Avatar uživatele
anonym

V jakém typu brambor se vyskytuje nejméně solaninu ve slupce?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, briketka10 před 2505 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že s typem brambor ani s odrůdou to nemá nic společného. Odpovím opačně: nejvíce solaninu obsahuje sekundárně zelená slupka a klíčky, vč. jejich nejbližšího okolí. Více zde: http://www.ire­ceptar.cz/vare­ni-a-recepty/jsou-brambory-jedovate/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

K odpovědi Keplera doplňuji, že jsem někde čet, že solanin v bramborách částečně eliminuje kmín. Proto je jej vhodné dostatečně přidávat.
A k odkazu, v němž je řečeno, že daleko větší obsah solaninu je v zelených rajčatech dodávám, že když jsem byl (už hodně dávno) na Kubě, tak tam se jedla pouze zelená rajčata a furt a hodně. A nikdo se neotrávil. A jak je vidno i já to, bez újmy, přežil dost dlouho.:-))) Ale doma už jím pouze pěkně červená.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Kepler: myslím, že nemáš zcela pravdu, brambory (pokud se dobře pamatuji) se dlouhodobě šlechtí a vybíraji aby byly co nejméně nebezpečné. Takže předpokládám, že jsou odrůdy s různými předpoklady pro tvorbu solaninu. Jinak s Tebou souhlasím, zelené části a klíčky by měli jít vždy pryč.
A jak jsou na tom jaké odrůdy – to jsem také nikde nenašel…

před 2505 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jo, v tom odkazu je taky jen obecný údaj, že brambory se dlouhodobě šlechtí i v tomto směru.

před 2505 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek