Avatar uživatele
bolak

Z jakého důvodu střílí hrnec s vačícím olejem salvy několik metrů daleko, když do něj spadne kapka vody…

…přitom když do něj hodíte třeba hranolky které obsahují vody mnohem víc, tak se v poklidu smaží? Co přesně se tam v prvním případě děje, že to tolik cáká do očí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4071 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

V bramboře (hranolku) není veškerá voda ihned zahřívána (je ´chráněna´ ve hmotě brambory), takže se na páru mění postupně (relativně zvolna) a malé množství páry nezpůsobí velké prskání.
Kapka vody se naopak ve vroucím oleji na páru mění téměř ihned – s projevem exploze.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Tak hlavně za to může rozdílná teplota varu. Samotný olej má vysokou teplotu varu ( o hodně vyšší než voda). Když se potom do takto nahřátého oleje začne lít voda dochází k okamžité ( téměř explosivně) k přeměně vody na páru tak jak píše mowla. Což vede k tomu že prská nejen voda ale i ten silně zahřátý olej.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

mowla: a co přesně vyvolá tu „explozi“? kde se tam vezme tolik energie?

před 4071 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek