obsahují dnes prodávané řepk. oleje olej, který je částečně
hydrogenovaný? a nebo jsou pouze plně hydrogenované a nebo nejsou vůbec?
Doplňuji:
napsala mi paní z asi nejznámější české firmy, která tento druh
jedlého oleje vyrábí a píše: „Ne neprovádí.
(Hydrogenace se používá pro výrobu ztužených tuků z olejů).“
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 3590 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jde o potravinářskou přísadu
„Hydrogenované rostlinné oleje je obecný název rostlinných olejů, které
byly převedeny do tuhého nebo polotuhého stavu hydrogenací.“
http://www.eufic.org/article/cs/artid/ingredients/
–
Nejsem odborník, ale brala bych to tak, že jde o oleje, z nichž např.
firma Unilever vyrábí Heru, Ramu, Algidu atd.
http://www.unilever.cz/our-brands/
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
všetky rastlinné oleje sú „od prírody“ čiastočne
hydrogenované.
priemyselnou hydrogenovanizáciou („prebublávaním“ vodíka) sa vyrábajú
z týchto olejov stužené tuky (napr. margaríny).
takže na nepresnú otázku presná odpoveď:
čiastočne hydrogenované oleje vznikajú už pri ich výrobe, v podstate
„nečiastočne“ hydrogenované rastlinné tuky neexistujú.
ale ďalej (priemyselne) hydrogenované už nie sú („ztuhli“ by). [sú, ale
tie sa používajú ako plnidlá v potravinárskej výrobe a
k malospotrebiteľovi sa v podstate v čistej forme ani nedostanú]
;-Q
0 Nominace Nahlásit |
Těžko říci ;) jak je to s E 441.
Hrozí asi menší riziko, než u běžně hydrogenovaného sójového,
slunečnicového, kokosového, palmového aj. oleje.
Většina olejů kupovaných v obchodech bude patrně alespoň částečně
hydrogenovaných :(, zvláště těch levných.
Více bych se bála tzv. pomazánkových másel a všech těch umělých
mazacích margarínů a „másel“ ve vaničkách.
Trans tuky jsou zejména v cereálních tyčinkách (palmový a sojový olej),
brambůrkách, sušenkách, salátových zálivkách, fast food atd.
Použití olejů za studena lisovaných je tedy zdravější,
bezpečnější.
Doplňuji:
Pro Emefej:
http://www.chemos.cz/aktuality/ecka/
želatina = >
" V zahraničí má někdy přiřazené i E – číslo E441. U nás je E
441 ale hydrogenovaný řepkový olej."
http://www.rodina.cz/1/nazor11096403.htm
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Už jsi se na to ptal v souvislosti s olivovým olejem http://www.odpovedi.cz/otazky/hydrogenuji-se-oliv-oleje-ktere-nejsou-za-studena-lisovane. Hydrogenací se z oleje vyrobí ztužený rostlinný tuk. Soudím, že řepkové oleje hydrogenovány nejsou, asi by se špatně vylévaly z lahve.
Hydrogenace se provádí vodíkem za zvýšeného tlaku, dochází při ní k nasycovnání vazeb. S E-441 (želatina) to nemá nic společného.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |