Kaperka [kapara, Capparis, kapari]
Kaperka, koření z keře kaprového, jenž roste na březích moře
Středozemního. Poupata sbírají se (kaprle), nakládají do soli a octa,
načež při těch kterých pokrmech se přidávají. V některých městech
provozuje se silný obchod s tímto zbožím, např. v Toulonu, v Marseilu,
v Terstu, v Janově aj.
Proti chorobám sleziny prospívá prý požívání kaprlí; listy a kůra prý ženou na moč.
Ze starého herbáře z r. 1899.
Zdroj: http://botanika.wendys.cz/cherbar/heslo.php?254
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Anseli má naprostou pravdu, proto dávám palec. Jen pro doplnění, pravé kapari nejsou poupata, ale pestíky květů zmíněné rostliny.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |