Avatar uživatele
_136

Z jakého důvodu mizí vanoční tradice štědrovečerní večeře (kapr s bramborovým salátem)?

Podle zdrojů v mém okolí pomalu mizí ze stolu české vanoční tradice, a to kapr s bramborovym salátem i cukroví a nahrazují je pokrmy veganske a vegetarianske, nebo dokonce vanoční pizza, losos nebo Krocan a jiné, čím to je, že společnost mění tradice v menu o Vánocích?

Zajímavá 0 před 1060 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Pepa25

Důvodů je víc, minimálně dva:

  • vím možností (před 50 lety byli všichni rádi za organizovanou dodávku kaprů a třeba o krocanech si mohli jen nachat snít)
  • lidé, hlavně mladší, nejsou obecně zvyklí si připravovat maso už od zabití (pokud si celý rok kupuju maso předzpracované, tak mě nebude lákat kuchat kapra jen kvůli tradici)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ametyst

Třeba je to jev jen v jedné sociální bublině. Ptal se snad někdo mimopražských? Pochybuji, že mívají amerického krocana.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JežíšKristus

Kapr není původní česká ryba. Je to podvod na občany. Jedině dobře, že se ráčí pakovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Ryba a kapr každému nechutná. U některých druhů alergií, tito jedinci rybí maso nevyhledávají. Pro jiné může být odporná chuť rybího masa i nebezpečná.
Je široká nabídka, výběr a tedy dostupnost na trhu (maso). Obava z rybích kostí, špatná zkušenost. Dalším důvodem mohou být finance. 1 kg kuřecích prsních řízků, bylo možné pořídit do 100 Kč.
Každá rodina si vytváří vlastní, již neorganizované tradice.
Moje maminka pocházela z jihočeské vísky. Kapra na Štědrý den jedla poprvé, až v rodině mého tatínka. Tradice českých Vánoc, z dlouhodobějšího hlediska, nikdy nespočívala v bramborovém salátu a kapru na talíři o Štědrém dnu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek