Výroba tvarůžků – viz archiv – vyrábí se z netučného kyselého
tvarohu
–
Romadur – výroba – z mléka – výroba pod tzv. mazem
--
Pivní sýr – historie a výroba – z mléka – pod tzv. mazem
http://laktoscollection.cz/view.php?cisloclanku=2013100005
¨¨
Rozdíly
1. Romadur – tuk mezi 20 – 60 %
Tvarůžky – tuk okolo 1%
Pivní sýr – tuk 42 % t.v.s.
–
2. Pivní sýr zraje pod mazem stejně jako romadur. – základem je
mléko
Tvarůžky z netučného tvarohu.
„Romadur pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitř“
3. Romadur je napodobenina pivního sýra – Něco mezi tvarůžky,
hermelínem a pivním sýrem. Nejmladší sýr, asi z 80. let
20. století.
http://www.moje-dobroty.cz/pivni-syr-ci-romadur/
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
Podle mě romadur a pivní sýr jsou téměř shodné, tvarůžek a syreček jsou synonyma. Ale romadur a tvarůžky se liší od sebe značně. Romadur se vyrábí z čerstvého mléka a obsahuje 20 – 60% tuku v sušině. Syrečky se vyrábějí z odtučněného mléka a v podstatě jsou netučné. Romadur zraje 14 dní ve sklepech s přesně definovanou a přísně udržovanou teplotou a vlhkostí. Během toho se obrací, otírá solným roztokem a v neposlední řadě se očkuje kulturou Brevibacterium linens, kterážto způsobuje známou mazlavost povrchu romaduru. Tvarůžky zrají několik dní v sušárnách, pak se promyjí (omyje se jejich povrch od kvasinek a tím se obnaží a tím můžou začít působit sýrové bakterie) a pak se tvarůžky přemístí na sušicí rošty, kdy leží opět několik dní a tam prozrávají do hloubky. Po sesbírání z roštů do krabic ještě dozrávají pár dní před expedicí v prostředí o nižší teplotě než předtím.
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že receptura je zásadní, surovina stejná. Nedávno jsem koupil „tvarůžky“, které podle všeho vyrobeny v Olomouci nebyly. Jedlé to sice bylo, ale za neadekvátní cenu. Olomoucké tvarůžky to nevidělo ani z rychlíku.
Upravil/a: Kepler
0
před 2370 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |