Pěstujeme sléz kučeravý. Ten má semena uloženy v tobolce, které se
velikostí a částečně i vzhledem podobají
malým kaparům. Chtěli by jsme zkusit je naložit do slano-kyselého nálevu.
Poradí prosím někdo, jak takový
nálev udělat (množství soli a vinného octu na litr vody a převařit?). Zda
stačí potom jen horký nálev na
tololky nalít, víčka zašroubovat a skleničky otočit, nebo je potřeba
i sterilizace a jak dlouho? Jde o to,
že tobolky při vaření velmi snadno měknou a potom už to není to ono. Zase
se ale bez sterilizace se obáváme
možnosti vznilu botulinu. Předem díky za odpověď, zdraví Pavel
P.S.: pokud někdo bude mít zájem o sléz kučeravý, tu je info: http://www.konev.cz/diskuse/slez-kuceravy-1095/
Původní neotázka
Slano-kyselý nálev na kapary a postup sterilizace
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3028 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Recept na kapary z tého byliny jsem nenašla, ale jen na kapary z pampelišky a lichořeřišnice.. Kdysi jsem dělala z poupat pampelišky, ale recept jsem zapomněla.
„Nasypal jsem vrstvu poupat pampelišky do sklenice, prosypal solí. Znovu
vrstva poupat, znovu sůl až po víčko. Všechno jsem to zalil octem tak, aby
všechna poupata byla ponořená. A to je vše. Díky octu a soli se nijak dál
nekonzervuje.“
http://www.nehladovet.cz/2013/05/kapari-z-pampelisek/
,,
Další recepty na nepravé kapary. Chce to vyzkoušet, který recept vám bude
vyhovovat.
Pampeliškové falešné kapary
„1. Malá poupata pampelišek opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je
nasypeme do vody a přivedeme k varu, dále ale nevaříme, ihned po
dosáhnutí varu je sundáme ze zdroje tepla, přecedíme a necháme usušit na
hadrové utěrce
2. Povařená, usušená poupata skládáme ve vrstvách do skleniček, každou
vrstvu posypeme solí
3. Plné sklenice zalijeme čistým octem, dobře uzavřeme víčky a necháme
v chladu a temnu několik dní uležet. “
„Kapary z lichořeřišnice
Lahůdkou jsou například falešné kapary, které vytvoříme z čtvrt
kilogramu jejích plodů, sklenice vinného octa, 50 gramů cukru, nového
koření, celého pepře, bobkového listu a soli. Osolený půl litr vody
uvedeme do varu a deset minut v něm vaříme zelené plody rostliny. Slijeme,
necháme okapat, vložíme do vysterilizované sklenice, přidáme koření a
zalijeme vroucím octem svařeným s cukrem, bobkovým listem a novým
kořením. Zavíčkujeme a čtvrt hodiny zavařujeme. Falešné kapary
z lichořeřišnice přechováváme ve tmavém a chladném místě“
http://www.prostezdravi.cz/lichorerisnice-jeji-ucinky/
Jak je vidět, recepty se liší. Záleží na tom, zda chcete vyzkoušet jen slané nebo sladkokyselé kapary. Někdo používá jen slaný nálev jako na kvašáky. Nevím, co je nejlepší.
Celoroční kvašáky vydrží až do příštích okurek. V litru vody svaříme 4 dkg soli. Pak horkou vodu naléváme na okurky, zavíčkujeme, otočíme sklenice,, případně dotáhneme víčka a dáme do chladna. Bez jakékoliv sterlizace.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?paul1 Nahlásit |
Sice to je na chilli, ale dá se použít.
1.75 l vody … 0,5 l octa (bzenecký) …DEKO (1 sáček 100 g) …32 tablet sacharinu nebo 350 g cukru (krupice) …celý pepř,nové koření,bob.list. / mrkev, cibule.
Postup… svaříš vodu + DEKO (5 min. varu )…odstavíš ze sporáku…
přiliješ ocet ..do VLAŽNÉHO nálevu přidáš sladidlo.
Do vypařených zavař.sklenic (0,75 l) dáš do každé : Co se vejde
papriček.. 5 zrnek celého pepře , 2–3 kuličky nového koření, 1/2
bob.listu ,3 kolečka mrkve, cibule na kolečka -dle chuti …zaleješ
vrchovatě lákem,zavíčkuješ a v rozehřáté troubě ster. při 80–90 C
cca 20 min…pak vyndáš a otočíš víčkem dolů a necháš
vychladnout…asi tak
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |