Předpokládá se, že otroci na plantážích z melasy (odpadní produkt po výrobě cukru) začali vyrábět alkoholický nápoj. Ten byl později destilací zbavován nečistot a koncentrován, a pravý rum byl na světě.
Za rodiště rumu je považován karibský ostrov Barbados. Výroba rumu se velice rychle rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikala i na východním americkém pobřeží. V 18. století byl anglický rum ceněn více než kubánský. Přelom vznikl během 19. století, kdy začala v Anglii převažovat obliba whiskey a bourbonu a anglický rum začal upadat.
V první polovině 19. století se španělská vláda snažila pozvednout kvalitu rumu ve svých koloniích a proto se rozhodli, že odmění každého, kdo se zaslouží o zlepšení kvality rumu. V roce 1843 se přistěhoval na Kubu Španěl Facundo Bacardi Masso, který začal experimentovat s výrobními procesy destilace, filtrace a speciálními kvasinkovými kmeny. Jeho snažení přineslo výsledky a lehké, jemné rumy jsou dodnes známé po celém světě.
Krom karibské oblasti hrál rum významnou roli i v dějinách Austrálie, zde byl rum běžně používán jako platidlo při nedostatku mincí. V roce 1808 nově jmenovaný guvernér Nového Jižního Walesu Wiliam Blight se pokusil tuto praxi zrušit. A kvůli své snaze (obchodování s rumem byla pouze záminka pro „rebélii“) byl sesazen a dodnes tento incident je znám pod jménem Rumová rebélie, a je uváděn jako jediný úspěšný politický převrat na australském kontinentě
Zdroj: http://www.cubanflavor.cz/o-kube/historie-rumu
0 Nominace Nahlásit |
ředchůdci rumu byly známy již v původní domovině cukrové třtiny – jihovýchodní Asii. V 8. století n.l. se cukrová třtina dostala spolu s arabskou invazí do Španělska a Španělé ji pak dovezli, jako jednu z prvních plodin, do Nového světa. Pravděpodobně to byli otroci na plantážích, kdo začal z melasy, odpadního produktu po výrobě cukru, zkvašením vyrábět alkoholický nápoj. Ten byl později destilací zbavován nečistot a koncentrován – a pravý rum byl na světě.
Za rodiště rumu je považován Barbados, ale jeho výroba se záhy rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikla i na východním americkém pobřeží (tzv. Nová Anglie). V 18. století byl novoanglický rum ceněn mnohem více než karibské rumy a jeho výroba byla jedním z hlavních místních průmyslových odvětví. Během 19. století začala jeho sláva s rostoucí oblibou whiskey a bourbonu upadat a poslední ránu mu zasadila prohibice.
0 Nominace Nahlásit |
Kerberusi,když už děda Petr myšlenku někoho jiného vydává za svoji,protože neuvádí odkaz na zdroj, pak tak za něj udělám já.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |