Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.leden 18:35

Legenda praví, že se při takové situaci vylíhnou kuřata. 😅

Ale né, asi nehrozí nic, ovšem není to lepší a bezpečnější, než je skladovat v suchu při pokojové teplotě anebo ještě líp v lednici nebo někde v chládku…

Teplejší voda by mohla vajíčka teoreticky trochu narušit (snížit jejich trvanlistvost a urychlit proces, kdy dojde ke ztrácení kvality a postunému kazení, už kvůli té teplotě a vzájemné výměně tepla mezi vejcem a vodou, případně i nádobou/prsot­ředím… tedy hlavně u starých vajíček, které by to mohlo více ovlivnit, než vajíčka česrtvá). Obecně se taky v (nevařené) vodě lépe šíří a množí bakterie. Skořápka tam sice je, ale drobné prasklinky být taky mohou, a voda se do nich může dostat a tím i narušit složení vejce. Při vaření už to tolik nevadí, protože vajíčka jsou ve vroucí vodě rychle hotová. A i ta horká voda co se potenciálně dosatne do prasklého vejce, nendaělá takovou paseku jako vlažná voda… protože tolik nezmění konzistenci a kvalitu vejce.
Celkvoě může po určitém čase dojít k průniku vody přes skořápku dovnitř vajíčka, v důsledku osmotického tlaku a mikroskopickýchi pórů na skořápce (nemusí být ani viditelně prasklé, narušené – na mikroskopické úrovni je skořápka víceméně propustná). Čili trocha vody se do vajíčka dostat může, ale obsah vajíčka ven nevyteče. Je zkrátka možná, že po dleší době vejce nasákne trochu té vody, navzdory pevné skořápce…

A pokud jsou vajíčka dlouho ponořená ve vodě, může skutečně dojít k mírnému, velmi mirnému změkčení a narušení škořápky (jak jsi podotkl v otázce níže, i když je to přehnané). Ale tento proces trvá dýl a ostatně nevím, jak dlouho (určitě dýl než jeden, dva dny ve vodě a dojde smíše jen k dost mírné změně, asi zanedbatelné). Ono ostatně už pak záleží hlavně na přidaných látkách (chemikálích) ve vodě. Čistá voda by teoerticky neměla mít (asi) žádný efekt. To chce už nějakou přidanou „kyselinu“.
Všechny tyto vyjmenované příklady jsou možné, ale nejsou nějak pravděpodobné. Takže neuvařeným vajíčkům ponořeným do vlažné vody po jeden den (X hodin) by se nemělo nic stát…

Nejenže tu ta otázka byla, ale dokonce ses ptal ty: ;) https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-se-stane-s-vejci-ktere-vecer-zapomeneme-na-plotne-a-pokusime-se-je-uvarit-az-rano

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.leden 18:40

Legenda praví, že se při takové situaci vylíhnou kuřata. 😅

Ale né, asi nehrozí nic, ovšem není to lepší a bezpečnější, než je skladovat v suchu při pokojové teplotě anebo ještě líp v lednici nebo někde v chládku…

Teplejší voda by mohla vajíčka teoreticky trochu narušit (snížit jejich trvanlistvost a urychlit proces, kdy dojde ke ztrácení kvality a postunému kazení, už kvůli té teplotě a vzájemné výměně tepla mezi vejcem a vodou, případně i nádobou/prsot­ředím… tedy hlavně u starých vajíček, které by to mohlo více ovlivnit, než vajíčka česrtvá). Obecně se taky v (nevařené) vodě lépe šíří a množí bakterie. Skořápka tam sice je, ale drobné prasklinky být taky mohou, a voda se do nich může dostat a tím i narušit složení vejce. Při vaření už to tolik nevadí, protože vajíčka jsou ve vroucí vodě rychle hotová. A i ta horká voda co se potenciálně dosatne do prasklého vejce, nendaělá takovou paseku jako vlažná voda… protože tolik nezmění konzistenci a kvalitu vejce. Už jne proto, že se s vodou bude hůř mísit (a ani nebude mít tolik času).
Celkvoě může po určitém čase dojít k průniku vody přes skořápku dovnitř vajíčka, v důsledku osmotického tlaku a mikroskopickýchi pórů na skořápce (nemusí být ani viditelně prasklé, narušené – na mikroskopické úrovni je skořápka víceméně propustná). Čili trocha vody se do vajíčka dostat může, ale obsah vajíčka ven nevyteče. Je zkrátka možná, že po dleší době vejce nasákne trochu té vody, navzdory pevné skořápce…

A pokud jsou vajíčka dlouho ponořená ve vodě, může skutečně dojít k mírnému, velmi mirnému změkčení a narušení škořápky (jak jsi podotkl v otázce níže, i když je to přehnané). Ale tento proces trvá dýl a ostatně nevím, jak dlouho (určitě dýl než jeden, dva dny ve vodě a dojde smíše jen k dost mírné změně, asi zanedbatelné). Ono ostatně už pak záleží hlavně na přidaných látkách (chemikálích) ve vodě. Čistá voda by teoerticky neměla mít (asi) žádný efekt. To chce už nějakou přidanou „kyselinu“.
Všechny tyto vyjmenované příklady jsou možné, ale nejsou nějak pravděpodobné. Takže neuvařeným vajíčkům ponořeným do vlažné vody po jeden den (X hodin) by se nemělo nic stát…

Nejenže tu ta otázka byla, ale dokonce ses ptal ty: ;) https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-se-stane-s-vejci-ktere-vecer-zapomeneme-na-plotne-a-pokusime-se-je-uvarit-az-rano