Riccota – je bílý,suchý, drobivý sýr vyráběný zahříváním
syrovátky získáváne během výroby sýru feta, přídavkem
potravinářských kyselin jako je kyselina citrónová. Výsledkem je jemný
tvaroh, který je filtrován přes plátno (gázu), přes noc sušen a mírně
osolen. Je používán v mnoha pokrmech zvláště je vhodný pro plněné
ravioli (plněné taštičky) a tagliattele. Jeho ohromnou výhodou je nízký
obsah tuku. Pro příklady domácí výroby jsem vybral dva předpisy. První
recept pro přípravu osmi porcí, vychází z kravského mléka (nikoliv ze
syrovátky po výrobě sýru feta) a je to v podstatě tvaroh ze sladkého
mléka. Druhý recept je také z mléka, pochází od Michaela Dobromila
Klímy, autora knihy „Nová italská kuchyně“. Při porovnání se oba
předpisy moc neliší a nakonec vzpomeňme si, jak naše maminky a babičky
dělali tvaroh. Rozdíl je jen v tom, že tvaroh připravovaly z kyselého
mléka „kyšky“ tj. zkysaného působením divokých bakterii
rozkládajících cukr laktosu na kyselinu mléčnou, kdežto riccota je ze
sladkého mléka a srážená za dané teploty a přídavkem určitého
množství přírodní kyseliny – šťávy z citrónu nebo octem. To je ten
podstatný rozdíl mezi českým domácím tvarohem a italskou riccotou!
nahoru
Zdroj: http://dadala.hyperlinx.cz/syr/syrr022.html
0 Nominace Nahlásit |
Původem je riccota suchý italský sýr připravený ze syrovátky zbylé po
výrobě jiných ovčích sýrů. Je vynikající v kombinaci s parmezánem a
špenátem jako náplň do raviol.
Je méně tučný než sýr mascarpone, i když má podobnou konzistenci.
U nás se vyrábí jako měkký tvarohový sýr s mléčnou chutí.
Občas koupím, moc mně chutná.
Zdroj: Italská kuchyně
0 Nominace Nahlásit |
Je to druh syrovátkového sýru,na první ochutnání nic moc,ale je velmi kvalitní a výživný.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |