Odkud je informace, že nerez ničí cenné látky z čaje?
5Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, Emefej, Klaproth, aliendrone
před 2366 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, klasická termoska je skleněná (ale bacha, teď jsou ty nerezové
obvyklejší)
Termohrnek – tam to bude asi složitější. Sklo je křehké, obávám se,
že tady to bude s dostupností těžší (přeci jen termosky a termohrnky
jsou především pro použití do terénu a mechanická odolnost je jedním
z požadavků)
0 Nominace Nahlásit |
Pokud vím, nerezový bývá jen plášť termosky, vnitřek je ze zrcadlového skla. Třeba: https://www.alza.cz/lamart-lt4037-pist-d5262286.htm
0 Nominace Nahlásit |
podléháte mýtům … doporučuji článek https://srecepty.cz/clanky/myty-o-keramickych-nozich
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Jsou běžně ke koupi termo hrnky i termosky umělohmotné. Ze zkušenosti
vím, že teplotu drží mnohem méně než nerez.
Takže doporučuji termosku se skleněným vnitřkem, i když je je náchylná
k rozbití a přelít do umělohmotného hrnku.
Hodně pomůže vyhřátí nádoby horkou vodou. A pokud možno vyhnout se
nízkým venkovním teplotám.
0
před 2366 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ge0tge: Zrovna tak podléhají mýtům lidé, kteří všechno přijímají
s jakousi důvěrou, že by si přece nikdo nedovolil prodávat něco
škodlivého… Myslím, že uvolňování kovů do potravin mluví za vše,
i ta slavná nerez není nerezem navěky. Alergikům na nikl (jenž je tařka
ve všech kovech) se taková prevence výběrem vhodnějšího ,,nářadí"
může jen hodit, od výběru jiných než kovových příborů a nádobí přes
omezení nákupů potravin v plechovchách a jiné věci. Pokud člověk nemá
jak ověřit nezávadnost, raději se tomu vyhýbám. Zuby taky nemáme z kovu,
nakonec krájet si jablka je jen lidským výmyslem, když se to tak vezme…
prostě… všechno má své pro a proti, kdo se zajímá, vhodnější
alternarivy si vždycky najde… je na každém, čemu věří…
Chleba si s kovem nakrájím, na ovoce a zeleninu je mi sympatičtější
keramika, na pití čajů hrnky ze skla, příbory ze dřeva, dózy na svačinu
z plastu bez BPA, talíře třeba z listů… ať si zkrátka každý zvolí
co ve svých očích vidí jako to pravé…
Keplere: Teď je naprostá většina „termosek“ z nerezu. Zejména ty s různými „patentními“ uzávěry co dovolují nalévání bez šroubování (i půl roku než se rozbijou) a co je nelze pořádně vymýt..
Keplere, jen některé. Mnoho jich bývá z dvojitého nerezu.
Já používàm celoročně tuto. Je skvělá.
Nevím odkud, dost možná z několika zdrojů, a je mi to známé už dlouhou dobu, myslela jsem, že je to obecně v povědomí, že není úplně ideální používat kovová sítka, lžičky – zejména pokud nakapeme do čaje ještě citron, tak přicházíme o hodně vitamínu C, podobně jako u nožů na zeleninu se doporučuje používat keramickou čepel, zachová si více mikrožin…
Opravdu si myslíš, že v citronu koupeném v obchoďáku ještě je
nějaký vitamin C?
Při tom, kdy byl sklizený, jak dlouho cestuje, je skladovaný a ošetrovaný
atd?
Např. z ovoce i pouhým omýváním studenou vodou mizí cenné látky.
Kdo tu mluví o citrónech z obchoďáku? Vždycky máme na výběr, čemu dáme přednost… v případě (raw) biopotravin je to nešetrné zacházení celkem škoda, přece nebudeme ničit, co tam ještě zbylo, no ne? 🙂
Pokud je nemáš z vlastní zahrady, je potřeba je sklidit včas a
ošetřit tsk, aby vydržely přepravu a uskladnění než se dostanou do
kuchyně.
A je vcelku jedno, jestli to je obchoďák neho malá ptodejna.
Odkud, si myslíš, že ty malé prodejny citrony berou?
Máte pravdu v tom, že o spoustu vitamínů přicházejí potraviny vlivem
skladování, tepelné úpravy a podobně, ale osobně si myslím, pokud chceme
zachovat tu potravinu v co nejlépe možné kvalitě, tak právě záleží na
každém detailu, které dohromady vytvářejí hodně.
Třeba jen pouhé uzavření salátu do nádoby a snížení tak přístupu
vzduchu pomáhá k tomu, aby vydržel déle četsrvý bez unaveného vzhledu…
a o to jde… vaření na páře je šetrnějşí než dlouho máčet brokolici
ve spoustě vody… a o to jde… spoustu věcí přeci máme ve vlastních
rukou, jen se zajímat a chtít, neklesat hned na mysli se slovy ,,dneska už
stejně nic zdravé není, tak co bych utrácel za keramické nože", jestli mi
rozumíte… Zkrátka věřím tomu, že na každém detailu záleží…
Drap: Informace o škodlivosti kovů pro vitamíny a další důležité látky koluje na veřejnosti docela dlouho. Nakolik je pravdivá neřeším. Také pochopitelná námitka proč řešit kov, když většina důležitých látek už byla zlikvidována teplotou… Ale to není můj boj 😉 Některé čaje či lektvary (čaj je u mně jen odvar z listů čajovníku) se připravují při nižších teplotách a některé důležité látky mohou vydržet i tu teplotu…
Některé byliny přímo vyžadují, aby se třeba 3–5 minut povařily, jinak se z nich téměř nic neuvolní, resp. zvýšíme tak jejich léčebný účinek… Jinak je užitečné vlastnit čajový teploměr, některé druhy, jak píšete, se připravují při nižších teplotách… Bohužel mnohdy kvalitu neřešíme a zaléváme všechno vroucí vodou z rychlovarné konvice… avšak ty nejlevnější čaje pečlivá příprava moc nezachrání…
To je podle mne novodobý, uměle vyvolaný humbuk. Proč tedy všechna technická zařízení pro výrobu potravin jsou z nerezu a nejsou pokrytá keramikou, nebo sklem? Změřil někdo někdy to velké množství vitamínů o které přicházíme? Daleko škodlivější u potravin jsou chemické přípravky při pěstování.
Tak ona se spousta věcí moc ,,nehrotí", dost možná je nerezové zařízení levnější a výrobcům jde většinou jenom o zisk, proč by na to někoho upozorňovali… možná v tom hraje roli i ta životnost, údržba, nevím… ale spousta věcí je také z plastů, v kterých jsou škodlivé látky jako bisfenol A, a tak, pokud to lze, snažím se pátrat po vhodnějších alternativách a mít lepší pocit alespoň z něčeho, co mohu ovlivnit… konec konců je na každém, čemu věří. Chemikálie v potravinách jsou nepochybně také důvodem k zamyšlení.
S tím nerezem je to fakt. I obyčejná kuchyňská sůl ho spolehlivě rozežere. Dávám přednost papiňáku s černým titanovým povchem před nerezovým, i když je to zase umělá hmota.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |