Avatar uživatele
Pavel CZ

Alergie na ryby?

Zajímalo by mě,jestli jsou krevni testy na alergie adekvatni ci pravdive?Mam problem,ze kdyz snim morskou rybu,natece mi oblicej,pripadne se mi stalo,ze jsem cely den zvracela a chodila na zachod.Zkratka priznaky alergie.Alergolog mi ale potvrdil,ze alergii netrpim.Je to vubec mozny?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5593 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
LuciJe

Záleží na tom, jaké testy Vám alergolog dělal. Klasické vpichy na předloktí nemusí být pro určení dostačující, pro přesnější určení existují ještě podrobnější testy z krve, v kterých lze otestovat mnohem více položek, než jen např. souhrnně „mořské ryby“. Na některé totiž můžete mít alergii a na jiné ne.

I když Vám v testech taková alergie nevyjde, při příznacích nesnášenlivosti Vám dobrý alergolog stejně alergii do záznamů napíše a vydá Vám léky na potlačení příznaků.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
alenka901

Nevolnost a zčervenání kůže patří mezi projevy alergie na ryby, která je relativně obvyklou potravinovou alergií. Alergickou reakci může mimo jiné způsobit vyšší množství histaminu, obsaženého v rybím mase. Týká se obvyklých mořských ryb, zejména tuňáků a makrel. Potížemi s vyššími dávkami histaminu, než organismus snese, mohou být postiženi i lidé bez příznaků jakékoli alergie.

Vysoká hladina histaminu může být způsobena také špatnou hygienou a skladováním ryb. K přemnožení bakterií dochází například při jejich nedostatečném zamražení. Histamin vzniká bakteriálním rozkladem aminokyseliny histidin, kterou obsahuje rybí maso. Množství histaminu v organismu se dále může neúměrně zvyšovat i v případě, když ke konzumaci ryb popíjíme víno. Histamin je ve víně rovněž obsažen.

Rybí alergeny jsou často společné pro různé druhy ryb. Jsou obsaženy zejména ve svalech. Alergickou reakci může vyvolat i konzumace měkkýšů a korýšů (krabi, ústřice, mušle, garnáti, srdcovky).

Potravinová alergie se nejčastěji projevuje v dětském věku, nejčastěji od dvou do pěti let. S věkem se snášenlivost na různé druhy potravin zvyšuje. Alergickou reakcí na potraviny ovšem může být postižen člověk v kterémkoli věku. Alergie na potraviny je celoživotní záležitostí – to se týká právě ryb, ořechů atd. S věkem vymizí některé alergie ranného dětství, což v podstatě platí pouze pro mléko a vejce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
DV

Dobry den,

samozrejme ze testy jsou pravdive, JENZE se testuje jen na par alergnu(pyly, zvirata, roztoce..), jiste ne na alegeny v jidle, potazmo na morske ryby, takze muzete mit jen konkretni alergicke projevy, proto vam doporucuji se rybam vyhnout a sledovat jestli nenajdete jeste nejakou dalsi podivnou reakci na jine jidlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal

I mistr tesař se utne a tak se lékař mohl zmýlit v určení toho co se bude testovat.Vaše příznaky se podobají klasické alergii,která by mohla přejít do anafylaktického šoku,což zjednodušeně řečeno otečete tak,že se udusíte.Vynechte zatím rybí maso a nechte se pořádně vyšetřit specializovaným pracovištěm!!!Mi­mochodem i slovo alergie může být zavádějící.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

zksuste vyhledat jiného alergologa, i doktoři jsou jen lidi, může se mýlit

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek