Odpověděl/a – 28.leden 17:19
Obojí je totéž, teda pokud pod upálením nemyslíš rovnou tu smrt
upálením. ;)
„Upálením“ myslíš popálení o něco horkého, žhavého? Opařením
myslíš popálení – jako vodou nebo párou?
Je to všechno popálení/opaření a ty mají své stupně… a podle těch
stupňu je tu i vážnost i třeba míra bolesti.
Pokud jsem to pochopil správně, tak opaření většinou nemusí být tak
vážné ani tak bolestiví. Protože horká a vařící voda bude mít do
100 stupňů (a když se poleješ třeba horkou kávou, trochu to zaštípe,
může mít třeba už jen 70– 80 stupňů), obyčejná pára (při vaření
vody) nad 100… ALE je zde otázka, jak dlouho to opaření trvá, tedy po
jakou dobu jsi vystavován té pálivé kapalině/plynu – jestli je to
vteřinu nebo z nějakého důvodu třeba i minuta. A taky pára může mít
nad 100 stupňů ale klidně může mít i stovky až tisíce stupňů a
takové opaření opravdu nebude lehké ani nebolestivé. Kdežto se můžeš
popálit třeba o žhavý pekáč při pečení – může to trvat necelou
vteřinu, být to letmý dotek a teplota mnohem nižší než u té páry..
takže si nevybereš.
Tak si představ že spadneš do kotlíku s vařenou vodou nebo olejem… to je
taky opaření, ale fakt že pořádně lechtá. ;) :D
Obojí jsou zkrátka popáleniny a záleží na způsobu toho zranění. Důležitý je stupeň popálení a je celkem buř, jestli je to „upálení“ nebo opaření.
Pokud ti jde o úpálení smrtí, tak ta je většinou fakt dost bolestivá,
znamenající zároveň bolestivou agónii z pálivých plamenů a zároveň
dusení se oxidem (štěstí má ten, co má „lepší“ hranici a udusí se
dřív, než k němu dojdou plameny nebo vysoká/pálivá teplota… né že by
udušení bylo nějak příjemné, ale bývá považována za o něco
snesitelnější, než upálení).
Každopádně otázka asi jako jestli chceš být zaživa uvařený (případně
upečený/uzený nad ohňem, či párou) nebo upálený. Přímý oheň nebo
vařící kapalina… to si nevybereš.
Odpověděl/a – 28.leden 23:25
Obojí je totéž, teda pokud pod upálením nemyslíš rovnou tu smrt
upálením. ;)
„Upálením“ myslíš popálení o něco horkého, žhavého, rovnou
o plamen/oheň? Opařením myslíš popálení – jako vodou nebo párou?
Je to všechno popálení/opaření a ty mají své stupně… a podle těch
stupňu je tu i závažnost i třeba míra bolesti.
Pokud jsem to tvé rozdělení pochopil správně, tak opaření většinou
nemusí být tak vážné ani tak bolestiví. Protože horká a vařící voda
bude mít do 100 stupňů (a když se poleješ třeba horkou kávou, trochu to
zaštípe, může mít třeba už jen 70– 80 stupňů), obyčejná pára
(při vaření vody) nad 100… ALE je zde otázka, jak dlouho to opaření
trvá, tedy po jakou dobu jsi vystavován té pálivé kapalině/plynu –
jestli je to vteřinu nebo z nějakého důvodu třeba i minuta. A taky pára
může mít nad 100 stupňů ale klidně může mít i stovky až tisíce
stupňů a takové opaření opravdu nebude lehké ani nebolestivé. Kdežto se
můžeš popálit třeba o žhavý pekáč při pečení – může to trvat
necelou vteřinu, být to letmý dotek a teplota mnohem nižší než u té
páry.. takže si nevybereš.
Tak si představ že spadneš do kotlíku s vařenou vodou nebo olejem… to je
taky opaření, ale fakt že pořádně lechtá. ;) :D
Obojí jsou zkrátka popáleniny a záleží na způsobu toho zranění. Důležitý je stupeň popálení a je celkem buřt, jestli je to „upálení“ nebo opaření.
Pokud ti jde o úpálení–smrt, tak ta je většinou fakt dost bolestivá,
znamenající zároveň bolestivou agónii z plamenů a zároveň dusení se
oxidem (štěstí má ten, co má „lepší“ hranici a udusí se dřív, než
k němu dojdou plameny nebo vysoká/pálivá teplota… né že by udušení
bylo nějak příjemné, ale bývá považována za o něco snesitelnější,
než upálení).
Každopádně otázka asi jako jestli chceš být zaživa uvařený (případně
upečený/uzený nad ohňem, či párou) nebo upálený. Přímý oheň/žhavost
nebo vařící kapalina… to si nevybereš.