Avatar uživatele
annas

Vzpomínáte si na cikorku, žitovku či jiné kávoviny? Kdy a z čeho se tyto náhražky kávy začaly vyrábět?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? vagra, kokoťenko, takhlene, johana 56, barnajka před 4926 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Asi nejstarší, stále používaný název kávoviny představuje cikorka. Je znám od 17. století a kopíruje slovní označení čekanky, které se v různých jazycích podobá. Například v němčině se rostlina jmenuje Zichorie, v angličtině chicory, v italštině cicoria. V botanickém názvosloví má rostlina latinský název Cichorium.
Cikorka se vyráběla jen ze sušeného a praženého kořene čekanky a používala se samostatně nebo jako příměs do jiné kávoviny či kávy. Populárnější melta je vlastně cikorka obohacená obilovinami a cukrovou řepou. První výrobna cikorky v Čechách vznikla v Mochtíně u Klatov začátkem devatenáctého století a kávoviny se tu pražily a míchaly až do roku 1948, a to pod názvy Mili, Bajo, Verena, Ideál, Mandlová káva a jinými.
V dobách, kdy se zrnková káva stala nedostupnou, se vyvíjel kávovinový průmysl rychleji než jindy a na trhu přibývalo více druhů obilných a čekankových káv. V úspěšných firemních recepturách se objevovaly příměsi jako slad, tedy naklíčená zrna, ale rovněž fíky či jadérka z hroznů vinné révy.

Zdroj: http://www.re­adersdigest.cz/ma­gazin/zdravi/mel­ta-lahodny-napoj-v-historii-a-receptech

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
elektrikář

V kolíně byla velká továrna na kavoviny. Vzpomínám na to z mládí vařila se melta a přidávali kostky cikorky.Naši si vařili černou kávu jen v neděli. Pamatuji jak táta pražil zelenou kávu na litinové pánvičce. To bylo tak okolo roku 1953.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek