Odpověděl/a – 5.leden 18:35
Legenda praví, že se při takové situaci vylíhnou kuřata. 😅
Ale né, asi nehrozí nic, ovšem není to lepší a bezpečnější, než je skladovat v suchu při pokojové teplotě anebo ještě líp v lednici nebo někde v chládku…
Teplejší voda by mohla vajíčka teoreticky trochu narušit
(snížit jejich trvanlistvost a urychlit proces, kdy dojde ke ztrácení
kvality a postunému kazení, už kvůli té teplotě a vzájemné výměně
tepla mezi vejcem a vodou, případně i nádobou/prsotředím… tedy
hlavně u starých vajíček, které by to mohlo více ovlivnit, než vajíčka
česrtvá). Obecně se taky v (nevařené) vodě lépe šíří a množí
bakterie. Skořápka tam sice je, ale drobné prasklinky být taky mohou, a voda
se do nich může dostat a tím i narušit složení vejce. Při vaření už
to tolik nevadí, protože vajíčka jsou ve vroucí vodě rychle hotová.
A i ta horká voda co se potenciálně dosatne do prasklého vejce, nendaělá
takovou paseku jako vlažná voda… protože tolik nezmění konzistenci a
kvalitu vejce.
Celkvoě může po určitém čase dojít k průniku vody přes skořápku
dovnitř vajíčka, v důsledku osmotického tlaku a mikroskopickýchi pórů
na skořápce (nemusí být ani viditelně prasklé, narušené – na
mikroskopické úrovni je skořápka víceméně propustná). Čili trocha vody
se do vajíčka dostat může, ale obsah vajíčka ven nevyteče. Je zkrátka
možná, že po dleší době vejce nasákne trochu té vody, navzdory pevné
skořápce…
A pokud jsou vajíčka dlouho ponořená ve vodě, může skutečně dojít
k mírnému, velmi mirnému změkčení a narušení škořápky (jak jsi
podotkl v otázce níže, i když je to přehnané). Ale tento proces trvá
dýl a ostatně nevím, jak dlouho (určitě dýl než jeden, dva dny ve vodě a
dojde smíše jen k dost mírné změně, asi zanedbatelné). Ono ostatně už
pak záleží hlavně na přidaných látkách (chemikálích) ve vodě. Čistá
voda by teoerticky neměla mít (asi) žádný efekt. To chce už nějakou
přidanou „kyselinu“.
Všechny tyto vyjmenované příklady jsou možné, ale nejsou nějak
pravděpodobné. Takže neuvařeným vajíčkům ponořeným do vlažné vody po
jeden den (X hodin) by se nemělo nic stát…
Nejenže tu ta otázka byla, ale dokonce ses ptal ty: ;) https://www.odpovedi.cz/otazky/co-se-stane-s-vejci-ktere-vecer-zapomeneme-na-plotne-a-pokusime-se-je-uvarit-az-rano
Odpověděl/a – 5.leden 18:40
Legenda praví, že se při takové situaci vylíhnou kuřata. 😅
Ale né, asi nehrozí nic, ovšem není to lepší a bezpečnější, než je skladovat v suchu při pokojové teplotě anebo ještě líp v lednici nebo někde v chládku…
Teplejší voda by mohla vajíčka teoreticky trochu narušit
(snížit jejich trvanlistvost a urychlit proces, kdy dojde ke ztrácení
kvality a postunému kazení, už kvůli té teplotě a vzájemné výměně
tepla mezi vejcem a vodou, případně i nádobou/prsotředím… tedy
hlavně u starých vajíček, které by to mohlo více ovlivnit, než vajíčka
česrtvá). Obecně se taky v (nevařené) vodě lépe šíří a množí
bakterie. Skořápka tam sice je, ale drobné prasklinky být taky mohou, a voda
se do nich může dostat a tím i narušit složení vejce. Při vaření už
to tolik nevadí, protože vajíčka jsou ve vroucí vodě rychle hotová.
A i ta horká voda co se potenciálně dosatne do prasklého vejce, nendaělá
takovou paseku jako vlažná voda… protože tolik nezmění konzistenci a
kvalitu vejce. Už jne proto, že se s vodou bude hůř mísit (a ani nebude
mít tolik času).
Celkvoě může po určitém čase dojít k průniku vody přes skořápku
dovnitř vajíčka, v důsledku osmotického tlaku a mikroskopickýchi pórů
na skořápce (nemusí být ani viditelně prasklé, narušené – na
mikroskopické úrovni je skořápka víceméně propustná). Čili trocha vody
se do vajíčka dostat může, ale obsah vajíčka ven nevyteče. Je zkrátka
možná, že po dleší době vejce nasákne trochu té vody, navzdory pevné
skořápce…
A pokud jsou vajíčka dlouho ponořená ve vodě, může skutečně dojít
k mírnému, velmi mirnému změkčení a narušení škořápky (jak jsi
podotkl v otázce níže, i když je to přehnané). Ale tento proces trvá
dýl a ostatně nevím, jak dlouho (určitě dýl než jeden, dva dny ve vodě a
dojde smíše jen k dost mírné změně, asi zanedbatelné). Ono ostatně už
pak záleží hlavně na přidaných látkách (chemikálích) ve vodě. Čistá
voda by teoerticky neměla mít (asi) žádný efekt. To chce už nějakou
přidanou „kyselinu“.
Všechny tyto vyjmenované příklady jsou možné, ale nejsou nějak
pravděpodobné. Takže neuvařeným vajíčkům ponořeným do vlažné vody po
jeden den (X hodin) by se nemělo nic stát…
Nejenže tu ta otázka byla, ale dokonce ses ptal ty: ;) https://www.odpovedi.cz/otazky/co-se-stane-s-vejci-ktere-vecer-zapomeneme-na-plotne-a-pokusime-se-je-uvarit-az-rano