„Pučálka – je staročeský pokrm s kořeny sahajícími do raného středověku. Uvádí ji ve své "Postile“ v 15. století Mistr Rokycana jako postní jídlo, „kterého však spolu s jinými jedí lidé příliš mnoho, a tak se vlastně nepostí“.
Později byl přijat pokrm křesťany jako postní pokrm podávaný o Velikonocích a Vánocích. Byl připravován ve slané i sladké verzi. O velikonočních svátcích byl podáván hlavně o první postní neděli (ze šesti celkem), jež byla nazývána „pučálka“. Název tohoto dne byl odvozen od názvu podávaného postního pokrmu, a vyjadřuje jeho přípravu, tj. nabobtnání hrachu. Bobtnání se lidově označovalo jako"napučení". Pučálka se podávala často také druhou, nebo i čtvrtou neděli – černou, pražní a družební. V podstatě to byl hrách namočený den předem, potom nasucho opražený nebo upečený. V pozdější době se namočený hrách smažil na másle, cukroval se a pepřil. Sladká pučálka se místně podávala cukrovaná se skořicí nebo polévaná medem. Někde ji nabízeli smíšenou s rozinkami, pokroutkami a kořením. Ve staročeské kuchyni se také krajově tento pokrm nazýval „pálenec“. Hrách můžeme dnes v některých obchodech koupit již naklíčený, ale my to zkusíme udělat tak, jako naši předkové."
Hrách patřil k jedněm z nejstarších pokrmů prapředků žijících na našem území a má svůj původ až v dávné pohanské době.
0 Nominace Nahlásit |
Pučálka je naklíčený hrách. Ty pohany máš popletené s pohankou.
6Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, Drap, Lamalam, independent, briketka10, gecco
před 3296 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |