Avatar uživatele
hanny 2

Byli jste někdy na pravé moravské zabíjačce?

Já jsem byla dnes.Sice jsem na zabíjačkách vyrostla,ale to už je dávno,tak jsem si to dnes připomněla.Dýchla na mně atmosféra vesnice,hlavně srdečné chování lidí,kteří tady žijí.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym, Alesh, Drap, redy, KlárkaT před 4324 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Mnohokrát, řadu let je i lidem dělávám

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Já dělám pravou moravskou zabijačku tady na Vysočině a lidé,kterým zabiju čuně a dělám výrobky z něj si mě nemůžou vynachválit. Zrovna dnes jsem udil brásně dietní bůček. A s Alesh (em) nesouhlasím, vždyť je poslední dobou více lidí, kteří si koupí vepříka v půlkách (rozuměj zabitého a vychlazeného). Je to úspora nejen v čase, ale i ve financích!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

Zabíjačka se stává vzácnou událostí,také bych to brala.U nás kdysi musel mít řezník ke snídani domácí bábovku a čaj s rumem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
redy

Nebyla a myslím že je to dobře, asi bych si nepochutnala.
Já maso jím ale vidět to prasátko jak nicnetušící jde na smrt.To bych si nedala ani ten řízeček.

Ale je mi jasný že i ta svíčková musí projít jatkama :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
huxa

ano, asi tak pětkrát, maso nejím, ale jen kvůli atmosféře :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Alesh

Na zabíjačce jsem párkrát byl, i když to nebylo na Moravě. Bohužel i tato tradice u nás upadá, čili je to záležitost víceméně cca 20 let zpátky.
Doplňuji:
@Dr.BAN: Tos mě pobavil. S čím nesouhlasíš? Že tradice u nás na vesnici upadá? Ty víš, odkud jsem? 🙂 Prostě to je fakt, dříve se furt někde zabíjelo. koupit si půlku zabitého vepříka není žádná zabíjačka! To jako sorry! 🙂

Upravil/a: Alesh

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
beer

Na Moravě jsem vyrůstal a žiji, tedy ano – mnohokrát. Nyní to ale není už to samé co bývalo kdysi.. Tenkrát stačil jeden vepřík a dobroty byly celý rok. Nosila se známejm i sousedům výslužka, ti to průběžně opláceli a tak pořád cosi bylo ))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
KlárkaT

Každý rok děláme na taťkovi narozeniny pravou moravskou zabíjačku na Slovácku. Vždy se na ni moc těším.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

No jasně, dyť su Moravák!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

u nás na statku se dělá skoro každýho půl roku nebo při nějaké větší akci,události.Sice to je na vysočině,ale když je šikovný řezník( v tomto případě děda) tak je taky dobrá.:Moje oblíbená je hlavna jako ovar,tu dokážu zbaštit běmhem hodiny celou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
hanny 2

ad redy – naštěstí jsem to nicnetušící prasátko jak jde na smrt neviděla,přijeli jsme až se už všechno zpracovávalo!

před 4324 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
redy

🙂

před 4324 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanny 2

ad johana 56 – tak to bylo i tam,na stole bábovka,vánočka i cukroví,řezník jedl ořechové rohlíčky a pila se dobrá domácí slivovice.

před 4324 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Ostatní pili také domácí švestkovou ( moravský nápoj na spálení červa),jen pro řezníka musel být rum.

před 4324 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek