Avatar uživatele
Kulpix

ROMADUR, pivní sýr, olm. tvarůžek, syreček – je rozdíl jen v chuti a vzhledu, nebo i v receptuře?

Zajímavá 0 před 2370 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Výroba tvarůžků – viz archiv – vyrábí se z netučného kyselého tvarohu

Romadur – výroba – z mléka – výroba pod tzv. mazem

http://www.pru­myslovaautoma­tizace.com/au­tomatizace-pri-vyrobe-syru-romadur-setri-energii-a-pomaha-sledovat-vyrobni-toky

--
Pivní sýr – historie a výroba – z mléka – pod tzv. mazem
http://laktos­collection.cz/vi­ew.php?cisloclan­ku=2013100005
¨¨

Rozdíly

1. Romadur – tuk mezi 20 – 60 %
Tvarůžky – tuk okolo 1%
Pivní sýr – tuk 42 % t.v.s.

2. Pivní sýr zraje pod mazem stejně jako romadur. – základem je mléko
Tvarůžky z netučného tvarohu.

„Romadur pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitř“

3. Romadur je napodobenina pivního sýra – Něco mezi tvarůžky, hermelínem a pivním sýrem. Nejmladší sýr, asi z 80. let 20. století.
http://www.moje-dobroty.cz/pivni-syr-ci-romadur/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Podle mě romadur a pivní sýr jsou téměř shodné, tvarůžek a syreček jsou synonyma. Ale romadur a tvarůžky se liší od sebe značně. Romadur se vyrábí z čerstvého mléka a obsahuje 20 – 60% tuku v sušině. Syrečky se vyrábějí z odtučněného mléka a v podstatě jsou netučné. Romadur zraje 14 dní ve sklepech s přesně definovanou a přísně udržovanou teplotou a vlhkostí. Během toho se obrací, otírá solným roztokem a v neposlední řadě se očkuje kulturou Brevibacterium linens, kterážto způsobuje známou mazlavost povrchu romaduru. Tvarůžky zrají několik dní v sušárnách, pak se promyjí (omyje se jejich povrch od kvasinek a tím se obnaží a tím můžou začít působit sýrové bakterie) a pak se tvarůžky přemístí na sušicí rošty, kdy leží opět několik dní a tam prozrávají do hloubky. Po sesbírání z roštů do krabic ještě dozrávají pár dní před expedicí v prostředí o nižší teplotě než předtím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že receptura je zásadní, surovina stejná. Nedávno jsem koupil „tvarůžky“, které podle všeho vyrobeny v Olomouci nebyly. Jedlé to sice bylo, ale za neadekvátní cenu. Olomoucké tvarůžky to nevidělo ani z rychlíku.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek