https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=t%C5%99%C3%ADslovina
Tříslovina, -y ž. chem. t-y složité organické látky se svíravým účinkem, používané v lékařství, koželužství, potravinářství aj.: přírodní, syntetické t-y
třísluviny – taniny jsou tříslovina, -chem. složité organické látky se svíravým účinkem.
Jsou rostlinné a oboje mají stejný účinek. Dodávají trpkou chuť čaji i červenému vínu. – záleží, z kterého druhu ovoce je vyrobené. Hroznové se vyrábí i ze slupek dostane se do vína i z dřevěných sudů.
Víno
Třísloviny neboli taniny jsou chemicky rozmanité látky, které se přirozeně vyskytují například ve víně. Nacházejí se ve slupkách, stoncích a zrníčcích hroznů. Díky způsobu výroby červeného vína, kdy pomleté hrozny nejprve kvasí v moštu, se jich několikanásobně více vyskytuje právě v červeném víně.
1,. Do vína se tedy dostávají během kvašení a snadno je rozpoznáme podle natrpklé chuti vína. Do vína se také mohou dostat i z dnes méně používaných dřevěných sudů. Trpký projev tříslovin lze o dost zjemnit zráním vína v takzvaných barikových sudech.
2. Vysokým obsahem tříslovin se může pochlubit i zelený, černý nebo bílý čaj. Koncentrace kyseliny tříslové v zeleném čaji, je o něco vyšší než v černém. Zelený čaj má proto velmi silné antioxidační vlastnosti a posiluje naše cévy. Třísloviny obsahují nefermentované čaje.
Závěr
Závěr
V trávicím ústrojí mají třísloviny detoxikační účinky. Jsou schopny
vázat a odvádět z organismu škodlivé látky, působí tak proti
bakteriím, virům i střevním parazitům. Navíc brzdí zánětlivé procesy
v žaludku, ve střevech a trávicím ústrojí, podporují tvorbu
žaludečních šťáv, ovlivňují krevní oběh, umí nám pomoci proti
nadměrnému pocení, působí také proti průjmům a krvácení. Mají
i prokazatelné účinky proti bujení rakovinných buněk. Dieta s vysokým
obsahem taninů se může projevovat v nižší využitelnosti a
vstřebatelnosti bílkovin a minerálních látek, třeba u přebytku
luštěnin.
https://www.hlidejsizdravi.cz/stravovani/vyzivove-tipy/trisloviny-od-z/#Trisloviny_ve_vine
vařením se jejich množství snižuje, takže z tohoto pohledu je jich víc v červeném víně. Je hodněš druhů tříslovin, taktže ve víně jsou i ze dřevěných sudů, takže se budou lišit od třídlosvín v čaji.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Třísloviny jsou velmi široká skupina polyfenolických látek rostlinného původu. Není příliš pravděpodobné, že v čaji a víně jsou stejné, jejich zastoupení se podle druhu rostliny liší. Společné mají to, že mají trpkou a svíravou chuť.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |