Avatar uživatele
postcd

Obsahují dnes prodávané řepk. oleje olej, který je částečně hydrogenovaný?

obsahují dnes prodávané řepk. oleje olej, který je částečně hydrogenovaný? a nebo jsou pouze plně hydrogenované a nebo nejsou vůbec?
Doplňuji:
napsala mi paní z asi nejznámější české firmy, která tento druh jedlého oleje vyrábí a píše: „Ne neprovádí.
(Hydrogenace se používá pro výrobu ztužených tuků z olejů).“

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 3590 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jde o potravinářskou přísadu
„Hydrogenované rostlinné oleje je obecný název rostlinných olejů, které byly převedeny do tuhého nebo polotuhého stavu hydrogenací.“

http://www.eu­fic.org/article/cs/ar­tid/ingredien­ts/

Nejsem odborník, ale brala bych to tak, že jde o oleje, z nichž např. firma Unilever vyrábí Heru, Ramu, Algidu atd.
http://www.uni­lever.cz/our-brands/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

všetky rastlinné oleje sú „od prírody“ čiastočne hydrogenované.
priemyselnou hydrogenovanizáciou („prebublávaním“ vodíka) sa vyrábajú z týchto olejov stužené tuky (napr. margaríny).

takže na nepresnú otázku presná odpoveď:
čiastočne hydrogenované oleje vznikajú už pri ich výrobe, v podstate „nečiastočne“ hydrogenované rastlinné tuky neexistujú.
ale ďalej (priemyselne) hydrogenované už nie sú („ztuhli“ by). [sú, ale tie sa používajú ako plnidlá v potravinárskej výrobe a k malospotrebi­teľovi sa v podstate v čistej forme ani nedostanú]

;-Q

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Těžko říci ;) jak je to s E 441.
Hrozí asi menší riziko, než u běžně hydrogenovaného sójového, slunečnicového, kokosového, palmového aj. oleje.
Většina olejů kupovaných v obchodech bude patrně alespoň částečně hydrogenovaných :(, zvláště těch levných.
Více bych se bála tzv. pomazánkových másel a všech těch umělých mazacích margarínů a „másel“ ve vaničkách.
Trans tuky jsou zejména v cereálních tyčinkách (palmový a sojový olej), brambůrkách, sušenkách, salátových zálivkách, fast food atd.
Použití olejů za studena lisovaných je tedy zdravější, bezpečnější.

Doplňuji:
Pro Emefej:
http://www.che­mos.cz/aktuali­ty/ecka/
želatina = >
" V zahraničí má někdy přiřazené i E – číslo E441. U nás je E 441 ale hydrogenovaný řepkový olej."
http://www.ro­dina.cz/1/nazor11096403­.htm

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Už jsi se na to ptal v souvislosti s olivovým olejem http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/hydrogenuji-se-oliv-oleje-ktere-nejsou-za-studena-lisovane. Hydrogenací se z oleje vyrobí ztužený rostlinný tuk. Soudím, že řepkové oleje hydrogenovány nejsou, asi by se špatně vylévaly z lahve.

Hydrogenace se provádí vodíkem za zvýšeného tlaku, dochází při ní k nasycovnání vazeb. S E-441 (želatina) to nemá nic společného.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek