Tak to jste se dotkl jedné z nejsložitějších oblastí fyziky tzv. termodynamiky.
Jednoduše řečeno dochází k expanzi plynu, který vykonává jistou
práci a spotřebovává k tomu teplo. (V lahvi je přetlak a otevřením
lahve dojde k prudkému snížení tlaku – expanzi.)
Tohoto principu se mimo jiné využívá v chladničkách (mrazničkách)
s kompresorem
Následkem toho dojde k ochlazení nápoje. Pokud toto následné ochlazení
přesáhne bod tuhnutí kapaliny kapalina ztuhne ( zmrzne).
Naopak při stlačování plynu dochází k zahřívání. Taktéž si
můžete ověřit v chladničce. Na zadní straně má chladič, kde dochází
k ochlazování stlačovaného plynu který se při tom ohřívá.
V mrazicím boxu zase dochází k expanzi a plyn
se ochlazuje a „chladí“.
Jedná se ale o složité fyzikální děje.
Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Carnotův_cyklus
Doplňuji:
Pokud se jedná o silně přechlazenou vodu má pravdu mathes !! V tom
případě otevření lahve znamená iniciaci pro okamžitou krystalizaci.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
K tomu, aby došlo k fázovému přechodu, nestačí jen dosáhnout vhodné teploty a tlaku. V případě přechodu od kapalného k pevnému skupenství je až do určité teploty nutná přítomost nukleačních center, případně jiné poruchy. V případě vody je možné bez zamrznutí při normálním tlaku dosáhnout teploty až –42°C. Pak ovšem snačí jen velmi malá změna prostředí – otevřít láhev nebo do ní třeba cvrnknout a dojde k takřka okamžité přeměně celého objemu (také je vhodné pro toto využít velmi čístou detsilovanou vodu).
Takže shrnuto: Voda, ačkoliv je pod podem tuhnutí, nezmrzen, protože k tomu nemá všechny odpovídající podmínky
Další detaily hledejte pod termínem „podchlazení“ nebo „supercooling“.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2652 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1357 | |
led | 1356 | |
aliendrone | 1181 | |
zjentek | 1080 | |
Kelt | 1020 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |