Avatar uživatele
Hykam

Tvrdá voda

Dobrý den, nemáte někdo nějaké zkušenosti s úpravou tvrdosti vody? Myslím tím pro celý rodinný dům.
Doplňuji:
Mosoj:
tyto informace si umím také vyhledat, navíc nemáte zas až tak pravdu s tím, že po chemické úpravě vody ji nelze použít ke konzumaci
http://www.upra­vyvody.cz/261-zmekceni-vody-zmekcovaci-filtr-a-15-k-kabinet.html atestováno pro pitné účely.

Jde mi spíše o nějaké praktické zkušenosti.

Upravil/a: Hykam

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? brillant před 4353 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

mosoj

Pro představu.
Tvrdost vody způsobují hlavně sole vápníku , hořčíku, železa a manganu.

Tvrdost vody se rozlišuje na tvrdost
přechodnou, kterou způsobují hydrouhličitany.
Tato tvrdost se dá odstranit zahřátím vody !! Hydrouhličitany přejdou na nerospustné sole a vyloučí se z vody. K jejich úplnému odstranění by bylo třeba tyto nerozpustné sole odfiltrovat. Jinak se usazují na stěnách nádoby ve které se voda hřála. Viz. kovové trubky s teplou vodou nebo boiler.

Dále na tvrdost trvalou, kterou způsobují
sírany. Tuto tvrdost nelze odstranit zahřátím !!

Jde ji odstranit pouze přídavky chemických látek . Tato voda není vhodná ke konzumaci.
Viz. tolik frekventovaný Calgon ! Musela by následovat filtrace a stejně by pitná voda vyhovující normě nevznikla,
Také ji lze odstranit iontoměniči a revezní osmózou. Takto upravená voda ale je vlastně demineralizovaná a také se nehodí se pro konzumaci.

Celková tvrdost vody je součet přechodné a trvalé trvrdosti.
Tvrdá voda má 6 – 18 německých stupňů, měkká pak méně jak 6 něm. stupňů.
Pitná voda má být tvrdá !!!! a samozřejmě bakteriálně nezávadná.

Všchny ostatní magnetické a jakési elektronické metody v žádném případě tvrdost vody neodstraní.

Doplňuji:
Nehodlám zde polemizovat o ničem. Jenom podotýkám že to na co dáváte odkaz není chemická úprava vody ale deionizace , (spíše deanionizace vody) na iontoměničových pryskyřicích. Také se o ni zmiňuji. Aby byla voda pitná nedeionizuje se všechna, ale za iontoměničovým filtrem ( správně kolonou) se částečně míchá s tou původní vodou. Máte to tam v odkazu udané !!!
V tu chvíli ale vyvstává problém se železem, hořčíkem, vápníkem, tedy s tvrdostí přechodnou. Takže problém není vyřešen a nebo zase další katexový
filtr ( kolona). Není pryskyřice která umí vychytávat kationty i anionty. Jenom jedno nebo druhé.

Sůl ( chlorid sodný) se používá k regeneraci té anoxevé nebo i katexové pryskyřice – pokud je v sodíkovém cyklu).

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Eurcln

Dobrý den, zrovna jsme to teď řešíli. Máme kolem 4mmol/l a už nás nebaví každý rok vyměňovat topnou spirálu v bojleru. Hodně jsme toho naštudovali a určitě nebrat magnetické změkčovače – účinnost tak 60% a tvrdost není tvrvalá. Hlavně po tom, co se voda ohřeje, zase „ztvrdne“. Dál jsme přemýšleli, jen o nějakém filtru, ale to je tak pro myčku nebo pračku a ne pro celý dům. Další je možnost reversní osmózy, ale tam nám bylo řečeno hned na začátku, že je to spíš pro průmysl. Je to složitější zařízení a dražší, kde voda protéká mikrosítem za vysokého tlaku. Změkčení je ale účinné. Jinak záleží taky na finančních možnostech. Nejbežnější úpravna se dá sehnat do 20 000kč. My jsme koupili tuhle v akci http://www.zmekceni-vody.cz/11-zmekceni-vody-aquasoftener-170.html. Pro vás možná bude potřeba větší. To se odvíjí od spotřeby. Zkuste se na to zeptat přímo nějakého výrobce úpraven. To bude asi nejlepší.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek