen se zajímat a chtít, neklesat hned na mysli se slovy ,,dneska už stejně nic zdravé není, tak co bych utrácel za keramické nože", jestli mi rozumíte… Zkrátka věřím tomu, že na každém detailu záleží…

před 2365 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Drap: Informace o škodlivosti kovů pro vitamíny a další důležité látky koluje na veřejnosti docela dlouho. Nakolik je pravdivá neřeším. Také pochopitelná námitka proč řešit kov, když většina důležitých látek už byla zlikvidována teplotou… Ale to není můj boj 😉 Některé čaje či lektvary (čaj je u mně jen odvar z listů čajovníku) se připravují při nižších teplotách a některé důležité látky mohou vydržet i tu teplotu…

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lucyfer

Některé byliny přímo vyžadují, aby se třeba 3–5 minut povařily, jinak se z nich téměř nic neuvolní, resp. zvýšíme tak jejich léčebný účinek… Jinak je užitečné vlastnit čajový teploměr, některé druhy, jak píšete, se připravují při nižších teplotách… Bohužel mnohdy kvalitu neřešíme a zaléváme všechno vroucí vodou z rychlovarné konvice… avšak ty nejlevnější čaje pečlivá příprava moc nezachrání…

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

To je podle mne novodobý, uměle vyvolaný humbuk. Proč tedy všechna technická zařízení pro výrobu potravin jsou z nerezu a nejsou pokrytá keramikou, nebo sklem? Změřil někdo někdy to velké množství vitamínů o které přicházíme? Daleko škodlivější u potravin jsou chemické přípravky při pěstování.

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lucyfer

Tak ona se spousta věcí moc ,,nehrotí", dost možná je nerezové zařízení levnější a výrobcům jde většinou jenom o zisk, proč by na to někoho upozorňovali… možná v tom hraje roli i ta životnost, údržba, nevím… ale spousta věcí je také z plastů, v kterých jsou škodlivé látky jako bisfenol A, a tak, pokud to lze, snažím se pátrat po vhodnějších alternativách a mít lepší pocit alespoň z něčeho, co mohu ovlivnit… konec konců je na každém, čemu věří. Chemikálie v potravinách jsou nepochybně také důvodem k zamyšlení.

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dr.luha

S tím nerezem je to fakt. I obyčejná kuchyňská sůl ho spolehlivě rozežere. Dávám přednost papiňáku s černým titanovým povchem před nerezovým, i když je to zase umělá hmota.

před 2366 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek