…přitom když do něj hodíte třeba hranolky které obsahují vody mnohem víc, tak se v poklidu smaží? Co přesně se tam v prvním případě děje, že to tolik cáká do očí?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4071 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V bramboře (hranolku) není veškerá voda ihned zahřívána (je
´chráněna´ ve hmotě brambory), takže se na páru mění postupně
(relativně zvolna) a malé množství páry nezpůsobí velké prskání.
Kapka vody se naopak ve vroucím oleji na páru mění téměř ihned –
s projevem exploze.
0 Nominace Nahlásit |
Tak hlavně za to může rozdílná teplota varu. Samotný olej má vysokou teplotu varu ( o hodně vyšší než voda). Když se potom do takto nahřátého oleje začne lít voda dochází k okamžité ( téměř explosivně) k přeměně vody na páru tak jak píše mowla. Což vede k tomu že prská nejen voda ale i ten silně zahřátý olej.
0
před 4071 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2633 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1347 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |