Roubování
roubování třešněRoubování jsou spolu s očkováním druhem štěpování, vegetativního rozmnožování. Jedná se o způsob zušlechťování ovocných a okrasných rostlin (zpravidla stromů). Různé druhy roubování využíváme například u vinné révy a keřů, polodřevitých květin a zeleniny, jako způsob vegetativního množení kultivarů, k získání potřebných vlastností rostliny, nebo k množení druhů, které by jinak nebylo možné pěstovat.
Popis
Roubování spočívá v přenesení části rostliny – (roubu) na jinou
rostlinu – (podnož) a jejich funkční spojení (srůstem). Původní
rostlina obvykle zajišťuje přísun živin (kořenová část) , naroubovaná
část rodí ovoce, popř. vytváří nadzemní část (např. habitus)
požadovaných vlastností. Vzdálenou obdobou roubování u živočichů je
transplantace.
Zvláštnosti
Někdy se používá mezištěpování, kdy jedna rostlina tvoří kořeny,
druhá kmen a třetí korunu stromu (jabloň Ontario).
Roubovat lze i přímo na kořeny.
Barevné druhy kaktusů musíme také roubovat na podnož.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Roubov%C3%A1n%C3%AD
0 Nominace Nahlásit |
Nevím, ale osobně starší víno neroubuji. Stojí-li hlava za nic, je nejlepší ji dát pryč. Víno se zakořeňuje nejčastěji zakopčením (na podzim ohneme jednu větvičku do země a na jaře ukopneme) a nebo tak, že nastříhané odnože zahrneme a necháme zakořenit. Ale ani u takto získaného vína se neroubuje. Roub se provádí jen na rostlinách divokých, ale ty je velmi těžké získat 🙂
0
před 5365 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek