Nová škola vína, J.Priewe:
„…produktivitu révy silně ovlivňuje i její stáří. Nejlepší výnosy dává mezi 12. a 25. rokem. Poté její výkonnost plynule klesá. Většina pěstitelů proto po 25 l keře vykope a nahradí novými. Naproti tomu Chat. Margaux používá pro své grand vin jen révy staré 40 a více let. Pro své druhé víno Pavillon Rouge min 25 let. Čím nižší je produktivita podmíněná stářím, tím lepší je jakost hroznů.“
Údaj o staré révě bývá často uváděn i na etiketách (vieilles vignes ve F.). Maximum produktivity je po 15 letech, pak sice klesá počet hroznů, ale stoupá jejich kvalita- díky omezenému počtu bobulí se do nich „dostane“ více potřebných látek,nejsou natolik vodnaté. V podstatě se toho využívá i při cíleném omezování výnosů. Jen u starého keře se prý do bobulí promítne i jakási „moudrost“ révy… povaha samotného vína- hroznů záleží hodně na podloží (špatně vysázená odrůda na pro ni nepříznivé půdě) a počasí… Ale v dnešní době řízeného kvašení se málokomu podaří udělat vyloženě „blbé“ víno- nápoj…
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek