Podle Mezivládního panelu pro změny klimatu by mělo lidstvo změnit stravovací návyky. Měli by jíst více rostlinné stravy a snížit spotřebu masa. Mezi skleníkové plyny patří metan, 33% emisí metanu pochází z hospodářských zvířat. Orientací na rostlinnou stravu a snížením spotřeby hlavně červeného masa by bylo možné do roku 2050 snížit emise asi o 15%
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezivl%C3%A1dn%C3%AD_panel_pro_zm%C4%9Bny_klimatu
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, aliendrone, Michala11 před 1914 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Vyčkejme na rozhodnutí a nařízení úředníků nebo komisí,vždyť i luštěniny mohou negativně ovlivnit klima.:-)
3Kdo udělil odpovědi palec? paul1, aliendrone, Ametyst
před 1914 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nojo, už je to tady. Brzy nám začnou diktovat, co můžeme či nemůžeme žrát. (pochopitelně to bude naše „svobodná volba“ si vybrat mezi sójou a skutečným masem, na které ale bude uvalena spotřební daň přinejmenším o velikosti té cigaretové či pohonných hmot). Ať žije svoboda, dem(ent)okracie a pravda s láskou! ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Ano, taky na toto téma byl dnes pořad na ČT2 s Di Capriem. Máme sice Pařížskou klimatickou dohodu, ale stále chybí páky na její prosazování v praxi. Chybí politická vůle. Téměř 200 států světa slíbilo hory doly, ale skutek utíká. Ono to asi skončí tak nějak samoregulačně, maso se stane luxusní potravinou jen pro ty bohatší. Moc by mě zajímalo, jak chutná ta nová rostlinná náhražka masa vyvinutá v USA. Prý je burger k nerozeznání od poctivé flákoty. Moc tomu nevěřím.
2Kdo udělil odpovědi palec? paul1, aliendrone
před 1914 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vegetariánství je módní záležitost, se zdravým stravováním to nemá nic společného. V mase jsou prvky, bez kterých se tělo neobejde, hlavně v mladém věku člověka, když se vyvíjí.
2Kdo udělil odpovědi palec? paul1, aliendrone
před 1914 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Měli bychom a.., ale potřebujeme b.., Proč z jednoho extrému do
druhého? Za chvíli nám budou radit, co si oblékat atd. Není sjednocena ani
pracovní doba v jednotlivých státech, různě se začíná a různě se
dělá. Pokud nám někdo něco doporučuje, tak ať jsou ti, co to dodržují
nějak zvýhodněni – finančně a pod. ¨
A nějaká produkce metanu mne nezajímá. Když se tvoří, tak určitě se
dá nějakým způsobem využít. Co tak dát na to někomu grant. To by bylo
lepší než to, že já a několik milionů budeme jíst zrní, listy, červy a
klobásy, a jiné věci by přestaly pro nás existovat.
0 Nominace Nahlásit |
🙂 Politici nemají žádnou vizi v rámci svého volebního období,
nevědí, co bude příští týden, ale plánují nám budoucnost do roku
2050. Takovou zodpovědnost za rozhodování bych chtěla mít v práci.
🙂
Hlavně se nesmí nic změnit na vysokém životním standardu elit: pro nás
budou ti červi, margaríny, řezanka a „shut up and pay“.
Upravil/a: Ametyst
2Kdo udělil odpovědi palec? paul1, aliendrone
před 1914 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Houpy houpy hou, 33%? Kdyby tomu tak opravdu bylo, jezdily bychom dnes
v autech na metan.
Někde dokonce píší, že 50%.
V dobách Brontosaurů by vzduch byl nedýchatelný.
Upravil/a: hapiky
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, paul1
před 1914 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne. Věřím, že výroba masa může význané přispívat změně klimatu, ale IMHO je významnější celkově jídlem neplýtvat než jíst občas maso.
0 Nominace Nahlásit |
V rámci zachování svého zdraví a životního prostředí by to bylo
záhodno. Obzvláště Češi si zvykli mít maso každý den, jelikož je všem
známo, že náš národ zajímá spíše cena, nikoliv kvalita, avšak
v posledních letech se to postupně začíná obracet, jen si na to ještě
pár generací počkáme.
Je mi líto těch, kteří nedokáží vynaložit větší úsilí k tomu, aby
měli rozmanitější jídelníček.
ad Kepler: Je průser, že burger od Beyond Meat je v USA složený z něčeho jiného, než ten, co se prodává tady. Opět vítězí cena nad kvalitou, viz výše. Každopádně tyto náhražky nejsou plnohodnotnou stravou, a to ani v případě originálního burgeru. Na tom stavět jídelníček je vskutku neuvážlivé :)
0 Nominace Nahlásit |
Vložila jsem otázku , ale týkala se USA.
Nevím, jak jsem ji formulovala a co víc jsem v ní uvedla. Nemohu ji najít.
RyuzakiKate: Docela mě udivuje, že když se výrobci chovají čistě
ekonomicky až tak, že z potravin dělají otraviny a šetří na všem,
vyčítá se zákazníkovi, že se také chová ekonomicky, tedy podle stavu
své peněženky.
Nejdřív se totiž potraviny vyrobí, a zákazníka se opravdu nikdo neptá,
kolik procent škrobu nebo sušených broučků tam chce místo masa.