Avatar uživatele
Kepler

Z čeho se dělá bílá „čokoláda“?

Jak Edison v diskuzi předchozí otázky podotkl, čokoláda to není. Jako děcko školou povinné si pamatuju taky „mejdlíčka“, která vypadala podobně, ale byla pěkně hnusná (skutečně jako mýdlo). To už mi víc chutnalo lepidlo Drago na papír, který jsme používali ve výtvarné výchově.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1763 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

"Bílá čokoláda obsahuje pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Právě kvůli kakaovému máslu se ale stále řadí mezi čokolády, protože obsahuje surovinu získanou z kakaových bobů. Podíl kakaového másla by měl činit alespoň 20 %, u mléka by to mělo být zhruba 14 %"L

https://www.no­vinky.cz/zena/zdra­vi/clanek/tajem­stvi-prave-cokolady-212692

--
"Když se sklidí kakaové boby, suší se. Jakmile jsou dostatečně suché, putují v pytlích do místa zpracování.

Zde se musí, aby měla budoucí čokoláda správnou chuť, pražit a oloupat od slupek. Poté se drtí na menší kousky a melou na prášek, který připomíná pastu, protože je v něm ještě kakaové máslo. Aby se oddělilo, hmota se dále lisuje, a to stále stejným strojem, který v roce 1815 použil holandský chemik Van Houten k izolaci kakaového másla. To odtéká v podobě řídké a sytě žluté tekutiny.

Zbylou hmotu obsahující 20% tuku lze rozmělnit na kakao, nebo se kakaové máslo přidá zpět ke kakaové sušině a primární čokoláda je na světě. Na řadu přichází konšování. Tuto metodu vynalezl roku 1879 Rudolphe Lindt za účelem zjemnění čokolády. Stroj na konšování pak čokoládu hněte až tři dny při vysoké teplotě (60 až 75°C) a čokoláda konečně získává svojí jemnou konzistenci. Následuje zchlazení, aby kakaové máslo v čokoládě dobře ztuhlo."

https://www.co­kolada.cz/vyro­ba-cokolady/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Edison

To sis ale taky mohl najít sáml. Schopnosti na to máš…

„Bílá čokoláda je cukrovinka založená na kakaovém másle, mléce a cukru, obvykle s příchutí vanilky nebo s mléčnou příchutí.“

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/B%C3%ADl%C3%A1_%C4­%8Dokol%C3%A1da

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Chybí tam kakaová hmota a ta dle mého názoru dělá teprve čokoládu čokoládou. Známému, který trpí dnou a nesmí tedy kakao, jsem kdysi koupila bílou čokoládu a ten po ochutnávce prohlásil: „Než bílou čokoládu, tak raději žádnou!“ 🙂

„Kakaová hmota, která se objevuje ve všech tmavých čokoládách, mezi ingrediencemi na výrobu bílé čokolády chybí. Někteří „čokoládoví vědátoři“ kvůli tomu dokonce ani nenazývají bílou čokoládu čokoládou, ale pouhou cukrovinkou.“

https://fresh­.iprima.cz/jak-na/proc-je-bila-cokolada-bila-zjistite-v-nasem-clanku

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Dívala jsem se, že otázka je v archivu, několik jsem jich otevřela, ale postup výroby jsem nenašla. Proto jsem odkaz nevkládala.

před 1763 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Jooo… bílá lepící pasta… Skvělá pochoutka… 😁 Kanagom se taky dal. Mejdlíčka znám jen z vyprávění. Prý bych si je pamatovat měl.

před 1763 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Kanagom? Kristova noho, vždyť je v tom nějaké rozpouštědlo! Že bys byl až takový feťák, tomu nevěřím!

před 1763 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Tsss… víš houby, co je dobrý… 😁

před 1762 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek