Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.prosinec 21:56

Ne, nikdy. Spropitné dávám maximálně za jídlo (restaurace a dovoz), pokud jsem spokojený se službami. Jinak ne. Nekdy zaokrouhlím na nejbližší kulatou částku, tak ať prodejce nemusí vracet. Například platím 492, tak to nechám za 500. To jsem dřív dělal i u dopravců, když jsem platil hotově. To spíš jen z principu a hlavně ať se nezdržujem vrácením drobných.

Objednané balíky mám zpravidla už předem zaplacené a už je jen převezmu. Dělají svoji práci (průměrně dobře) a já jim za to nebudu platit nic na víc. Proč taky? Klidně mě za to nazývej škrtem, ale nevidím důvod proč každému dávat nějaké spropitné, když jen dělají svoji běžnou práci. V USA bych žít nemohl (země dobrovolně povinného vysokého spropitného, kde navíc před zaplacením neuvádějí konečnou cenu s daní).

Uklízečky, sestřičky, dělníci a lidi se stovkami těžších profesí taky nedostávají od ostatních spropitné. Proč by měli poslíčci nebo podobní zaměstnanci?

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.prosinec 22:05

Ne, nikdy. Spropitné dávám maximálně za jídlo (restaurace a dovoz), pokud jsem spokojený se službami. Jinak ne. Nekdy zaokrouhlím na nejbližší kulatou částku, tak ať prodejce nemusí vracet. Například platím 492, tak to nechám za 500. To jsem dřív dělal i u dopravců, když jsem platil hotově. To spíš jen z principu a hlavně ať se nezdržujem vrácením drobných.

Objednané balíky mám zpravidla už předem zaplacené a už je jen převezmu. Dělají svoji práci (průměrně dobře) a já jim za to nebudu platit nic na víc. Proč taky? Klidně mě za to nazývej škrtem, ale nevidím důvod proč každému dávat nějaké spropitné, když jen dělají svoji běžnou práci. V USA bych žít nemohl (země dobrovolně povinného vysokého spropitného, kde navíc před zaplacením neuvádějí konečnou cenu s daní).

Uklízečky, sestřičky, dělníci a lidi se stovkami těžších profesí taky nedostávají od ostatních spropitné. Proč by měli poslíčci nebo podobní zaměstnanci?
Placení poslíčků je historický a přežitý zvyk. Osobní a diplomatičtí kurýři byli často štědře odměňováni (šlechtickými zaměstnavateli) za dobré zprávy, těm mezinárodním kurýrům bylo často i nadbiháno. Někdy se na nich vybíjel vztek, pokud přinášeli špatné zprávy.
Přístup ke spropitnému je určeno také kulturou. Já zde uznávám jen zdravý rozum. Jsem se službou maximálně spokojen nebo si to ten dotyčný skutečně zaslouží? Pak dostane spropitné a třeba i pořádně vysoké. Ale ne bezdůvodně. Samotný kontakt a vykonávání rutinní práce k tomu není důvod. To bych už neměl žádné peníze.