Avatar uživatele
michalds

Vadí z hlediska zdraví, pokud nabrousím nůž ocílkou a neumyji ho?

Nedostane se při krájení jídla čerstvě ocílkou-dobroušeným nožem brusný prach do organismu?

Zajímavá 0 před 365 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

A i kdyby se dostal, tak se ti ni nestane. To množství je zanedbatelné. Při zpracování masa v masokombinátech, řezník přejede nůž ocílkou, a řeže dál. Jen tak mimochodem: Ocílkou nůž nenabrousíš, jen obtáhneš a zahladíš ostří

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Ne. Při obtahování ocílkou brusný prach nevzniká. Ani kuchaři nůž po obtáhnutí nemyjí. Není k tomu žádný důvod.

Upravil/a: Hlada

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

I kdyby se něco z toho dostalo do jídla – půjde o ocel (jak z ocílky tak z nože), která je zdraví neškodná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Ano, je možné, že se malé částice kovu mohou odtrhnout během broušení a zůstat na noži. Pokud byste tento nůž použil bez umytí, mohly by se tyto částice dostat do vašeho jídla a poté do vašeho těla.

Některé z těchto částic mohou být tak malé, že je tělo může bez problémů vyloučit, ale některé větší částice mohou potenciálně způsobit problémy, jako je podráždění střev a podobně. Také některé kovy mohou být pro lidské zdraví toxické, i když je nejspíše malé množství brusného prachu z nůžků bezpečné, je lepší být opatrný a nůž po broušení vždy důkladně umýt.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek