Já jsem byla dnes.Sice jsem na zabíjačkách vyrostla,ale to už je dávno,tak jsem si to dnes připomněla.Dýchla na mně atmosféra vesnice,hlavně srdečné chování lidí,kteří tady žijí.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym, Alesh, Drap, redy, KlárkaT před 4324 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Já dělám pravou moravskou zabijačku tady na Vysočině a lidé,kterým zabiju čuně a dělám výrobky z něj si mě nemůžou vynachválit. Zrovna dnes jsem udil brásně dietní bůček. A s Alesh (em) nesouhlasím, vždyť je poslední dobou více lidí, kteří si koupí vepříka v půlkách (rozuměj zabitého a vychlazeného). Je to úspora nejen v čase, ale i ve financích!
0 Nominace Nahlásit |
Zabíjačka se stává vzácnou událostí,také bych to brala.U nás kdysi musel mít řezník ke snídani domácí bábovku a čaj s rumem.
0 Nominace Nahlásit |
Nebyla a myslím že je to dobře, asi bych si nepochutnala.
Já maso jím ale vidět to prasátko jak nicnetušící jde na smrt.To bych si
nedala ani ten řízeček.
Ale je mi jasný že i ta svíčková musí projít jatkama :)
0 Nominace Nahlásit |
Na zabíjačce jsem párkrát byl, i když to nebylo na Moravě. Bohužel
i tato tradice u nás upadá, čili je to záležitost víceméně cca 20 let
zpátky.
Doplňuji:
@Dr.BAN: Tos mě pobavil. S čím nesouhlasíš? Že tradice u nás na vesnici
upadá? Ty víš, odkud jsem? 🙂 Prostě to je fakt, dříve se furt někde
zabíjelo. koupit si půlku zabitého vepříka není žádná zabíjačka! To
jako sorry! 🙂
Upravil/a: Alesh
0 Nominace Nahlásit |
Na Moravě jsem vyrůstal a žiji, tedy ano – mnohokrát. Nyní to ale není už to samé co bývalo kdysi.. Tenkrát stačil jeden vepřík a dobroty byly celý rok. Nosila se známejm i sousedům výslužka, ti to průběžně opláceli a tak pořád cosi bylo ))
0 Nominace Nahlásit |
Každý rok děláme na taťkovi narozeniny pravou moravskou zabíjačku na Slovácku. Vždy se na ni moc těším.
0 Nominace Nahlásit |
u nás na statku se dělá skoro každýho půl roku nebo při nějaké větší akci,události.Sice to je na vysočině,ale když je šikovný řezník( v tomto případě děda) tak je taky dobrá.:Moje oblíbená je hlavna jako ovar,tu dokážu zbaštit běmhem hodiny celou.
0 Nominace Nahlásit |
ad redy – naštěstí jsem to nicnetušící prasátko jak jde na smrt neviděla,přijeli jsme až se už všechno zpracovávalo!
ad johana 56 – tak to bylo i tam,na stole bábovka,vánočka i cukroví,řezník jedl ořechové rohlíčky a pila se dobrá domácí slivovice.
Ostatní pili také domácí švestkovou ( moravský nápoj na spálení červa),jen pro řezníka musel být rum.
Drap | 8213 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2717 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |