Avatar uživatele
PetaKo

Dá se mouka nahradit něčím zdravějším v případě, že jde o zahuštění omáček?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, PepasAvalonu před 1368 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
PepasAvalonu

Jiným druhem mouky než je pšeničná – špaldová, žitná, pohanková, jáhlová, rýžová. kukuřičná, bramborová, sójová, amarantová, kokosová, ječná, ovesná, z různých ořechů – mandlí/vlašáků, dokonce kaštanová mouka,… Mouky jako takovou asi přímo nenahradíš, ale můžeš obměnit ty suroviny, ze kterých se vyrábí (mouka je jednoduše ta surovina namletá na prach nebo mikrozrnka). Většinou jde ale jen o lepek.
Špaldovou běžně používám (většinou je míchám). Do buchet někdy i z vlašských ořechů (stačí mlýnku po domácku).
V případě omáček nevím, ale myslím, že ta trocha opravdu nevadí (přece jen se jí tam nedává moc). Na to asi bude nejlepší klasická pšeničná. Některé ty ostatní taky, ale záleží o co přesně ti jde (možná o ten lepek).

Upravil/a: PepasAvalonu

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Na mouce není nic nezdravého, ale zahustit lze také bramborovým škrobem. Pokud se dělá guláš, dává se váhově až 1 : 1 cibule v poměru k masu. Řádně provařený cibulový základ taky zahušťuje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Ano, mouka se dá nahradit. Nejčastěji se používá rozmixovaná zelenina, mléčné produkty, vejce, ořechové a semínkové mouky nebo rostlinné gumy.
Podrobněji o možnostech v odkazu:
https://www.ji­delniplan.cz/ma­gazin/jak-nahradit-jisku-pri-low-carb-stravovani-cim-zdrave-zahustit
🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Třeba Hraškou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Guláš zahustím jen paprikou a protlakem. Některé světlé omáčky zahustím žloutkem. Když nechci dělat jíšku, rozmíchám lžíci škrobu ve vodě a přimíchám do omáčky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Starý myslivec mě naučil zahušťovat guláš z divočiny (divočák, jelen) strouhaným usušeným chlebem. Zajímavé a opravdu dobré. Jestli by se to dalo používat i do jiných omáček, nebo třeba i polévek, jsem sice nezkoušel, ale pokud by nebyla mouka, tak asi ano.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1164 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nassin

Kepler, mýlíš se v poměru maso-cibule. Jaká hromádka masa, taková hromádka cibule.

před 1368 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ano, to je přesnější.

před 1368 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek