Po sklizní dříve sklizených(červenec, srpen) plodin (řepka, obilí, hrách,…)se dělala mělká orba asi 8–10cm, tzv. podmítka (dnes se však nejčastěji dělá už jen velmi mělká podmítka diskovýmí podmítači). Podmítá se kvůli vláze a plevelům. Když se tam ten rok už neplánuje další plodina (ozimé obilniny, řepka,..),tak se na podmítku zaseje zelené hnojení, nejčastěji hořčice či svazenka, které se v říjnu či listopadu zaorává hlubší orbou cca 20 –25 cm. Pokud se tam ale plánuje ještě ten podzim sít, tak se oře nejméně 2–3 týdny před setím, aby zem stačila slehnout. (Ozimá řepka se podle oblasti seje koncem srpna, žito koncem září, pšenice v říjnu). Po pozdě sklizených plodinách (pozdní brambory, řepa, kukuřice,.. ) se nepodmítá, jen oře, dokud to jde, třeba i v prosinci. V horším případě se to nestihne na podzim, ale jarní orba má více nevýhod.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, johana 56, Drap, Mc Merkurion
před 2231 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Podle pořasí a pěstované plodiny. Většinou se oře po sklizni. Po obilovinách už v srpnu, nebo začátkem září, Po bramborách letos v září. Někdy také ale třeba až v listopadu. Záleží také na počasí. a na tom, čím bude pole oseto a nebo osázeno.
0 Nominace Nahlásit |
… přesně je to po sklizni, a většinou všude, nejen na Vysočině …
0
před 2231 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek